Kaiserschmarrn. Clătite austriece pufoase, rupte în bucățele

de Maria Udrea
0 comentarii
Kaiserschmarrn. Clătite austriece pufoase, rupte în bucățele și servite cu sos de vanilie

Oare cui nu-i plac clătitele, cel mai popular desert din toate bucătăriile? Nouă ne plac în mod deosebit și le preparăm în diferite moduri. De data aceasta am preparat rețeta de clătite austriece pufoase, rupte în bucățele, denumite Kaiserschmarrn.

Se spune că aceste clătite erau desertul preferat al împăratului Franz Joseph. Rețeta a fost inventată într-una dintre călătoriile sale prin munții Alpi. Călătorind împreună cu împărăteasa Sissi, au poposit la ferma unui localnic pentru a lua masa de prânz. Acesta, emoționat puternic de așa vizită, dorind să le prepare clătite, nu a reușit să le întoarcă și clătitele s-au rupt în mai multe bucăți. Atunci el s-a gândit să le decoreze cu zahăr pudră și le-a amestecat cu stafide. Împăratului i-au plăcut foarte mult, și au devenit preferatele lui.

Rețeta a fost preluată imediat și de alte bucătării, adaptând-o și cu diferite sosuri pentru glazurarea clătitelor. În mod clasic se folosește un sos de fructe proaspete sau diferite gemuri, dulceață, etc. Dar și sosul de vanilie este potrivit pentru astfel de desert.

Cum preparăm aluatul pentru clătitele Kaiserschmarrn

Aluatul pentru aceste clătite se prepară puțin diferit față de aluatul pentru clătitele clasice. Albușurile se separă de gălbenușuri și se adaugă în compoziție transformate în bezea. Și clătitele se prepară în mod deosebit, pentru că se rumenesc în mult unt topit. În plus, se adaugă un strat mai mare de aluat în tigaie.

Vedeți aici și rețeta pentru clătite clasice, umplute cu dulceață sau gem.

Iar dintre rețetele mai speciale de clătite, vă recomand de pe blog rețeta de clătite Tiramisu, în două culori. Este o rețetă interesantă în care clătitele sunt umplute cu o cremă de mascarpone și pișcoturi însiropate în cafea. Clătitele ies și foarte gustoase, dar au și un aspect cuceritor.

Iar din categoria rețetelor tradiționale, vă recomand de pe blog rețeta de clătite bănățene. Este rețeta unui desert absolut delicios și spectaculos. Clătitele sunt umplute cu brânză și preparate la cuptor acoperite cu un strat generos de bezea.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete de clătite de unde vă puteți inspira.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de clătite austriece pufoase, rupte în bucățele – Kaiserschmarrn.

Kaiserschmarrn. Clătite austriece pufoase, rupte în bucățele și servite cu sos de vanilie

Kaiserschmarrn. Clătite austriece pufoase, rupte în bucățele

Printează
Porții: 4 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 15 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru aluatul de clătite pufoase:
  • 4 ouă
  • 50 gr zahăr
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 300 ml lapte
  • 225 gr făină
  • 100 gr unt
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2-3 plicuri de zahăr vanilat.
  • Pentru sosul de vanilie :
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 200 gr lapte condensat
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 vârf de linguriță cu sare.

MOD DE PREPARARE

Începem cu prepararea sosului, pentru a avea timp să se răcească până când preparăm clătitele.

Sosul se prepară foarte simplu, prin amestecarea ingredientelor și fierberea lor timp de 5-6 minute.

Cum preparăm aluatul pentru clătitele Kaiserschmarrn

Mai întâi separăm albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presărăm puțină sare peste albușuri, iar peste gălbenușuri adăugăm zahărul.

Amestecăm gălbenușurile cu zahărul până când acesta se topește și compoziția devine cremoasă. Adăugăm laptele și omogenizăm compoziția.

Cernem făina în alt bol și adăugăm, treptat, peste ea, compoziția de gălbenușuri. Amestecăm intens până la omogenizarea aluatului format.

Mixăm albușurile spumă și le încorporăm în compoziția de mai sus, adăugându-le lingură cu lingură. Folosim o spatulă pentru a le încorpora, pentru a obține un aluat aerat precum cel de pandișpan. Lăsăm aluatul pentru clătite la odihnit 10 minute.

Într-o tigaie cu diametrul de 32 cm topim unt și turnăm un strat mai grosier din aluatul pentru clătitele Kaiserschmarrn.

Rumenim clătitele pe prima parte, apoi le mărunțim cu o spatulă și le rumenim pe toate părțile.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai clătitelor austriece

Le scoatem pe platou și le decorăm cu zahăr vanilat. Le servim simple sau cu deliciosul sos de vanilie.

Kaiserschmarrn. Clătite austriece pufoase, rupte în bucățele și servite cu sos de vanilie Kaiserschmarrn. Clătite austriece pufoase, rupte în bucățele și servite cu sos de vanilie Kaiserschmarrn. Clătite austriece pufoase, rupte în bucățele și servite cu sos de vanilie

Spor și poftă bună!

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.