Reteta de nuci umplute este una dintre cele mai adorate din categoria retetelor de fursecuri, mai ales preparate de sarbatori. Nucile umplute sunt speciale pentru ca au acel gust de copilarie, mai ales preparate pe flacara aragazului in forma metalica.
Pentru coji, m-am inspirat de la bucatarasul Lavinia.
Multumesc, Lavi drag!
Pentru crema, am ales o varianta asemanatoare celei de la prajitura cu foaie sfaramata.
Au iesit delicioase!!!
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 2 oua
- 4 linguri zahar
- 150 ml lapte
- 150 ml ulei
- 1/2 plic praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingura otet de mere
- 400-450 gr faina
- 1 varf cutit sare
- 1 lingurita esenta de vanilie
- Pentru crema:
- 6 piscoturi Savoiardi( sau 5-6 biscuiți)
- 1 lingura cacao
- 100 gr miez de nuca macinat fin
- 50 gr miez de nuca taiat mai grosier
- 100 gr unt
- 120 ml lapte
- 350 gr gem de caise
Mod de preparare pentru reteta de nuci umplute
Incepem cu preapararea aluatului care necesita framantare, dar si un timp de relaxare inainte de formarea nucilor.
Preparare aluat
Pentru aluat, mixam ouale cu cele 4 linguri de zahar si sare pana devin spumoase, apoi adaugam pe rand, uleiul, laptele, esenta, praful de copt si bicarbonatul stinse in otet si incepem sa incorporam faina, mixand pana cand se ingroasa aluatul.
Scoatem mixerul din aluat, infainam masa de lucru si incepem sa framantam aluatul pe masa, punand treptat faina pana ajungem la consistenta dorita.
Nu trebuie sa rezulte un aluat foarte tare, putin moale si nelipicios.
Acoperim aluatul si il lasam sa se odihneasca 30 de minute.
Formam mingiute mici de aluat, astfel incat sa acopere jumatate din orificiile formei pentru nuci.
Pregatim forma de nuci, daca este noua cum a fost a mea, trebuie incinsa mai intai goala, apoi spalata bine si stearsa cu servetele pana cand servetelele vor fi curate.
Nu stiu cum veti reusi voi, eu primele coji de nuca le-am aruncat, deoarece erau argintii :)))))
Punem mingiutele in lacasele formei si le coacem la flacara cate 2-3 minute pe fiecare parte, la primele, apoi reducem timpul deoarece forma va fi din ce in ce mai incinsa.
La primele coji, am uns forma cu putin ulei.
Preparare cremă pentru nuci umplute
Pentru crema, rupem piscoturile in bucati si le trecem prin robot impreuna cu 100 gr miez de nuca.
Punem intr-un vas, pe foc moale, laptele, cacaua si untul si le lasam pana se topeste untul apoi le adaugam fierbinti peste ingredientele din bol si omogenizam bine totul.
Adaugam nuca taiata grosier si gemul de caise si le amestecam bine pe toate.
Umplem nucile cu aceasta compozitie si le asezam pe platou sau intr-un cosulet, apoi le pudram cu zahar.
TIPS:
- Piscoturile din crema pot fi inlocuite cu biscuiti sau chiar coji de nuca(acelea care ies mai urate si mai arse 😀 )
- Indulciti crema dupa gust adaugand putin zahar sau miere, a mea a fost suficient de dulce de la piscoturi si putin acrisoara de la gem.
Sa va fie de folos!
Iar daca doriti o reteta de nuci in varianta de post, gasiti pe blog urmatoarele retete:
6 comentarii
Superb!
Multumesc! 🙂
Ce frumusele sunt nucile! Am si eu niste forme dar individuale. Sper sa iasa la fel de frumoase.
Multumesc, Simona, pentru vizita si apreciere!
Cat de minunate sunt! "Nucile" si "piersicile" fac pare din copilaria mea si nu le pot disocia. Eu nu am reusit sa fac rost de forma, asa ca ma multumjesc sa salivez la creatiile tale 🙂
Si eu am achizitionat de curand forma, dar nu prea ma incumetam sa le fac, imi era teama ca sunt prea migaloase. 😀
Dar se coc imediat, iar la umplut, cu putin ajutor imediat sunt gata :))