Pentru că am avut multe mere în toamna care a trecut, ne-am răsfățat cu tot feluri de deserturi cu mere printre care și aceste Gogoși de post cu mere în aluat.
O parte din mere le-am răzuit și le-am conservat la borcan – Vedeți aici rețeta.
Pun mere la borcan de câțiva ani și tare bine stau. Chiar și 2 ani s-au păstrat și cred că pot sta mai mult, dacă se adaugă și zahăr.
Se pot pune mere răzuite la borcan chiar și fără zahăr, dacă sunt foarte dulci.
Când folosim merele, doar desfacem borcanul, mai adăugăm scorțișoară și le adăugăm la deserturi.
Despre rețeta de Gogoși de post cu mere în aluat
Despre gogoșile din rețeta de față, vă pot spune că au ieșit demențiale. A trebuit să le repet a doua zi pentru că nu s-au ajuns, la cât de mult le-au plăcut alor mei.
Este un aluat simplu cu mere, lapte de cocos, făină și praf de copt. Aluatul de gogoși cu mere se pune cu lingura în uleiul încins, ca la gogoșile cu iaurt.
Consistența aluatului trebuie să fie mai densă, necursivă, dar nu fermă.
Iar pentru coacerea gogoșilor trebuie avut grijă la intensitatea focului. La început le coacem la intensitate mare, pentru a nu se îmbiba cu ulei.
Apoi, pe parcurs, la turele următoare de gogoși, mai micșorăm treptat intensitatea focului. Gogoșile trebuie întoarse de pe o parte pe cealaltă pentru a se coace uniform și bine în interior. Se rumenesc ceva mai intens decât gogoșile clasice, datorită compoziției aluatului.
Din aceeași categorie de deserturi cu mere, dar nu de post, vă mai recomand și Rețeta de clătite cu mere.
Iar pe blog, la categoria Dulciuri, găsiți și o secțiune cu Deserturi de post. Sunt deserturi și simple și mai complexe, pentru toate gusturile.
Mai puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- 1 kg mere răzuite
- 50 gr zahăr vanilinat
- 500 gr făină tip 650
- 5 gr praf de copt
- 400 gr lapte de cocos
- 1 praf de sare
- ulei pentru prăjit
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
MOD DE PREPARARE
Pregătim aluatul pentru gogoși de post cu mere în aluat.
Dacă folosim mere proaspete, le răzuim și le caramelizăm pe foc, amestecate cu zahăr, după gust. Le lăsăm doar până se pătrund și se formează sirop. Așa, avem controlul asupra masei lichide din aluat. Apoi le lăsăm să se răcească.
Bineînțeles că se pot folosi și merele proaspete, necaramelizate, dar vom adăuga ceva mai multă făină, pentru că merele vor forma sirop și în timpul preparării termice. Dacă ținem cont de sfatul nutriționiștilor, le vom folosi proaspete.
Eu am folosit de la borcan, pentru că am conservat multe în această toamnă.
Așadar, amestecăm merele cu zahărul vanilinat și scorțișoara, apoi adăugăm laptele de cocos și omogenizăm compoziția.
Laptele de cocos este pe post de iaurt, este cremos și aromat, chiar dacă nu are aciditate ca iaurtul. Adăugăm, treptat, făina amestecată cu praful de copt și un praf de sare.
Lăsăm compoziția la odihnit 10-12 minute, apoi punem într-o tigaie adâncă, sau ceaun, uleiul la încins. Punem mai mult ulei, așa încât atunci când scufundăm aluatul de gogoși, cu lingura, în el, acesta să fie acoperit de ulei.
Pentru început, lăsăm intensitatea focului mai mare, aproape de maxim. Primele gogoși vor fi mai de test, ca și prima clătită 🙂
Pentru prima tură, scufundăm doar 3-4 gogoși, cu lingura, pentru a vedea cum se comportă. Dacă se îmbibă cu ulei, înseamnă că aluatul mai necesită făină și mai adăugăm 1-2 linguri.
Este un aluat pe care îl perfecționăm pe parcurs, așa încât consistența gogoșilor să fie perfectă.
Eu am pus la început 450 gr de făină, apoi am mai adăugat 50 gr. Însă cantitatea o reglați în funcție de mere, de consistența laptelui de cocos.
Oricum, vă asigur că ies tare gustoase aceste gogoși de post cu mere în aluat.
Scoatem gogoșile pe prosoape de hârtie.
Lăsăm gogoșile să se tempereze și le servim pudrate cu zahăr.
Să vă fie de folos!