Savarine cu sirop de ciocolată

de Maria Udrea
7847 vizualizări
Savarine cu sirop de ciocolată

A sosit timpul să pregătesc și eu aceste minunate savarine cu sirop de ciocolată că de prea mult timp le aveam pe listă.

Și am preparat această rețetă de savarine cu ciocolată în cadrul proiectului ”Gătesc cu prietenii” lansat de Cristina Toth, deținătoarea blogului culinar Divă în bucătărie.

Proiectul inițial era cu filmare live împreună cu Cristina Toth, îndrăgita bloggeriță, divă în bucătărie. Dar, din motive de distanțare, nu ne rămâne decât să gătim fiecare în bucătăria sa. Iar frumosul proiect  continuă în acest moment doar online, pe care îl puteți găsi și pe grupul de facebook cu același nume ”Gătesc cu prietenii”.

Rețetă de savarine cu sirop de ciocolată.

Rețeta acestor savarine este de fapt rețeta savarinelor clasice, cu adaos de cacao în compoziție. Iar siropul se prepară cu ciocolată.

Sunt delicioase și de efect, iar dacă timpul ne permite, putem să preparăm în cadrul aceleiași rețete ambele tipuri de savarine. Vom avea astfel pe platou, două prăjituri diferite, unele simple și altele colorate.

Pur și simplu împărțim aluatul inițial în două. O parte îl lăsăm simplu, iar într-o parte adăugăm cacao. La fel procedăm și cu siropul. Într-o parte punem ciocolată.

O diferență pe care am constatat-o comparând procesul de preparare, este că savarinele cu ciocolată se însiropează mai greu. Trebuie lăsate mai mult timp în sirop, pentru a se însiropa bine.

Pot fi ținute 4-5 ore, sau chiar de seara până dimineața. Aluatul este puțin mai dens de la cacao.

Însă, se pot prepara și fără cacao în aluat, dar pregătim siropul de ciocolată mai consistent.

Din cadrul rețetelor cu iz de copilărie vă mai recomand de pe blog și Rețeta de eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată

Sau, puteți opta pentru Rețeta de mini choux a la creme cu vanilie și ciocolată.

Merg tare bine așezate pe același platou cu savarinele și alte prăjituri pe care le știm din copilărie.

Savarine cu sirop de ciocolată

Savarine cu sirop de ciocolată

A sosit timpul să pregătesc și eu aceste minunate savarine cu sirop de ciocolată că… Prăjituri Savarine cu sirop de ciocolată European Printează
Porții: 17 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.4/5
( 8 vot(uri) )

INGREDIENTE

 • Pentru aluat:
 • 4 ouă
 • 50 gr zahăr
 • 475 gr făină
 • 25 gr cacao
 • 300 ml lapte
 • 60 ml ulei
 • 1 vârf cuțit sare
 • 7 gr drojdie uscată
 • Pentru sirop de ciocolată:
 • 400 ml lapte
 • 50 gr ciocolată cu lapte
 • 200 gr zahăr
 • 2 lingurițe esență de rom
 • Pentru decor:
 • 250 ml frișcă îndulcită
 • 100 gr ciocolată cu lapte

MOD DE PREPARARE

Preparare aluat de savarine cu cacao.

Punem laptele într-un vas, la foc mic și adăugăm zahărul. Amestecăm până se topește zahărul, stingem focul și adăugăm drojdia în laptele cald, nu fierbinte.

Din nou amestecăm pentru a se dilua și drojdia și a se omogeniza compoziția.
Într-un bol, cernem făina și cacaua, adăugăm și puțină sare și le amestecăm bine. Facem un locaș la mijloc și adăugăm acolo ouăle și uleiul, apoi compoziția de lapte cu drojdie și zahăr. Amestecăm bine toate ingredientele până rezultă un aluat omogen și moale, pe care îl lăsăm la odihnit 20-30 de minute, acoperit pentru a nu prinde crustă.

Pornim cuptorul la 180 de grade. Ungem formele de savarine sau de brioșe cu puțin ulei.

Luăm cu o lingură din aluatul de savarine și umplem formele pentru ¾ din capacitate.

Coacem savarinele cu cacao pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.

Le scoatem din forme și le lăsăm la răcit.

Preparăm siropul de ciocolată.

Punem laptele la fiert și adăugăm zahărul și ciocolata ruptă mărunt. Amestecăm intens pentru a se topi ingredientele solide și a se omogeniza siropul. Lăsăm siropul să se răcească.

Cu o scobitoare înțepăm savarinele răcite, din loc in loc. Decupăm un căpăcel de la fiecare, din partea de la bază, dar fără a-l străpunge de tot. Scufundăm savarinele cu cacao în siropul de ciocolată și așezăm deasupra lor o farfurie să le țină presate în sirop.

Când sunt bine pătrunse cu sirop le scoatem pe un grătar. Lăsăm minunatele savarine cu sirop de ciocolată să se scurgă puțin. Apoi, cu ajutorul unui posh cu dui le decorăm cu frișcă bătută, sub căpăcelul decupat.

Ungem căpăcelele pe deasupra cu ciocolată topită pe care o mai lăsăm să curgă ușor și pe laterale, pentru un plus de aspect.

Înainte de a le servi, le lăsăm puțin la frigider, dar acoperite, pentru a nu se usca.

Sunt foarte delicioase savarinele cu sirop de ciocolată, au cu totul alt gust decât cele clasice!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.