Orez cu lapte cremos și foarte aromat

de Maria Udrea
0 comentarii
Orez cu lapte cremos și foarte aromat în trei boluri, unul cu scorțișoară și altul cu lingură

Rețeta de orez cu lapte cremos și foarte aromat face parte dintre rețetele tradiționale simple și ușor de preparat. Este un desert clasic, pregătit din doar câteva ingrediente esențiale: orez, lapte, zahăr și, în funcție de preferințe, arome precum scorțișoară, vanilie sau coajă de lămâie. Acest desert este adorat pentru textura sa cremoasă și gustul delicat, fiind servit fie cald, fie rece, în funcție de preferințele fiecăruia.

Textura desertului este cremoasă și fină, iar bobul de orez, deși bine fiert, își păstrează o ușoară fermitate. Zahărul îi adaugă dulceața necesară, iar scorțișoara sau vanilia îi oferă un plus de aromă, transformând acest preparat simplu într-un adevărat deliciu culinar. Dacă se adaugă coajă de lămâie, desertul capătă o notă ușor răcoritoare și parfumată.

Orezul cu lapte este unul dintre acele deserturi care evocă amintiri plăcute din copilărie. Cine a crescut la bunici sau cine i-a vizitat în timpul vacanțelor, cu siguranță a fost răsfățat cu acest desert. Orezul cu lapte se prepara pe vremuri și se mai prepară și acum, nu doar pentru răsfățul familiei, ci și pentru a umple castroanele care se împart pentru pomenirea morților la ”moșii de vară”.

Variații ale rețetei de orez cu lapte cremos

Ca și alte rețete clasice de deserturi, și rețeta orezului cu lapte este foarte versatilă. Poate fi îmbunătățită adăugând fructe proaspete sau uscate, nuci, migdale sau diverse arome pentru un gust bogat. În timpul servirii orezul cu lapte poate fi glazurat cu dulceața preferată. Iar dacă se dorește o notă sofisticată, se poate decora cu ciocolată răzuită sau cu sos caramel.

Din categoria acestui desert mai găsiți pe blog și varianta de orez cu lapte și mousse de dovleac cu caramel – vedeți aici rețeta. Foarte bine se combină dovleacul cu caramelul condensat, înnobilând gustul orezului cu lapte.

Rețeta orezului cu lapte se poate adapta și în varianta de post, înlocuind laptele clasic cu un lapte vegetal.

Găsiți pe blog varianta cu lapte de cocos și prune uscate. Atât laptele de cocos cât și prunele deshidratate au oferit gust delicios orezului. Un desert destul de simplu cu care ne putem răsfăța în zilele de post.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete ale acestui delicios desert.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de orez cu lapte cremos și foarte aromat.

Orez cu lapte cremos și foarte aromat în trei boluri, unul cu scorțișoară și altul cu lingură

Orez cu lapte cremos și foarte aromat

Printează
Porții: 6 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 8 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 500 g orez cu bob rotund
  • 500 ml apă
  • 1250 ml de lapte cu 3,5 % grăsime
  • 1 linguriță cu sare
  • 100 g zahăr
  • coaja de la 1 lămâie
  • 2 batoane de scorțișoară
  • pudră de scorțișoară pentru decor.

MOD DE PREPARARE

De obicei, pentru rețetele de orez dulci sau sărate se respectă proporția de 1:3 a ingredientelor, adică o parte de orez și trei părți de lichid. Însă, pentru ca orezul cu lapte să fie cremos,  se mai adaugă o parte de lapte în plus. De fapt, una dintre părți va fi de apă.

Mai întâi vom pune laptele la fiert. Adăugăm batoanele de scorțișoară pe care le rupem în bucăți mai mici, coaja de lămâie răzuită, zahărul și sarea. Fierbem laptele până când începe să clocotească și să se umfle.

În altă cratiță punem orezul bine spălat în 2-3 ape și scurs. Îl acoperim cu apă și îl punem la fiert. Lăsăm orezul să fiarbă până când absoarbe toată apa.

Îndepărtăm batoanele de scorțișoară și adăugăm laptele fierbinte peste orez.  Mai fierbem deliciosul orez cu lapte cremos pentru 12-5 minute, amestecând continuu spre finalul de fierbere.

Orezul cremos nu se fierbe până când absoarbe tot laptele. Se lasă ușor zemos, pentru că orezul continuă să se hidrateze și după stingerea focului. Dacă absoarbe tot laptele în timpul fierberii nu mai discutăm despre un orez cremos ci de unul uscat.

Imediat după fierbere porționăm orezul în boluri de servire. Opțional, îl decorăm cu pudră de scorțișoară.

Să vă fie de folos!

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.