Coșulețe din aluat fraged cu gem și bezea cu nuci

de Maria Udrea
0 comentarii
Coșulețe din aluat fraged cu gem și bezea cu nuci

Am mâncat astfel de coșulețe din aluat fraged cu gem și bezea cu nuci, la una din întâlnirile bucătărașilor, de la draga noastră Dia – Claudia Baban. Tare mult mi-au plăcut, așa că am mers pe blogul ei Bucate, vorbe și arome și am împrumutat rețeta.

Mulțumim, Dia, pentru rețetă, tare mult ne-au plăcut coșulețele!

Coșulețe din aluat fraged cu gem și bezea cu nuci

Coșulețe din aluat fraged cu gem și bezea cu nuci

Printează
Porții: 35 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

Ingrediente

  • Aluat:
  • 125 g unt( 82%)
  • 125 g untură solidă
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 4 linguri zahăr
  • 4 plicuri zahăr vanilat
  • un praf sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 150 g smântână
  • 750 g făină
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • Umplutura:
  • 400 g gem de caise
  • 4 albușuri
  • 5 linguri zahăr
  • 200 g nucă măcinată
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • un praf de sare

Mod de preparare coșulețe din aluat fraged cu gem și bezea cu nuci

Prepararăm aluat fraged.

Amestecăm într-un bol, gălbenușurile cu un praf de sare, zahărul, untura, smântâna și untul rece, tăiat în cubulețe, apoi adăugăm bicarbonatul stins în zeama de lămâie, esența și încorporăm, treptat, făina.
Frământăm aluatul cu mâinile și ne oprim din a adăuga făină, când acesta nu mai este lipicios.
Nu trebuie să fie un aluat foarte ferm, ci atât cât să se poată întinde ușor pe masa de lucru.
Acoperim aluatul cu o folie alimentară și îl dăm la rece pentru 20 de minute.

Preparăm compoziția de umplut și formăm coșulețele

Înainte de a scoate aluatul de la rece, preparăm bezeaua.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie, iar la final adăugăm nuca măcinată fin.
Întindem aluatul într-o foaie subțire de 2 mm, pe masa de lucru ușor înfăinată, apoi cu un pahar sau un decupator o decupăm.
Cu aceste decupaje rotunde îmbrăcăm interiorul unor forme de coșulețe, sau de brioșe, în cazul meu, presând bine aluatul pe pereții formelor.
Adăugăm câte o linguriță de gem, apoi le umplem cu bezea și le dăm la cuptor pentru 25-30 de minute, până aluatul se rumenește și bezeaua se usucă bine.
Le-am servit pudrate cu zahăr, cu aromă de vanilie.
Sunt tare bune aceste coșulețe din aluat fraged cu gem și bezea cu nuci, mai ales dacă gemul este și ușor acrișor!
Să vă fie de folos!

Tot din categoria acestor deserturi vă mai recomand de pe blog și rețeta de trigoane din aluat dospit, cu gem de caise.

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.