Paine gratinata cu cartofi si cascaval in aluat

de Maria Udrea
8 comentarii
Paine gratinata cu cartofi si cascaval in aluat

Am vrut sa fac niste cornuri cu cascaval, dar le-am transformat intr-o paine gratinata cu cartofi si cascaval in aluat, care a iesit tare gustoasa si foarte pufoasa.

O recomand cu drag, pentru ca nu are cum sa dea gres.

Ingrediente

  • Pentru o paine in tava mare de cozonac:
  • 1 cartof mare sau 2 mici
  • apa cat sa fie acoperit
  • 150 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 25 gr drojdie
  • 500 gr faina
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 150 gr cascaval
  • seminte de chimen

Mod de preparare

Pregatim maiaua

Punem laptele la incalzit, iar drojdia o frecam cu zaharul pana se lichefiaza.
Adaugam laptele caldut si o mana de faina, omogenizam compozitia si o lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
In 10-15 minute este deja crescuta, daca drojdia este proaspata si buna.

Preparare aluat

Curatam cartoful, il spalam, il taiem in cuburi si il punem la fiert in apa cu sare, cat sa fie acoperit.

Cartoful fiert il pasam bine cu blenderul, in apa care a mai ramas din timpul fierberii.
Adaugam si 2-3 linguri de ulei.
Cernem o parte din faina intr-un vas si ii facem o adancitura la mijloc.

Punem acolo cartoful pasat, apoi peste el maiaua crescuta.

Amestecam totul cu o paleta, adunand si faina de pe margini.

Omogenizam bine aluatul si il rasturnam pe masa infainata, il framantam putin, adaugand, daca mai este cazul, faina.

Nu trebuie sa fie prea tare aluatul, dar nici lipicios.
La final, adaugam restul de ulei, pe care il turnam in maini si pe masa de lucru si mai framantam aluatul pana cand inghite tot uleiul.
Punem aluatul inapoi in vas, acoperim vasul si il lasam la loc caldut pana cand aluatul isi va dubla volumul.

In maxim 30 de minute este gata crescut, nu trebuie sa dureze o ora cum scria in cartile vechi, cel putin nu la mine. 🙂

Paine-cu-cartofi-si-cascaval-1 Paine-cu-cartofi-si-cascaval-2 Paine-cu-cartofi-si-cascaval-3

Asamblare și coacere paine gratinata cu cartofi si cascaval in aluat

Intindem aluatul intr-o foaie, pe masa de lucru infainata usor si radem cascavalul peste el.
Foaia trebuie sa fie mai grosuta, cam de 1 cm.

Rulam foaia cu cascavalul la mijloc si trecem ruloul in tava tapetata cu hartie de copt.

Paine-cu-cartofi-si-cascaval-5 Paine-cu-cartofi-si-cascaval-6

Lasam din nou aluatul la crescut in tava, pana isi va dubla iar volumul, il crestam usor, apoi introducem tava la cuptor si coacem painea la 180 de grade pentru 40 de minute.

Paine-cu-cartofi-si-cascaval-7 Paine-cu-cartofi-si-cascaval-8

 

Cu 5 minute inainte de stingerea focului, scoatem tava din cuptor si presaram peste paine putin cascaval ras si seminte de chimen.

Paine-cu-cartofi-si-cascaval-9 Paine-cu-cartofi-si-cascaval-10

Este foarte buna, la noi s-a mancat calda si goala, au zis baietii ca e pacat sa-i strice gustul cu altceva.

Paine-cu-cartofi-si-cascaval-11 Paine-cu-cartofi-si-cascaval-12

Sper sa va placa si sa va fie de folos reteta mea de paine gratinata cu cartofi si cascaval in aluat!

 

 

 

Rețete înrudite

8 comentarii

simonacallas 22 March 2015 - 5:22

Minunatie de paine ai facut, felicitari! Noua ne place mult painea cu cartofi, dar cu cascaval cred ca e si mai si 🙂 Multumesc pentru reteta 🙂

Răspuns
Maria Udrea 22 March 2015 - 5:37

Simona, de-ai sti ce pufoasa si buna a iesit! Pacat ca n-am avut cascaval afumat, ca era si mai buna! Multumesc pentru aprecierile tale! Pup!

Răspuns
Tania Dabu 22 March 2015 - 5:40

Stii ce fac eu acum? Framint painea asta! Mi-ai facut o pofta teribila si cred ca am sa o fac sub forma de chifle. Sa ai o duminica binecuvintata!

Răspuns
Maria Udrea 22 March 2015 - 5:48

Super, Tania! Te astept cu impresii. 🙂

Răspuns
Diaconta 22 March 2015 - 14:59

Ce painica interesanta ai facut.
Tare bine arata.

Răspuns
Maria Udrea 22 March 2015 - 16:17

A fost si tare buna, Dia, au linsat-o imediat baietii mei. Multumesc!

Răspuns
maria mihalache 9 October 2015 - 17:28

Ce frumos a crewcut!

Răspuns
Maria Udrea 9 October 2015 - 17:40

Da, Medi, chiar bine a crescut!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.