Prăjitura din albușuri cu mac și nucă de cocos

de Maria Udrea
1 comentariu
Prăjitura din albușuri cu mac și nucă de cocos

Pentru că de sărbători, mai mereu ne rămân albușuri nefolosite, preparăm diverse prăjituri cu ele, cum este și prăjitura din albușuri cu mac și nucă de cocos și cremă de ciocolată.

Am aromat-o cu multă lămâie, care mi se pare perfectă pentru combinația: mac + nucă de cocos și am secționat-o în forme cilindrice, pentru un aspect mai plăcut.

Pot să vă asigur că a fost de mare efect.

Și tot din categoria rețetelor preparate cu albușurile rămase, mai găsiți pe blog și:

Rețeta de prăjitură Duo Chocolat, cu blat de albușuri și nuci

Rețeta de negresă din albușuri cu ciocolată și nuci

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de prăjitura din albușuri cu mac și nucă de cocos.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 albușuri
  • 175 g zahăr
  • 50 g făină
  • 50 g mac
  • 100 g nucă de cocos
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apă
  • 25 g zahăr
  • 2 ml esență de lămâie
  • Pentru cremă:
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 50 g ciocolată duo
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 250 g mascarpone
  • un praf de sare

Porții: 24

Dimensiuni tavă: 24,5/37,5 cm

Timp de preparare: 60 minute

Mod de preparare pentru prăjitura din albușuri cu mac și nucă de cocos

Începem cu prepararea blatului, iar în timp ce acesta se coace la cuptor, pregătim crema de ciocolată.

Preparare blat de albușuri cu mac și nucă de cocos

Aducem albușurile la temperatura camerei și presărăm puțină sare peste ele, apoi le mixăm spumă.
Adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și le mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă.
Încorporăm făina cernută împreună cu praful de copt, apoi adăugăm, amestecând ușor cu o spatulă, nuca de cocos, coaja rasă de lămâie și macul.
Tapetăm baza tăvii cu hârtie de copt, iar pereții interiori îi ungem cu ulei și presărăm zahăr peste ei.
Zahărul presărat pe pereții tăvilor are un efect benefic în desprinderea blatului după coacere. Blatul nu se va mai lipi deloc de pereții tăvii.
Întindem compoziția de blat din albușuri cu mac și nucă de cocos, în tavă și o dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 30-35 de minute, sau până trece testul scobitorii.

Preparare sirop

Fierbem apa împreună cu zahărul și adăugăm, la final, esența de lămâie, apoi lăsăm siropul să se răcească.

Preparare cremă de ciocolată 

Încălzim smântâna lichidă până aproape de punctul de fierbere și adăugăm ciocolata ruptă în ea.
Amestecăm intens, până când ciocolata se topește, apoi lăsăm crema să se răcească bine.
O dăm  și la frigider pentru 10 minute, apoi o mixăm până devine cremoasă și încorporăm mascarponele în ea. Adăugăm și un praf de sare, pentru intensificarea gustului.

Asamblare prăjitura din albușuri cu mac și nucă de cocos

Când blatul este răcit, îl însiropăm, îl porționăm și cu ajutorul unui posh cu dui, ornăm fiecare porție cu crema de ciocolată.
Eu am răzuit și puțină ciocolată duo, pentru un contrast de culoare, iar porțiile le-am decupat cu un cilindru, să se vadă mai bine blatul din albușuri cu mac și nucă de cocos.

Pot să mă laud că a avut mare succes această prăjitura din albușuri cu mac și nucă de cocos și cremă de ciocolată, asupra celor care au savurat-o, așa că v-o recomand cu mare drag!

Porții de prăjitura din albușuri cu mac și nucă de cocos pe un platou cu motive tradiționale

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.