[ingredients title=”Ingrediente”]
- 1 dovlecel crud, maricel
- 2 cepe
- carne de pui
- 1 capatana usturoi
- sare
- foi de dafin
- un varf lingurita praf de nucsoara
- un varf lingurita piper macinat
- 1 legatura marar
- 2,5 l apa
- 1 lingura ulei
- 3 linguri faina
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Am pus carnea de pui spalata, la fiert, in putina apa, iar cand a atins punctul de fierbere am scurs apa, am spalat carnea bine si am pus-o din nou la fiert in alta apa cusare.
Eu recurg la acest procedeu de a inlatura prima apa in care fierb carnea la recomandarea medicului, pentru a indeparta din toxine.
Am lasat la fiert, inlaturand din cand in cand spuma, pana cand a inceput sa se patrunda carnea putin, apoi am scos-o si am pus-o intr-o tigaie in care am adaugat grasimea de pui care s-a ridicat la suprafata vasului.
Am mai adaugat si o lingura de ulei, am condimentat cu piper si sare, am adaugat si doua foi de dafin si am pus tigaia la foc moale acoperita, intorcand din cand in cand carnea de pe o parte pe alta.
Am lasat-o pe foc pana cand s-a prajit, picurand din cand in cand apa de la supa pentru a nu se arde grasimea.
In supa de la pui am adaugat dovlecelul curatat de coaja si seminte si taiat cubulete.
Am fiert dovlecelul pana cand s-a inmuiat, apoi l-am scurs si l-am pasat.
Dupa prajirea carnii, o scoatem pe un platou si adaugam in tigaie ceapa si usturoiul tocate marunt.
Amestecam din cand in cand si mai picuram din supa de pui pentru a nu se lipi.
Punem intr-un bol cele trei linguri de faina si le diluam cu supa de pui, apoi adaugam compozitia formata peste ceapa din tigaie.
Amestecam energic pentru a nu se lipi si incepem sa picuram supa calda pana cand obtinem o compozitie groasa ca smantana, apoi adaugam dovlecelul pasat, praful de nucsoara si mai condimentam dupa gust cu piper.
Potrivim de sare, tocam mararul marunt si il amestecam in ciulama, apoi turnam peste puiul prajit si mai lasam cateva minute la foc moale.
Se poate sevi cu mamaliguta calda, noi am preferat sa servim asa simpla, considerand suficienta faina din compozitie.
[/preparare]
6 comentarii
ce bunaciune de ciulama! sigur o sa fur reteta, imi place atat ciulamaua cat si dovleceii. grozava combinatie ! muah!
Muah! Ma bucur ca iti place!
Ce bunatate de mancare! Si noua ne place ciulamaua dar eu inca nu am pregatit in casa…spre rusinea mea 😀
Paula, poate e timpul sa incerci, ca e mai sanatoasa cea pregatita de noi 🙂
Cat e de buna v-or decide piticii
Daa, copiii sunt cei mai buni critici culinari si in casa mea 🙂