Ghisman. Desert tradițional din bucătăria dobrogeană

de Maria Udrea
0 comentarii
Porții de Ghisman pe o farfurie și o vază cu trandafiri

Cu ceva timp în urmă mi-a atras atenția pe rețelele de socializare rețeta acestui desert denumit Ghisman sau Ghismană. Am preparat-o și eu, știind că va fi pe gustul familiei mele și am zis să împărtășesc rețeta și cu voi.

Am căutat să găsesc o variantă originală și o istorie a acestei rețete. Sunt multe variante, unii le denumesc plăcinte, cu toate că nu au nimic în comun cu plăcinta, dacă este să respectăm definiția acesteia. Este mai degrabă o budincă, dar este delicioasă. Am optat pentru o variantă pe care am considerat-o mai aproape de cea originală, despre care povestesc dobrogenii.

Tot din bucătăria dobrogeană mai găsiți pe blog și rețeta de plăcintă dobrogeană cu brânză și smântână. Aceasta este o plăcintă sărată, dar se prepară și în varianta dulce. Și Ghismanul se poate prepara în ambele variante.

Iar din categoria budincilor delicioase de pe blog, vă recomand să încercați rețeta de budincă de macaroane cu iaurt și brânză. Rețeta este asemănătoare cu cea a plăcintei cu iaurt și brânză. Înlocuim foile de plăcintă cu macaroane, sau cu altfel de paste. Putem pune chiar și paste scurte.

Despre rețeta de Ghisman

Acest delicios desert dobrogean se prepara în zonă pe timp secetos în ritul paparudelor. Paparudele sunt divinități invocate pentru a aduce ploaia. Ca și ingredient de bază desertul se prepara cu coraslă( primul lapte de vacă muls imediat după fătare). Ulterior, pentru că acest tip de lapte nu este la îndemâna oricui, rețeta a fost adaptată folosindu-se laptele acru, iaurtul sau chefirul, amestecat cu puțină brânză proaspătă.

Eu am folosit chefir și brânză proaspătă de vaci și tare bună a ieșit budinca.

Dacă și voi adorați deserturile simple pe bază de iaurt și brânzeturi, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Iar mai jos puteți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de Ghisman.

Porții de Ghisman pe o farfurie și o vază cu trandafiri

Ghisman. Desert tradițional din bucătăria dobrogeană

Printează
Porții: 20 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 10 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 1 kg chefir
  • 300 g brânză proaspătă de vaci
  • 6 ouă
  • 100 g zahăr pudră
  • 300 g făină
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • 1 păstaie de vanilie
  • unt pentru uns vasul de copt.

MOD DE PREPARARE

Mai întâi vom porni cuptorul la 180 de grade Celsius și vom unge cu mult unt o tavă cu dimensiunile de 23/36 cm.

Pentru a pregăti compoziția de Ghisman punem cele șase ouă  într-un bol, fără a separa albușurile de gălbenușuri. Adăugăm peste ele sarea și zahărul și le amestecăm energic timp de 2-3 minute, până când rezultă o compoziție spumoasă.

Amestecăm bicarbonatul de sodiu cu sucul de lămâie, apoi cu chefirul și adăugăm amestecul rezultat peste compoziția de ouă. Omogenizăm bine compoziția, apoi încorporăm brânza proaspătă, amestecând cu o spatulă.  La final, adăugăm treptat făina cernută și o încorporăm ușor în compoziție.

Întindem compoziția pentru Ghisman în tava unsă cu unt și o nivelăm uniform la suprafață. Introducem tava în cuptorul încălzit și coacem delicioasa budincă dobrogeană pentru 40 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când se va rumeni frumos la suprafață.  Budinca se va dezvolta mult în timpul coacerii, dar pe parcursul răcirii se va mai lăsa. Textura acesteia va fi cremoasă, dar aerată datorită bicarbonatului și chefirului.

Desertul nu este foarte dulce, dacă știți că vă plac deserturile mai dulci, măriți cantitatea de zahăr sau adăugați zahăr pudră pe deasupra.

Porționăm desertul după răcire și ne bucurăm de el alături de o cană cu ceai, una cu lapte sau cu iaurt.

Să vă fie de folos!

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.