Fursecuri ghindă, ciupercuțe și alte forme

de Maria Udrea
8262 vizualizări
Fursecuri ghindă, ciupercuțe și alte forme, pe un platou negru

De curând am achiziționat o formă specială pentru diferite feluri de fursecuri și am pus-o la lucru preparând aceste minunate fursecuri ghindă, ciupercuțe și alte forme.

Le-am umplut cu o cremă preparată din marginile cojilor de fursecuri și cojile rupte, sfărâmate, amestecate cu nuci măcinate și o cremă fină de ciocolată.

Am avut o cremă ”greentella”, dar merge de minune finetti, sau nutella. Merge și o cremă fierbinte, cum am preparat la rețeta de nuci umplute.

Ingrediente pentru rețeta de fursecuri ghindă, ciupercuțe și alte forme 

  • Pentru aluat:
  • 1 ou mare
  • 150 g untură de porc
  • 100 g unt
  • 150 g iaurt
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • un praf sare
  • 75 g zahăr
  • 600 g făină
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • Pentru cremă:
  • 150 g cremă de ciocolată
  • 100 g nuci
  • marginile și o parte din fursecuri( 10 fursecuri, cele mai urâte)
  • 125 ml lapte
  • un praf de sare
  • 25 g zahăr
  • Pentru pudrat:
  • 50 g zahăr pudră

Porții: 70

Timp de preparare: 2 ore

Mod de preparare

Preparăm aluatul pentru cojile de fursecuri

Amestecăm într-un vas untul moale cu untura de porc topită și solidificată.
Adăugăm un praf de sare, zahărul și iaurtul, în care dizolvăm bicarbonatul.
Omogenizăm bine ingredientele și adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
Amestecăm 250 g făină cu praful de copt, apoi le cernem deasupra ingredientelor și amestecăm bine totul.
Punem și restul de făină, treptat și frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios.
Ne oprim din a adăuga făină, atunci când aluatul nu se mai lipește de mâini.
Cantitatea de făină care intră la un aluat, depinde foarte mult de restul ingredientelor folosite, mereu am spus asta.
Poate intra mai puțină decât este dată într-o rețetă, sau mai multă.
Lăsăm aluatul pentru fursecuri ghindă, ciupercuțe și alte forme la odihnit, apoi îl împărțim în funcție de orificiile formei de fursecuri.
Trebuie să ocupe jumătate din capacitatea orificiilor, dar niciodată n-am aproximat chiar la fix.
Nu-i problemă, pentru că decupăm fursecurile după coacere, cu o forfecuță, iar marginile le folosim la cremă.
Ungem forma prima dată cu grăsime( untură în cazul meu), apoi o punem la încins pe flacăra aragazului, la foc mediu.
O întoarcem și pe partea cealaltă pentru câteva secunde, apoi punem aluatul porționat în orificiile formei, o strângem și o punem pe flacără.
O întoarcem de pe o parte pe cealaltă să se coacă aluatul uniform.
Pentru primele coji de fursecuri durează cam 2 minute coacerea, apoi timpul se reduce, dar reducem și intensitatea focului.

Preparare cremă de ciocolată cu nuci

După ce coacem toate cojile pentru fursecuri, le decupăm marginile cu o forfecuță și le punem în robot.
Adăugăm și câteva fursecuri mai urâte, mai arse, sau neuniforme, punem și miezul de nucă și le mărunțim.
Adăugăm laptele fierbinte, un praf de sare și amestecăm bine ingredientele.
Adăugăm crema de ciocolată, omogenizăm compoziția și în funcție de gust, mai adăugăm zahăr.
Cu această cremă umplem cojile de fursecuri.
Le lipim două câte două, în funcție de formele lor.
le trecem prin zahăr pudră, sau presărăm zahărul peste ele, cu ajutorul sitei.
Sunt minunate, și de efect, merg de minune pe platoul cu fursecuri festive!
Merg tare bine împărțite la diverse sărbători religioase, alături de clasicele cornulețe.
Să vă fie de folos!

Mai multe rețete de fursecuri găsiți pe blog, în categoria Dulciuri, secțiunea Fursecuri.

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

2 comentarii

Ciobanita diana 16 decembrie 2022 - 10:33

Bună ziua. Se pot face formele înainte cu o săptămână și păstra în congelator.?mulțumesc

Răspuns
Maria Udrea 16 decembrie 2022 - 11:25

Bunî! Nu aș recomanda să țe țineți la congelator. După decongelare s-ar putea înmuia. Ru le fac cu 3-4 zile înainte și țe țin în cutii cu capac pe balcon, sau în cămară.

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.