Pentru că am preparat anterior o delicioasă cremă de dovleac cu mascarpone și ne-a plăcut tare mult, am repetat-o pentru rețeta de Tiramisu cu dovleac la pahar. Ai casei au zis că este cel mai bun Tiramisu pe care l-au mâncat până acum.
Voi repeta rețeta și cu alte ocazii, pentru că a avut un succes neașteptat. Dacă vă place gustul și aroma dovleacului, vă provoc s-o testați și voi.
Vedeți aici și rețeta pentru cremă de dovleac cu mascarpone și scorțișoară. Merită preparată și pentru alte prăjituri sau torturi. Iar dacă se dorește mai fermă, se poate adăuga și puțină gelatină.
Din categoria rețetelor de Tiramisu vă mai recomand de pe blog și rețeta de Tiramisu la pahar cu prune în sos caramel. Și aceasta a avut mare succes și s-a cerut des repetată. Iar în sezonul rece se poate prepara cu prune din compot sau cu prune uscate.
Mai găsiți pe blog o postare cu Tiramisu rapid prezentat în patru moduri. Este rețeta clasică de tiramisu fără ouă. L-am montat în patru moduri: sub forma clasică pe platou, sub formă de praline, la pahar și sub formă de ruladă. De mare efect a fost!
Cum preparăm rețeta de Tiramisu cu dovleac la pahar
Pentru rețeta de azi avem nevoie de dovleac plăcintar, cafea, pișcoturi, mascarpone și, opțional, lichior Amaretto. Mai folosim și scorțișoară care înnobilează gustul dovleacului. Și vanilie se poate folosi, pentru un plus de aromă.
Dovleacul îl putem carameliza pe foc cu zahăr și scorțișoară, apoi îl transformăm în piure. Dar, îl mai putem prepara și copt la cuptor. Eu am ales varianta caramelizării pe foc. Mi s-a părut metoda cea mai rapidă.
Dacă și voi adorați desertul Tiramisu, mai găsiți pe blog și alte variante ale acestuia. Găsiți chiar și rețeta de tort de înghețată Tiramisu. Găsiți și varianta de clătite Tiramisu, dar și pe cea de vafe Tiramisu.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de Tiramisu cu dovleac la pahar.
INGREDIENTE
- 1 pachet de pișcoturi Savoiardi
- Pentru sirop:
- 450 ml cafea fiartă și puțin îndulcită
- 2 lingurițe de Amaretto
- Pentru cremă și decor:
- 750 gr dovleac răzuit
- 150 gr zahăr
- 50 gr unt
- 250 gr mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 praf de sare
- 200 gr ciocolată amăruie răzuită.
MOD DE PREPARARE
Începem cu prepararea cremei care necesită caramelizare a dovleacului cu zahăr și scorțișoară, apoi răcire și amestecare cu mascarpone.
Răzuim miezul dovleacului și îl punem într-o cratiță pe foc, împreună cu zahărul și scorțișoara. Când dovleacul este bine pătruns adăugăm untul și amestecăm până la topirea acestuia. Apoi lăsăm compoziția să se mai răcească și introducem blenderul în ea. O transformăm într-un piure delicios și fin.
Mixăm smântâna rece până când capătă consistență, apoi adăugăm treptat zahărul și mixăm în continuare până când începe să devină fermă. Adăugăm mascarponele și continuăm mixarea până când compoziția devine cremoasă și destul de fermă.
Apoi adăugăm piureul de dovleac bine răcit. Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului și omogenizăm bine crema.
Fierbem o cafea după gust și tot după gust o îndulcim. O lăsăm să se răcească și adăugăm lichiorul.
Răzuim ciocolata amăruie și pregătim paharele.
Pentru a monta Tiramisu cu dovleac la pahar, mai întâi rupem pișcoturile și le trecem prin cafeaua răcită, doar pentru o fracțiune de secundă. Le lăsăm pe un platou.
Presărăm la baza paharelor puțină ciocolată răzuită. Apoi adăugăm câte o lingură din cremă. Continuăm cu bucăți de pișcoturi, cremă, ciocolată răzuită și tot așa până când umplem paharele sau cupele.
Ultimul strat va fi din cremă presărată cu ciocolată răzuită.
Punem paharele cu Tiramisu cu dovleac la rece pentru cel puțin 30 de minute înainte de servire.
Este mult mai delicios rece, iar aromele au timp să se întrepătrundă bine.
Spor și poftă bună!