Chec cu iaurt și prune

de Maria Udrea
4 comentarii
Porții de chec cu iaurt și prune pe o hârtie albă dantelată, alături de chec și două porții de chec pe o farfurie albă dantelată, alături de un bol cu prune și o sită cu zahăr pudră

Checurile cu fructe ne plac mai mult decât checurile clasice, pentru că au textura mai densă și mai umedă. Și cum este sezonul prunelor, am preparat un delicios chec cu iaurt și prune.

Am pus două feluri de prune și am obținut un gust deosebit, dar și un aspect pe măsură.

Din aceeași categorie de checuri umede, cu fructe, mai găsiți pe blog și rețeta de chec umed cu iaurt și afine. Este foarte bun, foarte aromat și aspectuos. Am adăugat în compoziție și puțin mac, să fie mai spectaculos.

O rețetă mai deosebită de chec umed de pe blog este cea de chec bicolor cu căpșuni și sana. Este un chec duo, fiind preparat și cu cacao pentru un aspect mai frumos, dar și gust mai delicios.

Astfel de checuri se pot prepara fie cu iaurt, cu sana sau chefir, dar și cu brânză cremoasă.

Vedeți aici și o rețetă de chec cu mascarpone și căpșuni. Pe lângă gustul delicios al checului de azi, m-a cucerit și textura densă, ușor umedă, dar și pufoasă. Aluatul fiind mai consistent nu a permis căpșunilor să migreze la baza tăvii de copt.

Cum preparăm rețeta de chec cu iaurt și prune

Pentru ca textura checului să fie una reușită, alegem un iaurt grecesc cu 10% grăsime. Nu optăm pentru iaurturi degresate și nici pentru cele cu procent mare de grăsime. În compoziția acestor checuri putem adăuga ca și grăsime fie ulei, fie unt. Eu am optat pentru ulei.

Am redus ușor cantitatea de zahăr, chiar dacă acest lucru influențează textura checului. Rețetele clasice pentru checurile cu iaurt prevăd cantități de 200-225 gr de zahăr pentru un singur chec. Aici rămâne la alegerea fiecăruia cât de dulce dorește checul.

Un alt amănunt al preparării checului este acela de a opta pentru separarea albușurilor de gălbenușuri sau a folosi ouăle întregi. Eu am optat pentru a doua variantă pentru a-mi ușura munca, dar și pentru că reușește compoziția checului și amestecând ouăle întregi.

In rest, celelalte ingrediente se adaugă ca și la checurile clasice.

Dacă și voi adorați checurile cu textură umedă, găsiți pe blog mai multe astfel de rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec cu iaurt și prune.

Porții de chec cu iaurt și prune pe o hârtie albă dantelată, alături de chec și două porții de chec pe o farfurie albă dantelată, alături de un bol cu prune și o sită cu zahăr pudră

Chec cu iaurt și prune

Printează
Porții: 12 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 21 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru o tavă cu dimensiunile de 11/30/07 cm:
  • 4 ouă medii
  • 175 gr zahăr
  • 100 ml ulei
  • 150 gr iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 300 gr făină
  • 4 ml esență de vanilie
  • 5 gr praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 250 gr prune
  • zahăr pudră pentru decor.

MOD DE PREPARARE

Mai întâi aducem toate ingredientele pe masa de lucru și pornim cuptorul la 180 de grade.

Apoi pregătim prunele pe care le spălăm bine, le scurgem, le secționăm în jumătăți și îndepărtăm sâmburii. O parte din prune le lăsăm în jumătăți pentru a le așeza la suprafața checului. Pe celelalte jumătăți de prune le mai tăiem în 2-3 felii. Punem prunele astfel secționate într-un bol, presărăm scorțișoara peste ele și le amestecăm. Le lăsăm deoparte până când pregătim compoziția pentru chec.

Spargem cele patru ouă în bolul mixerului și presărăm un praf de sare peste ele. Adăugăm și zahărul și pornim mixerul mai întâi la treaptă inferioară, până când se omogenizează bine compoziția. Apoi mărim treptat viteza și amestecăm ingredientele până când obținem o compoziție cremoasă, iar granulele de zahăr nu se mai simt.

Adăugăm uleiul, esența de vanilie și omogenizăm compoziția. Adăugăm iaurtul și din nou omogenizăm compoziția.

La final, amestecăm făina cu praful de copt, trecem amestecul prin sită și îl adăugăm treptat în compoziție. Apoi adăugăm prunele feliate și amestecăm ușor.

Punem hârtie de copt în tavă și întindem uniform în ea compoziția pentru chec cu iaurt și prune. Deasupra așezăm frumos și jumătățile de prune.

Punem tava în cuptor și coacem checul pentru 40 de minute, la 180 de grade Celsius.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai checului Chec cu prune după coacere

Îl lăsăm să se răcească, îl decorăm cu zahăr pudră, apoi îi putem porționa.

Chec cu iaurt și prune porționat pe o hârtie de copt, alături de un bol cu prune și o sită cu zahăr pudră Porții de chec cu iaurt și prune pe o hârtie albă dantelată, alături de chec și două porții de chec pe o farfurie albă dantelată, alături de un bol cu prune și o sită cu zahăr pudră Porții de chec cu iaurt și prune pe o hârtie albă dantelată, alături de chec și două porții de chec pe o farfurie albă dantelată, alături de un bol cu prune și o sită cu zahăr pudră

Este foarte gustos, mai ales cu două feluri de prune!

Spor și poftă bună!

Rețete înrudite

4 comentarii

Escorte 18 September 2023 - 16:05

O reteta minunata. O recomand

Răspuns
Maria Udrea 18 September 2023 - 16:32

Mă bucur că vă place!

Răspuns
STANCU MIRELA 4 October 2023 - 14:47

BUNA ZIUA! TOATE RETETELE D-VOASTRAB SUNT EXTRORDINARE, TOTUL ARATA EXTRAORDINAR, MI-AM LISTAT RETETE SI URMEAZA SA LE FAC. VA MULTUMESC , SI VA DORESC IN CONTINUARE SA NE INCINTATI CU RETETE DELICIOASE CA SI PANA ACUM.

Răspuns
Maria Udrea 4 October 2023 - 15:08

Mulțumesc frumos pentru aprecieri și urări! Mă bucur că vă plac rețetele! Spor la preparat!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.