Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză

de Maria Udrea
4840 vizualizări
Bol rustic cu porție de ciorbă de cartofi cu zeamă de varză pe un tocător, cu un ștergar rustic, lingură de lemn și două solnițe

Una dintre cele mai populare rețete de ciorbă din perioada de post și nu numai este cea de ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Face parte dintre acele rețete pe cât de simple, pe atât de gustoase.

Cartofii și varza acră sunt cele mai la îndemână alimente din sezonul rece. Cred că nu este săptămână în care să nu avem în meniu ori cartofi, ori varză. Iar zeama de varză o folosim pentru acrirea mai multor ciorbe.

Cea mai bună ciorbă din această categorie rămâne ciorba din afumătură de porc cu zeamă de varză – vedeți aici rețeta.

Mai vedeți aici și o rețetă de ciorbă de legume cu zeamă de varză. Este o ciorbă mai consistentă din multe legume, mai puțin cartofi, dar cu paste făinoase.

În sezonul cald, ciorba de cartofi o preparăm acrită cu corcodușe – vedeți aici rețeta. Este o ciorbă tare gustoasă și în această combinație și destul de consistentă și sățioasă. Corcodușele oferă și gust acru, dar și o aromă mai deosebită.

Cum preparăm ciorba de cartofi cu zeamă de varză

Această ciorbă se poate prepara în două moduri. Primul mod este să fierbem toate legumele în apă cu puțin ulei și  adăugăm zeama de varză. În al doilea mod putem opta pentru a căli legumele în ulei, mai puțin cartofii. Noi optăm pentru al doilea mod pentru că iese mult mai gustoasă ciorba, chiar dacă este mai sănătoasă prima variantă. Nu călim legumele în exces, ci doar atât cât să se pătrundă ușor și să-și degaje aromele. Le mai stropim și cu puțină apă pentru a nu căpăta acel gust de prăjeală.

Zeama de varză o adăugăm spre final de fierbere.

Bol rustic cu porție de ciorbă de cartofi cu zeamă de varză pe un tocător, cu un ștergar rustic, lingură de lemn și o solniță rusticăBol rustic cu porție de ciorbă de cartofi cu zeamă de varză pe un tocător, cu un ștergar rustic, lingură de lemn și două solnițe

Dacă și vouă vă plac ciorbele, cu legume sau cu carne, vă invit să descoperiți colecția mea de rețete de pe blog, poate găsiți inspirație.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de ciorba de cartofi cu zeamă de varză.

Bol rustic cu porție de ciorbă de cartofi cu zeamă de varză pe un tocător, cu un ștergar rustic, lingură de lemn și două solnițe

Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză

Printează
Porții: 8 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 5 vot(uri) )

INGREDIENTE

 • 500 gr de cartofi roșii
 • 2 cepe
 • 1 morcov
 • 1 păstârnac
 • 1 rădăcină de pătrunjel
 • 150 gr de pastă de roșii cu ardei
 • 2 litri de apă
 • 1 litru de zeamă de varză
 • 50 ml de ulei
 • sare și piper, după gust
 • 1 crenguță de cimbru uscat
 • 1 crenguță de mărar uscat
 • 2 crenguțe cu frunze de țelină, proaspete
 • 1 legătură de pătrunjel verde

MOD DE PREPARARE

Mai întâi punem o oală cu apa la fiert.

Apoi curățăm legumele, mai puțin cartofii și le tocăm mărunt. Punem uleiul la încins și călim în el mai întâi ceapa. Presărăm și puțină sare peste ea pentru a se înmuia mai repede și a nu se arde. Sarea ajută ceapa să elimine din apă și nu se va mai arde în timpul călirii. Nu lăsăm ceapa decât până când începe să se înmoaie. Adăugăm celelalte legume tocate și le amestecăm bine cu ceapa.

Le stropim și cu puțină apă fierbinte și le lăsăm și pe acestea la călit, până când se pătrund și își degaje aromele în ulei. Adăugăm pasta de roșii și o amestecăm bine cu legumele. Apoi, peste 1-2 minute, adăugăm apa fiartă.

Curățăm cartofii, îi spălăm bine și îi tocăm în cuburi. Îi adăugăm în ciorba de pe foc.

Când cartofii încep să se pătrundă, adăugăm zeama de varză. Mai lăsăm ciorba să fiarbă 15-20 de minute, timp în care adăugăm crenguțele de țelină, o crenguță de cimbru și una de mărar uscat. Acestea vor aromatiza plăcut ciorba.

După stingerea focului, lăsăm ciorba să se tempereze 5-6 minute și adăugăm pătrunjelul verde, tocat mărunt.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai ciorbei din cartofi

Pătrunjel verde putem adăuga și în timpul servirii.

Bol rustic cu porție de ciorbă de cartofi cu zeamă de varză pe un tocător, cu un ștergar rustic, lingură de lemn și două solnițe

Nouă ne place mult această ciorbă de cartofi cu zeamă de varză, servită cu ceapă roșie.

Bol rustic cu porție de ciorbă de cartofi cu zeamă de varză pe un tocător, cu un ștergar rustic, lingură de lemn și o solniță rustică

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.