Brânzoaice sau poale-n brâu moldovenești

de Maria Udrea
0 comentarii
Brânzoaice sau poale-n brâu moldovenești

Oare este cineva care să nu adore minunatele brânzoaice sau poale-n brâu moldovenești? 

Sunt delicioase, mai ales proaspăt scoase din cuptor ce te îmbie cu aroma lor.

Dar sunt bune și reci, servite la mic dejun, alături de o cană cu lapte sau iaurt.

Ne plac aluaturile umplute, chiar dacă uneori sunt mult prea calorice. Nu mâncăm în fiecare zi, așa că din când în când ne permitem să ne răsfățăm cu diferite plăcinte dulci sau sărate, cu cornuri umplute sau simple, etc. Anterior v-am prezentat și una dintre rețetele mele preferate de cornuri. Este vorba de rețeta de cornuri cu brânză și gem de prune. Ador această combinație din copilărie, când serveam la mic dejun pâine unsă cu unt și gem de prune, iar deasupra adăugam și o felie de brânză sărată.

Și dacă am amintit de cornuri cu gem, vă recomand de pe blog și rețeta de pariziene cu gem de gutui. Puteți opta pentru gemul preferat, oricum tot delicioase ies.

Dar găsiți pe blog mai multe rețete de cornuri sau plăcinte de unde vă puteți inspira.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de brânzoaice sau poale-n brâu moldovenești.

Brânzoaice sau poale-n brâu moldovenești

Brânzoaice sau poale-n brâu moldovenești

Printează
Porții: 12 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.1/5
( 8 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  •  2 ouă
  •  100 g unt
  •  50 g zahăr vanilat
  •  50 g zahăr obișnuit
  •  600 g făină
  •  250 ml de lapte
  •  3 g drojdie uscată
  •  un vârf cuțit de sare
  •  4 ml esență de lămâie
  •  Pentru umplutură:
  •  550 g brânză de vaci proaspătă
  •  75 g zahăr
  •  50 g zahăr vanilat
  •  1 ou + 1 albuș
  •  2 linguri griș
  •  50 g stafide
  •  un vârf de cuțit de sare
  •  4 ml esență de lămâie
  •  Pentru uns:
  •  1 gălbenuș
  •  1 linguriță lapte

Porții: 12

Timp total de preparare + coacere: 2 ore

Mod de preparare pentru rețeta de brânzoaice sau poale-n brâu

Pentru prepararea aluatului, mai întâi aducem toate ingredientele la temperatura camerei, ca și la cozonac.
Cernem 500 g de făină într-un bol, facem o adâncitură la mijloc și punem acolo drojdia cu o lingură de zahăr.
Încălzim laptele și picurăm puțin peste drojdie, amestecând-o cu zahărul și puțină făină, pentru a forma maiaua, apoi acoperim bolul și lăsăm drojdia să se dezvolte.
Într-un alt bol, amestecăm ouăle cu puțină sare, restul de zahăr plus cel vanilat, esența de lămâie și untul moale.
Acest amestec îl adăugăm peste drojdia activată și amestecăm bine totul, adăugând, treptat și făina de pe margini și restul de lapte călduț.
Frământăm aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa de lucru înfăinată, iar când devine ferm și nelipicios, îl acoperim și îl lăsăm să se dezvolte la loc cald, până își dublează volumul, aproximativ o oră.
Pentru umplutură, hidratăm stafidele în puțină apă, iar brânza o amestecăm cu zahărul, zahărul vanilat, esența, un praf de sare, oul întreg și un albuș( gălbenușul îl folosim pentru uns).
La final adăugăm grișul, în funcție de cât de zemoasă este brânza și stafidele hidratate.

Asamblare și coacere brânzoaice sau poale-n brâu moldovenești

Când aluatul este dospit, îl împărțim în 12 părți, sau mai multe, dacă vrem mai multe brânzoaice și mai mici.
Întindem fiecare parte de aluat în formă pătrată, așezăm câte o lingură de umplutură la mijloc și adunăm colțurile la centru( așa ca poalele gospodinelor în brâu 😀 ),  lipindu-le două câte două prin presare.
Le înțepăm ușor cu furculița să se întrepătrundă colțurile și să fim siguri că nu se desfac în timpul tratamentului termic și așezăm brânzoaicele în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de cel puțin 2 cm unele față de altele.
 Le mai lăsăm în tavă 15-20 de minute, să se mai dezvolte aluatul, apoi le ungem cu ou amestecat cu lapte și dăm tava la cuptorul preîncălzit,  pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, sau până se rumenesc frumos la suprafață, iar aluatul este copt.
Servim brânzoaicele calde, pudrate cu zahăr, dar după cum am spus, sunt bune și reci, luate la pachet, sau servite la mic dejun, alături de un iaurt bun.
Sper să vă încânte rețeta mea de brânzoaice sau poale-n brâu moldovenești și să vă fie de folos!

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.