Preparat pentru o aniversare în familie, acest tort duo caramel cu ciocolată și migdale a fost peste așteptări de apreciat.
L-am denumit Duo caramel pentru că are două creme de lapte cu caramel condensat. Una este cu caramel condensat simplu, iar cealaltă cu caramel condensat cu cacao.
Caramelul condensat în cele două variante l-am descoperit acum câțiva ani, datorită unei colaborări cu producătorii.
Atât de mult mi-au plăcut încât le comand deseori. Sunt ideale și ca gust, dar și pentru atunci când ești în criză de timp.
Doar combini cremele respective cu frișcă, sau cu mascarpone și gata.
Eu de data aceasta am fiert o cremă din lapte cu amidon pe care am combinat-o cu cele două carameluri.
Știu că se poate prepara la fel de bine caramelul și în casă, am deja pe listă Această Rețetă.
Însă din comoditate, dar și pentru că mi-a plăcut cel pe care îl folosesc, apelez la această variantă mai rapidă.
Rețetă de tort duo caramel cu ciocolată și migdale
Ca și blat am pregătit un blat simplu de tort și am optat pentru vanilie ca și aromă.
Am îmbrăcat tortul în glazură de ciocolată, pentru că ciocolata nu trebuia să lipsească de la un tort festiv.
Ai mei sunt mari devoratori de torturi cu ciocolată.
Cele două tipuri de caramel condensat le-am mai folosit și la:
Rețeta de prăjitura cu cremă de cocos și caramel condensat cu cacao
Prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată
Rețeta de tort aniversar cu nuci și dulce de leche
Toate au ieșit extrem de gustoase și au fost ușor de preparat.
Cât despre tortul de față, foarte bine s-au completat gusturile cremelor, încât n-aș ști să vă spun care a fost mai bună.
Blatul însiropat, a mers perfect cu cremele ușor moi, pentru că nu folosesc gelatină decât în cazuri extreme.
Dar, dacă vreți cremele mai ferme, așa încât să arate secțiunea tortului perfect, recomand să folosiți câte 5 gr de gelatină la fiecare cremă.
Nu uitați că mai puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

INGREDIENTE
- Pentru blat de tort cu 25 cm diametrul:
- 6 ouă medii
- 200 gr zahăr
- 30 ml ulei
- 30 ml apă
- 200 gr făină
- un praf sare
- Pentru sirop:
- 400 ml apă
- 50 gr zahăr tos
- 30 gr zahăr vanilinat
- 8 ml esență de vanilie
- Pentru creme:
- 1 l lapte
- 150 gr zahăr
- 65 gr amidon
- 25 gr făină
- 1 praf de sare
- 470 gr caramel condensat
- 470 gr caramel condensat cu cacao
- 500 gr mascarpone
- Pentru glazura de ciocolată:
- 250 ml frișcă îndulcită
- 250 gr ciocolată amăruie cu 55 % cacao
- 1 linguriță esență de migdale
- fulgi de migdale pentru decor
MOD DE PREPARARE
Preparare blat simplu de tort.
Începem prin a porni cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm câte puțină sare și peste albușuri și peste gălbenușuri.
Cu ajutorul mixerului batem albușurile până devin spumoase. Apoi adăugăm treptat, zahărul, mixând la treaptă mare până obținem o bezea foarte fermă.
Frecăm gălbenușurile cu sare, pentru a le intensifica culoarea. Apoi, adăugăm uleiul amestecat cu apa și omogenizăm compoziția. Încorporăm această compoziție în bezeaua de albușuri, folosind o spatulă și mișcări circulare, de jos în sus. Urmează făina pe care de asemeni, o încorporăm treptat, cu aceleași mișcări circulare.
Tapetăm baza formei de copt cu hârtie pergament, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presăram puțină făină. Întindem în formă compoziția de blat simplu de tort, o nivelăm și o dăm la cuptor. Coacem blatul pentru 30-35 minute la 180 de grade, sau până trece testul scobitorii.
După stingerea focului, mai lăsăm blatul în cuptor 4-5 minute, cu ușa ușor întredeschisă. Apoi îl lăsăm să se tempereze în forma de copt, îl răsturnăm pe platou, îndepărtăm hârtia de copt și îl secționăm în trei părți.
Pentru sirop, fierbem apa cu zahărul și zahărul vanilinat până la topirea acestora. Stingem focul și adăugăm esența, apoi lăsăm siropul să se răcească.
Preparare creme duo caramel
Mai întâi fierbem laptele amestecat cu zahărul, amidonul și făina. Fierbem crema de lapte până devine consistentă ca o budincă. O acoperim cu folie de prospețime și o lăsăm să se răcească bine. După răcire, încorporăm mascarponele, apoi împărțim crema în două părți egale. Într-o parte punem caramelul condensat, simplu, iar în cealaltă parte caramelul condensat cu cacao.
Dăm cremele la rece pentru 30 de minute, înainte de a asambla tortul. Între timp, însiropăm cele trei părți din blatul de tort.
Asamblare tort duo caramel cu ciocolată și migdale
Partea de deasupra blatului o vom așeza pe platou, la baza tortului. Aceasta este, de obicei mai denivelată și este bine să o folosim în partea de jos. O încercuim cu inelul detașabil al formei de copt. Întindem peste ea 3/4 din crema de caramel cu cacao. Așezăm a doua parte de blat, întindem 3/4 din crema de caramel simplu și așezăm ultima parte de blat, deasupra. Dăm tortul astfel asamblat la rece, pentru aproximativ o oră, să se așeze straturile frumos.
Cu 5-6 minute înainte de a scoate tortul de la rece, pregătim glazura de ciocolată.
Încălzim frișca lichidă(La Dorna folosesc eu), doar până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul, adăugăm esența de migdale și ciocolata ruptă în ea și amestecăm până la topirea ciocolatei și omogenizarea compoziției. Lăsăm glazura să se tempereze ușor, dar nu să se răcească definitiv.
Scoatem tortul de la rece, trecem cu un cuțit cu lamă subțire pe margine, de jur împrejur, apoi desfacem forma circulară și o îndepărtăm. Turnăm glazura de ciocolată deasupra tortului și o lăsăm să curgă și pe margini. Apoi, cu o spatulă, o întindem uniform de jur împrejurul tortului.
Lăsăm glazura de ciocolată să se întărească și decorăm tortul cu cremele caramel oprite și cu fulgii de migdale.
Dăm tortul la rece pentru cel puțin 2 ore înainte de a-l secționa. De regulă, tortul se taie foarte bine a doua zi, dacă avem timp să așteptăm.
Să vă fie de folos!