Pentru că azi ”se lasă sec” am preparat o rețetă de desert cu dovleac și caramel condensat, la pahar. Desertul este foarte gustos cu așa combinație de ingrediente.
Inițial am avut în plan o negresă cu cremă de dovleac și caramel, dar pe parcurs s-a transformat în desert la pahar. Sunt de mare efect deserturile montate în pahare pentru că te poți juca cu ingredientele după propria imaginație.
Am mai prezentat anterior o rețetă de Tiramisu cu dovleac la pahar. Despre acesta ai mei au zis că este cel mai bun Tiramisu pe care l-au mâncat până acum. Asta pentru că le place mult dovleacul.
Și eu ador dovleacul și am norocul că are mama la țară o grădină mare unde pune de toate, iar dovlecii turcești și cei plăcintari sunt nelipsiți.
Vă mai recomand de pe blog și rețeta de brownie cu dovleac plăcintar și brânză. Este deosebită combinația, iar aspectul prăjiturii este spectaculos.
Includ dovleacul și în creme, și în blaturi, dar și în aluaturi. Dintre aluaturile cu dovleac vă recomand rețeta de melcișori cu dovleac și scorțișoară, glazurați cu cremă de brânză. Este o rețetă postată pe site-ul ”Rețete fel de fel” unde sunt și eu colaborator.
Ce conține rețeta de desert cu dovleac și caramel condensat
Pe lângă blatul de negresă pe care l-am preparat cu multă nucă măcinată mai grosier, am mai preparat și o cremă de ciocolată amăruie.
Iar dovleacul caramelizat cu unt l-am amestecat cu caramel condensat. Am apelat la caramelul din comerț, cu toate că de multe ori prepar și eu cremă caramel acasă – vedeți aici rețeta.
După cum am menționat, a ieșit tare gustos desertul, cu așa combinație de ingrediente. Încercați și voi combinația, și personalizați-o după gustul vostru.
Și dacă vă plac preparatele pe bază de dovleac, dulci sau sărate, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de desert cu dovleac și caramel condensat.
INGREDIENTE
- Blat de negresă în tavă de 20/20 cm:
- 2 ouă medii
- 50 gr zahăr
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 50 gr unt gras
- 50 gr ciocolată amăruie
- 50 ml lapte
- 50 gr nucă măcinată grosier
- 50 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 3 gr praf de copt.
- Pentru crema de dovleac cu caramel condensat
- 750 gr dovleac răzuit
- 50 gr unt
- 750 gr caramel condensat
- 1 praf de sare.
- Pentru crema de ciocolată:
- 100 gr ciocolată amăruie
- 100 ml frișcă lichidă
- 1 linguriță cu esență de rom.
MOD DE PREPARARE
Mai întâi preparăm blatul de negresă, iar în timp ce acesta se coace la cuptor, pregătim dovleacul și crema de ciocolată
Cum preparăm blat de negresă pentru desert cu dovleac și caramel condensat
Începem prin a separa albușurile de gălbenușuri. Presărăm puțină sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei până pregătim ciocolata și restul ingredientelor.
Punem, într-o crăticioară, pe foc, untul tăiat în cuburi cu ciocolata ruptă și laptele. Amestecăm continuu ingredientele până când sunt topite și compoziția omogenizată. Stingem focul și lăsăm compoziția să se răcorească.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Măcinăm nuca mai grosier, iar făina o amestecăm cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Trecem acest amestec prin sită.
Când ciocolata este ușor răcită, adăugăm gălbenușurile și omogenizăm compoziția. Apoi mixăm albușurile până când devin spumoase. Adăugăm treptat zahărul, în timp ce mixăm energic. Ne oprim când bezeaua devine fermă.
Adăugăm compoziția de ciocolată cu gălbenușuri, treptat, în bezea. Apoi încorporăm făina și nuca măcinată. Amestecăm ingredientele cu o spatulă pentru a obține o compoziție aerată.
Punem hârtie de copt în tavă și întindem compoziția de negresă cu ciocolată și nuci în tavă. Coacem blatul de negresă la 180 de grade Celsius, pentru 30-35 minute. Apoi îl lăsăm la răcit.
Cum preparăm crema de dovleac cu caramel condensat
Răzuim dovleacul și îl punem într-o cratiță, pe foc, împreună cu untul. Amestecăm constant pentru a nu se arde și pentru a se pătrunde uniform. Apoi dăm cratița deoparte de pe foc și introducem blenderul în compoziția de dovleac. Îl pasăm până când devine foarte fin. Nu este nevoie să fie trecut prin sită.
Lăsăm compoziția de dovleac să se răcească, apoi adăugăm caramelul condensat și un praf de sare. Omogenizăm bine crema și o lăsăm deoparte.
Cum preparăm crema de ciocolată
Crema de ciocolată se prepară simplu. Încălzim frișca și adăugăm ciocolata ruptă. Amestecăm intens până când aceasta este topită. Adăugăm și esența de rom și lăsăm compoziția la răcit.
Montăm deliciosul desert cu dovleac și caramel condensat, la pahar
Mai întâi tăiem blatul de negresă în bucăți mai mici.
Pregătim paharele și începem să punem în ele câte un strat de cremă de dovleac cu caramel condensat. Apoi adăugăm bucăți de negresă, iar cremă de dovleac, cremă de ciocolată și tot așa.
Deasupra vom avea un strat de cremă de dovleac și decorăm cu firimituri de negresă.
Punem paharele la rece pentru cel puțin 30 de minute, pentru a se așeza mai bine straturile de ingrediente și a se întrepătrunde aromele.
Spor și poftă bună!