Chec pufos cu cacao și rahat multicolor

de Maria Udrea
0 comentarii
Chec pufos cu cacao și rahat multicolor, porționat

În weekend m-a rugat o bună prietenă să-i prepar un chec mai special, un chec pufos cu cacao și rahat.

Chiar îmi era dor de gustul unui chec așa cum îl știam din vremuri vechi. Însă chec cu rahat este prima dată când am preparat. Chiar am întrebat dacă nu cumva dorește cozonac.

Mi-a fost puțin teamă, sinceră să fiu, că va migra rahatul la baza checului. Însă a rămas dispus în toată suprafața checului.

Checul este primul desert pe care eu l-am testat, deci nu avea cum să nu iasă bun chiar și cu rahat.

Una dintre cele mai apreciate rețete de pe blog este cea de chec simplu și economic. Este un chec în compoziția căruia nu folosim decât două ouă și nu separăm albușurile de gălbenușuri.

Și pentru că se apropie sărbătorile iubirii, vă recomand să încercați Această rețetă de chec cu inimioară de ciocolată.

Despre rețeta de chec pufos cu cacao și rahat

Pentru checul de azi, am apelat la rețeta veche, din caietul îngălbenit de vreme. Rețeta aceea în care cantitățile ingredientelor erau măsurate cu cana. Însă am convertit măsurile în grame, pentru a nu mai exista polemici pe această temă. Însă, vă spun sincer, eu de cele mai multe ori, când pregătesc un desert pentru ai casei, tot la unitățile vechi apelez. Și credeți-mă, reușesc de fiecare dată.

Rețeta clasică de chec era  din 8 ouă, 2 căni de zahăr, două căni de făină, 8 linguri de ulei, sare și arome.

Nu am mai respectat acele cantități pentru că am adăugat rahatul care este destul de dulce.

Dar a ieșit tare bun și pufos. Dacă vă place rahatul în cozonac, sigur veți adora și checul cu rahat.

Am folosit pentru acest chec, rahat de fructe, dar și de cacao. Așa am găsit în cutie, amestecat. Eu prefer rahatul de cacao că e mai puțin dulce.

Sper să vă fie de folos rețeta mea de chec cu rahat!

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Chec pufos cu cacao și rahat multicolor, porționat

Chec pufos cu cacao și rahat

Printează
Porții: 2 x 16 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 22 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru 2 checuri în tăvi de: 30/11/6 cm:
  • 8 ouă medii
  • 300 gr zahăr
  • 400 gr făină
  • 30 gr cacao
  • 80 ml ulei
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 10 gr praf de copt
  • 16 ml esență de vanilie
  • 300 gr rahat de fructe și cacao
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor

MOD DE PREPARARE

Mai întâi aducem toate ingredientele pe masa de lucru și pornim cuptorul la 180 de grade. Apoi separăm albușurile de gălbenușuri.

Peste albușuri presărăm puțină sare, iar gălbenușurile le amestecăm cu uleiul.

Mixăm albușurile până devin spumoase, apoi adăugăm, treptat, zahărul. Mixăm folosind mixerul la treaptă maximă, până obținem o bezea foarte fermă. Dacă întoarcem vasul invers, bezeaua va rămâne fixată pe pereții bolului. Pentru reușita bezelei, ouăle trebuie ținute la temperatura camerei 20-30 de minute.

Încorporăm amestecul de gălbenușuri cu ulei și arome, folosind treapta inferioară a mixerului.

Apoi încorporăm, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt. De asemeni, folosim tot treapta inferioară a mixerului. În mod normal, la checul clasic nu se pune praf de copt. Dar la acest chec, am pus, având în vedere că am adăugat rahatul care trage compoziția în jos.

Dăm deoparte cam o treime din aluat, în care adăugăm cacaua cernută.

Ungem tăvile cu ulei și presărăm făină, apoi adăugăm alternativ din compoziția albă(2-3 linguri) și din cea cu cacao.

După fiecare adaos presărăm și cubulețe de rahat.

Dacă folosiți rahat clasic, cu bucăți mari, se taie bucățile în cuburi mai mici și se trec prin zahăr pudră înainte de a le adăuga în compoziție.

Coacem cele două checuri cu cacao și rahat pentru 45 de minute la 180 de grade. Pentru siguranță, facem și testul scobitorii.

Se pot tapeta tăvile cu hârtie de copt, însă eu am mers pe varianta clasică.

Lăsăm checurile să se tempereze în tăvi, apoi le scoatem și le pudrăm cu zahăr.

Spor și poftă bună!

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.