Gogoși cu flori de salcâm și amintiri din copilărie

de Maria Udrea
0 comentarii
Gogoși cu flori de salcâm

Când eram copil, era o tradiție in zona noastră, adică prin nordul Olteniei, hotar cu Muntenia, ca în luna mai, când înfloresc salcâmii, gospodinele să prepare, care mai de care, gogoși cu flori de salcâm. Se răspândea o aromă tare plăcută în tot satul, de-ți era mai mare dragul, dar și mare poftă.

Gogoșile se preparau cu lapte bătut, natural, ouă de la găinile din ogradă și făină proaspăt măcinată. Ieșeau tare pufoase și aromate.

Particip cu această rețetă la provocarea „Tradiție și gastronomie românească”, găzduită în luna mai de blogul meu.

 

Gogoși cu flori de salcâm și amintiri din copilărie

O altă rețetă de gogoși cu amintiri din copilărie este rețeta de gogoși cu lingura sau gogoși rapide cu iaurt. Le prepara mama tot cu iaurt de casă.

Dar găsiți mai multe rețete de gogoși pe blog de unde o puteți alege pe cea care vă inspiră.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de gogoși cu flori de salcâm și amintiri din copilărie.

Gogoși cu flori de salcâm
Printează
Porții: 20 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 30 vot(uri) )

Ingrediente pentru gogoși cu flori de salcâm

  • 3 ouă
  • 250 g iaurt de băut
  • 100 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 400 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare
  • ulei pentru prăjit.
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
  • flori de salcâm

Mod de preparare pentru rețeta de gogoși cu flori de salcâm

 

Mai întâi rupem florile de salcâm cu codițe si le clătim în apă rece, apoi le lăsăm la scurs.
Amestecăm ouăle cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilat până se spumează.
Apoi, adăugăm iaurtul, omogenizăm și încorporăm, treptat, făina amestecată cu praful de copt.
Se formează un aluat mult mai gros decât cel de clătite, ca și aluatul de gogoși cu lingura.
Lăsăm aluatul la odihnit 10-15 minute.

Cum preparăm gogoșile cu flori de salcâm

 

Punem într-un vas cu pereți înalți, un ceaun de preferință, uleiul la încins.
Punem cam 250-300 ml ulei, pentru ca gogoșile să se desfășoare în voie.
Trecem fiecare floare de salcâm prin aluat și o scufundăm în uleiul încins.
Punem 4-5 sau câte gogoși cu flori de salcâm încap, așa încât să aibă loc să se dezvolte aluatul.
Le lăsăm să se prăjească, pentru aproximativ câte 1 minut pe fiecare parte, apoi le scoatem pe platou.
Focul trebuie sa fie de intensitate medie, ușor spre mare, altfel, dacă este de intensitate mică, gogoșile se vor îmbiba cu ulei, iar dacă este de intensitate prea mare, se vor rumeni prea repede și nu se vor prepara suficient în interior.
Se pot pune chiar și două flori la o gogoașă, pentru o aromă mai intensă.
Trebuie avut grijă când scufundăm florile în aluat, să nu se rupă din codițe, ne ajutăm de o lingură presându-le ușor și tot cu lingura le punem și în uleiul încins.
Lăsăm gogoșile să se tempereze ușor, apoi le pudrăm cu zahăr, de preferință cu aromă de vanilie.
Servim gogoșile cu flori de salcâm, alături de o cafea sau un iaurt bun, merg tare bine cu iaurt.
Sper că v-am stârnit interesul cu această rețetă și sper să vă fie de folos!
Puteți prepara chiar și clătite cu flori de salcâm.

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.