Prăjitura Albinița sau prăjitura cu foi cu miere

de Maria Udrea
0 comentarii
Prăjitura Albinița

Prăjitura Albinița, este una dintre prăjiturile copilăriei, multora dintre noi.

Este o prăjitură cu foi, cu miere în compoziție, coapte pe dosul tăvii, iar crema este foarte simpla, cu gris și unt și mai are un strat de gem pe care eu il ador.

De fapt acel strat dă tot deliciul prăjiturii, părerea mea.

Rețeta o am de mult, de la mama unei prietene, care ne-o prepara deseori când aveam poftă de ceva dulce.

Nu știu dacă este chiar rețeta originală, dar este varianta pe care eu o știu de peste 20 de ani, cel puțin.

albinita-9

Ingrediente

  • Foi cu miere:
  • 150 g unt
  • 150 g zahăr
  • 150 ml lapte
  • 3 ouă
  • 3 linguri miere
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • un praf sare
  • 750-800g făină
  • Crema de gris:
  • 1 l lapte
  • 200 g gris
  • 50 g făină
  • 200 g unt
  • 150 g zahăr
  • 38 ml esență de lămâie
  • un praf sare
  • În plus:
  • 720 g gem de caise
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie

Porții: 30

Timp de preparare: 45-50 minute

Dimensiuni tava de copt: 28/40 cm

Mod de preparare pentru prăjitura Albinița

Prepararea foilor cu miere

Amestecăm într-un vas, pe foc: untul, zahărul, ouăle, laptele și un praf de sare.
Lăsăm ingredientele pe foc, amestecându-le intens, până la topirea zahărului și la omogenizarea compoziției, care devine ușor spumoasă.
Lăsăm apoi compoziția să se tempereze, adăugăm mierea, bicarbonatul stins în zeamă de lămâie și începem să încorporăm, treptat, făina.
Va rezulta un aluat ușor lipicios și nu foarte vârtos, dar destul de elastic, așa încât se va întinde cu ușurință pe dosul tăvii.
Împărțim aluatul în patru părți egale și coacem patru foi pe dosul tăvii ușor unse și tapetată cu puțină făină, pentru 4-5 minute fiecare, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.

Preparare crema de gris

Punem laptele la fiert împreună cu zahărul și un praf de sare, iar cănd atinge punctul de fierbere, adăugăm grisul amestecat cu făina, în ploaie și amestecăm intens cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe.
După ce crema este bine îngroșată, se ridică de pe foc și se adaugă esența.
Apoi se lasă la răcit, după care se încorporează în ea,  untul moale, ușor spumat cu o lingură de zahăr pudră.

Asamblare prăjitura Albinița

Se împarte crema de gris în două și se asamblează prăjitura Albinița așezând prima foaie în tava în care am copt foile, întindem jumătate din crema de gris, o acoperim cu a doua foaie și o presăm ușor, întindem peste aceasta, gemul, iar foaie, cremă și ultima foaie.
Acoperim prăjitura Albinița cu folie și așezăm o greutate peste ea(niște dicționare, în cazul meu:) )
Lăsăm prăjitura la rece, până când foile se hidratează bine și prăjitura se porționează frumos. De pe o zi pe alta ar fi ideal, dacă reușim să o ascundem de pofticioși 🙂
Bine, eu colțurile le tai cam în 2 ore, ca să ne satisfacem din poftă.
O pudrăm apoi cu zahăr și o servim alături de cei dragi.
Este o bunătate!
albinita-10

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.