1.6K
Cum nu mai făcusem de mult gogoși și fiind în post, am pregătit aceste minunate Gogoși de post cu apă minerală și vanilie.
Au ieșit foarte pufoase și aromate și au dispărut imediat din coșuleț, cât au fost calde.
Au mers de minune lângă un ceai aromat.
Mai găsiți pe blog și rețeta Gogoși de post vanilate, fără apă minerală și puțin ulei în aluat, iar dacă nu le doriți în varianta de post, găsiți pe blog mai multe Rețete de gogoși.
Ingrediente
- 1 kg făină albă
- 10 gr drojdie uscată
- 50 gr zahăr brut
- 50 gr zahăr vanilinat
- 30 ml esență de vanilie
- 100 ml apă caldă
- 400 ml apă minerală
- 1/2 linguriță sare
- 100 gr zahăr pudră, vanilinat, pentru pudrat
Mod de prepararepentru gogoși de post cu apă minerală
Pregătim aluatul
Cernem aproximativ 850-900 gr de făină într-un vas. Restul de făină o oprim pentru înfăinat masa de lucru.
Facem o adâncitură la mijlocul făinii și punem acolo drojdia și zahărul brut.
Turnăm apa caldă și amestecăm cele două ingrediente până la diluare.
Acoperim vasul și lăsăm drojdia să se activeze până își dublează volumul( 10-12 minute)
Peste făina din vas presărăm sarea și zahărul vanilinat.
Începem să adăugăm făină peste amestecul de drojdie și zahăr și turnăm, treptat, apa minerală și esența de vanilie.
Amestecăm intens până se omogenizează totul, apoi frământăm aluatul, mai întâi în vas, apoi pe masa de lucru înfăinată.
Bineînțeles că putem folosi robotul să ne ușureze munca și să frământe bine aluatul.
Aluatul va fi unul ușor ferm, dar nu atât de ferm cât cel de pâine.
Acoperim aluatul și îl lăsăm la loc cald aproximativ o oră, sau până își dublează volumul.
Dacă drojdia și făina sunt proaspete, aluatul se va dospi foarte bine. Eu am folosit făină achiziționată de la o moară de la țară, fără aditivi și alte adaosuri în ea.
Cum preparăm delicioasele Gogoși de post cu apă minerală.
După ce aluatul a crescut suficient, rupem bucăți din el, pe care le întindem pe planșeta de lucru înfăinată în foi de aproximatv 1 cm grosime.
Cu un pahar decupăm discuri din aluat pe care le mai lăsăm să se dezvolte pe planșetă 7-8 minute
Surplusul de aluat, îl mai frământăm pe planșetă și îl întindem din nou, decupând gogoși din el.
Încingem mult ulei într-o tigaie adâncă și scufundăm în el 5-6 gogoși, sau câte încap.
Lăsăm gogoșile să se rumenească frumos pe ambele părți la foc mediu spre mare.
Apoi le scoatem pe prosoape absorbante, le lăsăm câteva minute să se scurgă surplusul de ulei, apoi le pudrăm cu zahăr vanilinat.
Le servim calde, alături de un ceai aromat, dar dacă ne rămân, sunt tare bune și reci, mai ales unse cu un strat de gem.
Spor și poftă bună să aveți!
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.