Friptura de porc si cartofi la cuptor, cu ceapa caramelizata

de Maria Udrea
6 comentarii

Friptura de porc si cartofi la cuptor, cu sos de ceapa caramelizata, o combinatie pe placul familiei. Noi adoram sosul de ceapa caramelizata, are un gust dulce-picant-acrisor.
Imi place sa-l asortez la diverse fripturi si de asemeni la cartofi, dar merge si cu alte garnituri.

Ingrediente

  • Pentru friptura:
  • 1kg carne de porc: muschi + pulpa
  • sare
  • piper
  • busuioc
  • 1oo ml ulei
  • 100 gr unt
  • 100 ml vin rosu
  • Pentru cartofi:
  • 500 gr cartofi albi
  • sare
  • piper
  • busuioc
  • 30 ml ulei de masline
  • 50 gr unt
  • Pentru ceapa caramelizata:
  • 50 gr unt
  • 2 cepe mari, rosii
  • 1 lingura zahar
  • piper
  • 1 lingura otet balsamic
  • sare

Portii: 4;
Timp de preparare: 90 minute

Mod de preparare pentru friptura de porc si cartofi la cuptor, cu sos de ceapa caramelizata

Carnea de porc am pregatit-o la tigaie cu capac, la foc incet.
Crestam carnea, o intepam din loc in loc, o ungem cu ulei si o asezonam cu sare si condimente.
O dam la rece cateva ore.
Dupa ce s-a odihnit suficient, punem untul si restul de ulei intr-o tigaie incapatoare, asezam carnea, acoperim tigaia cu capac si o lasam la foc mic spre mediu, intorcand-o din cand in cand de pe o parte pe alta.
Periodic o mai stropim si cu vin, pentru a se fragezi.
O lasam pe foc pana cand se va rumeni frumos si se va patrunde bine.
Pentru cartofi, curatam si spalam cartofii, ii feliem pe lungime in patru sau in sase, dupa cum sunt de mari si ii asezonam cu sare si busuioc.
Ungem o forma antiaderenta cu unt, asezam cartofii si ii dam la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade, sau pana cand se vor rumeni frumos pe deasupra.
Pentru ceapa caramelizata, punem intr-un vas pe foc untul la topit si calim in el ceapa taiata julien.
Presaram si putina sare peste ceapa.
Cand ceapa devine translucida, adaugam zaharul si il amestecam bine printre ceapa sa se topeasca uniform
Dupa topirea zaharului adaugam otetul si putin piper si mai lasam ceapa pe foc 5 minute.
Asezam carnea si cartofii pe un platou si turnam ceapa caramelizata deasupra lor.
Friptura-porc-cartofi-la-cuptor-ceapa-caramelizata-1
Friptura-porc-cartofi-la-cuptor-ceapa-caramelizata-2

Servim cu muraturi.

Mai vedeti si reteta de piure de cartofi cu ceapa caramelizata si parmezan.

Si aici o reteta de friptura de pui cu sos de ceapa caramelizata.

Dar gasiti mai multe astfel de retete pe blog, de unde vă puteti inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

6 comentarii

Mihaela 28 April 2015 - 11:53

Daca as manca la tine acasa, as fi cat dulapul, nu m-as putea abtine de la nimic 🙂 Pupici Merisor !

Răspuns
Maria Udrea 28 April 2015 - 12:08

Ha, ha! :)))) Mihaela, totusi ai mei nu sunt cat dulapul, dar eu mai am un pic :))))

Răspuns
Laura Nechita 28 April 2015 - 17:59

Oare puteai sa faci niste poze mai indecente de atat? :)))) Mai bine nu intram! Eu tocmai am savurat o gulie!
Te pupacesc!

Răspuns
Maria Udrea 28 April 2015 - 18:07

Laurici, e buna rau cu ceapa aia caramelizata! Pup si eu!

Răspuns
Diaconta 29 April 2015 - 6:17

Buna friptura ai facut.

Răspuns
Maria Udrea 29 April 2015 - 8:56

Multumesc, Dia!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.