Rețeta de găluște cu prune sau gomboți cu prune este una dintre rețetele de desert la care cred că fiecare gospodină se gândește, de cum apar primele prune coapte. Este una dintre cele mai populare deserturi cu prune.
Cu toate că am preparat rețeta găluștelor cu prune de nenumărate ori, îmi lipsea de pe blog. Probabil pentru că este o rețetă mai meticuloasă. Mereu ziceam că data viitoare îmi fac timp și pentru poze.
Acum am preparat-o la mama la țară. Chiar dacă nu am avut condițiile de acasă pentru poze frumoase, am zis să n-o ratez și de data aceasta.
Am avut în plan și rețeta de găluște cu caise, dar am ratat sezonul acestora, așa că mai are de așteptat. Am tot poftit la găluștele cu caise preparate de Laura și prezentate pe blogul ei ”laurasweets.ro”. Tare apetisante mai sunt și în acea combinație!
Îmi plac prunele și nu ezit să le includ în deserturi. Una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert cu prune de pe blog este rețeta de prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate. Este o prăjitură foarte aromată și-i tare bună, mai ales servită rece.
Cum preparăm rețeta de găluște cu prune sau gomboți cu prune
Pentru prepararea găluștelor cu prune avem de pregătit un aluat cu cartofi și ouă. Acesta se împarte în bucăți mici care se modelează sub forme sferice. În fiecare sferă de aluat se va răsfăța câte o prună, fără sâmbure. Apoi fierbem găluștele în apă cu sare și le vom glazura din belșug cu pesmet amestecat cu zahăr și pudră de scorțișoară.
Chiar dacă muncim ceva la aceste găluște, rezultatul final merită din plin efortul. Este una dintre acele rețete pe care trebuie s-o încerci măcar odată în viață.
Și tot din categoria rețetelor de deserturi cu prune, vă mai recomand de pe blog și rețeta de prăjitură bicoloră cu prune si scorțișoară.
Dar mai găsiți și alte rețete de deserturi cu prune pe blog, de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram sau pe Twitter.
Iar mai jos, găsiți lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de găluște cu prune sau gomboți cu prune.
INGREDIENTE
- Pentru prepararea găluștelor:
- 800 gr cartofi albi
- apă pentru fiert
- 1 linguriță de sare
- 2 ouă medii
- 300 gr făină
- 50 gr griș
- 35 prune nu foarte coapte
- 15 gr zahăr vanilinat
- 1/4 linguriță cu pudră de scorțișoară.
- Pentru glazurat:
- 300 gr pesmet de biscuiți
- 75 gr zahăr
- 25 gr zahăr vanilinat
- 1-2 lingurițe cu pudră de scorțișoară
- 100 gr unt gras
- 30 ml ulei de floarea soarelui.
MOD DE PREPARARE
Eu am avut două feluri de prune: tuleu gras și prune negre, clasice. Mi-au ieșit 35 de găluște, unele mai mari, altele mai mici, după cum au fost prunele.
Începem cu fierberea cartofilor nedecojiți, în apă cât să fie bine acoperiți. Îi lăsăm să fiarbă până când se pătrund bine la testul cu furculița. Apoi îi trecem prin apă rece, îi decojim și îi pasăm bine ca pentru piure, adăugând și o linguriță de sare.
Lăsăm piureul de cartofi să se răcească și pregătim prunele pe care le spălăm bine, le secționăm în jumătăți și îndepărtăm sâmburii. Fiind mai acrișoare, eu am presărat peste prune și puțin zahăr vanilinat, dar și scorțișoară.
După ce piureul de cartofi este răcit, adăugăm ouăle și grișul. Omogenizăm bine compoziția, apoi încorporăm treptat făina. Punem făină atât cât să obținem un aluat compact. Nu va fi un aluat foarte ferm, va fi mai moale și lipicios, dar vom mai folosi făină și la modelarea găluștelor.
Când avem aluatul pregătit și prunele fără sâmburi, putem modela găluștele.
Luăm câte o lingură mai cu vârf din aluat și punem în palma stângă, pe care am trecut-o prin făină Așezăm o prună la mijlocul aluatului și modelăm aluatul împrejurul acesteia, dându-i formă sferică. Trecem gălușca cu prună prin făină și o așezăm pe un platou presărat cu făină.
Dacă vă este mai ușor, întindeți aluatul pe masa presărată cu făină într-o foaie de 5-6 mm grosime. Decupați-l în pătrate, puneți câte o prună la mijlocul pătratelor și modelați gălușca rotind-o pe masa presărată cu făină. Eu din lipsă de spațiu am modelat găluștele direct în mână.
După ce avem toate găluștele pregătite, punem o oală cu apă la foc. Lăsăm apa să clocotească și scufundăm în ea câte găluște încap, așa încât să acopere toată baza oalei. Fierbem delicioasele găluște cu prune sau gomboți cu prune până când se ridică singure la suprafața apei. Cam în 10-12 minute sunt gata. Setăm flacăra aragazului la intensitate medie.
În acest interval de timp cât găluștele fierb, pregătim pesmetul. Punem o tigaie încăpătoare cu untul la topit în ulei. Când untul este topit, adăugăm pesmetul amestecând intens pentru a se umezi tot în grăsimea din tigaie. Gătim pesmetul amestecând continuu până când se rumenește ușor. Apoi stingem focul și îl lăsăm să se mai răcorească. După ce se mai răcorește, adăugăm zahărul și scorțișoara și amestecăm bine.
Când găluștele sunt fierte, le scoatem cu o spumieră și le tăvălim bine pe toate părțile prin pesmetul amestecat cu zahăr și scorțișoară.
Le așezăm frumos pe platouri, sau în boluri de servire.
Sunt delicioase și ușor calde, dar și reci.
Spor și poftă bună!