Pui cu parmezan și mozzarella – Pui parmigiana

de Maria Udrea
0 comentarii
Porție de pui cu parmezan și mozzarella pe o farfurie albă, alături de cuțit și furculiță și vasul cu restul preparatului

Pentru că ne plac în mod deosebit șnițelele de pui și obișnuiesc să le prepar foarte des, de data aceasta am preparat rețeta de pui cu parmezan și mozzarella – Pui parmigiana. Este o rețetă delicioasă, inspirată din bucătăria italiană. Numele „Parmigiana” provine de la utilizarea parmezanului (Parmigiano-Reggiano) în rețetă.

Tot din bucătăria italiană mai găsiți pe blog și rețeta de piept de pui caprese. Este inspirată după clasica salată caprese, dar se prepară din piept de pui la cuptor cu felii de mozzarella și felii de roșii. Pieptul de pui preparat în acest mod devine fraged și suculent.

Iar din categoria rețetelor italiene cu paste vă mai recomand de pe blog rețeta de paste cu ouă și cașcaval – Frittata cu paste.  Este favorita noastră, dintre rețetele cu paste. Se prepară rapid și nu necesită foarte multe ingrediente, este gustoasă și foarte sățioasă.

Despre rețeta de pui cu parmezan și mozzarella – Pui parmigiana

Rețeta originală se numea Melanzane alla Parmigiana și provine din regiunile Campania și Sicilia situate în sudul Italiei. Era preparată din felii de vinete prăjite. Acestea erau așezate în straturi cu sos de roșii, mozzarella și parmezan, apoi coapte la cuptor.

Pe la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, mulți italieni au emigrat în Statele Unite. Au dus cu ei și o parte din rețetele lor culinare. Însă rețetele au fost adaptate în funcție de ingredientele locale. Astfel, Melanzane alla Parmigiana a fost reinterpretată cu piept de pui, un ingredient mai accesibil și preferat de mulți americani.

Metoda de preparare a rămas similară: pieptul de pui se prăjește într-un pane crocant. Apoi se prepară la cuptor cu sos de roșii, parmezan și mozzarella. Rețeta o întâlnim sub denumirile „Chicken Parmesan” sau „Chicken Parmigiana”.

Dacă și voi adorați șnițelele de pui, avem pentru voi o rețetă de șnițele de pui în trei variante. Iar mai jos puteți vedea lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pui cu parmezan și mozzarella – Pui parmigiana.

Porție de pui cu parmezan și mozzarella pe o farfurie albă, alături de cuțit și furculiță și vasul cu restul preparatului

Pui cu parmezan și mozzarella – Pui parmigiana

Printează
Porții: 5 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 11 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 5 bucăți de piept de pui
  • 150 g făină
  • 2-3 ouă
  • 150 g pesmet
  • 150 g parmezan ras
  • 100 g mozzarella rasă
  • 2 căței de usturoi
  • 4-5 roșii mari
  • sare și piper după gust
  • ulei pentru prăjit
  • frunze proaspete de busuioc (opțional).

MOD DE PREPARARE

Mai întâi pregătim bucățile din  piept de pui pe care le curățăm, apoi le aplatizăm ușor apăsându-le cu ciocanul de șnițele. Nu le batem, doar le apăsăm puțin pentru a ajunge la o grosime uniformă, de aproximativ 1 cm.

Apoi presărăm sare și piper pe ambele părți ale bucăților de carne.

Pregătim 3 boluri. Într-unul punem făină, în al doilea ouăle pe care le amestecăm cu sare și în al treilea pesmet amestecat cu parmezan ras.

Luăm pe rând bucățile de carne și le trecem mai întâi prin făină, pe toate părțile. Apoi le scufundăm în ouăle bătute, după care le acoperim bine cu amestecul de pesmet și parmezan.

Punem ulei într-o tigaie mare și îl încingem la foc mediu spre mare.

Prăjim pieptul de pui pane până când devine auriu și crocant, pentru aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte. Transferăm șnițelele pe un platou tapetat cu șervețele pentru a absorbi excesul de ulei.

Apoi vom prepara sosul de roșii.

Într-o tigaie, încălzim puțin ulei și adăugăm usturoiul tocat. Opțional, putem adăuga și o ceapă mică, tocată mărunt. Călim ingredientele până devin sticloase.

Adăugăm roșiile curățate și tocate cuburi și lăsăm sosul să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute. Condimentăm cu sare și piper după gust.

Apoi preparăm deliciosul piept de pui cu parmezan și mozzarella la cuptor.

Pornim cuptorul la 180°C.

Într-un vas termorezistent punem un strat subțire din sosul de roșii. Așezăm șnițelele de pui prăjite peste sos, apoi adăugăm deasupra restul de sos de roșii.

Presărăm mozzarella rasă peste fiecare bucată de pui. Eu am mai adăugat și bucăți mici de parmezan, dar și frunze de busuioc.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai rețetei Parmigiana de pui

Punem vasul în cuptor și lăsăm ingredientele să se prepare timp de 15-20 de minute, până când mozzarella este topită și devine aurie.

Pui cu parmezan și mozzarella – Pui parmigiana în vas de ceramică, alb cu roșu

Apoi ne putem răsfăța cu o porție din deliciosul pui cu parmezan și mozzarella, servit cald.

Porție de pui cu parmezan și mozzarella pe o farfurie albă, alături de cuțit și furculiță și vasul cu restul preparatului Porție de pui cu parmezan și mozzarella pe o farfurie albă, secționată cu un cuțit și furculiță, alături de vasul cu restul preparatului

Să vă fie de folos!

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.