Atat de aromate si pufoase au iesit aceste gogosi de post vanilate, ca te ademenesc instant sa le savurezi!
Ingrediente
- 300 ml apa
- 50 ml ulei de masline
- 25 gr drojdie proaspata
- 2 linguri zahar
- 1 lingurita sare
- 2 plicuri zahar vanilat
- 2 lingurite esenta de vanilie
- aproximativ 750 gr faina
- In plus:
- ulei pentru prajit
- zahar pudra cu aroma de vanilie, pentru ornat
Mod de preparare pentru gogosi de post vanilate
Preparare aluat
Aluatul este usor de preparat, ca la paine.
Punem drojdia cu 1 lingura de zahar intr-un bol si le frecam pana la diluare.
Punem apa la incalzit, cat sa suporte degetul si adaugam jumatate din ea peste drojdia diluata.
Mai adaugam o mana de faina, omogenizam bine si acoperim bolul, lasand maiaua sa creasca pana face basicute si isi mareste mult volumul.
Cernem faina intr-un bol si ii facem o adancitura la mijloc.
Nu punem toata faina deodata ca nu vom sti din start de cata avem nevoie.
Ina restul de apa, dizolvam sarea si restul de zahar.
Cand maiaua a crescut suficient, o rasturnam in adancitura din faina, incalzim din nou apa, adaugam si uleiul in ea si incepem sa le turnam in vasul cu faina, amestecand cu o spatula de lemn si adunand la mijloc, faina de pe margini.
Adaugam si esenta si zaharul vanilat si framantam un aluat tare ca de paine, adaugand treptat faina.
Preparare gogosi de post vanilate
Rasturnam aluatul pe masa infainata si il omogenizam bine, apoi il intindem intr-o foaie de grosimea degetului mic si cu un pahar decupam rondele.
Lasam rondelele la crescut, pana isi dubleaza volumul(10-15 minute).
Punem intr-o tigaie incapatoare si cu peretii mai inalti, uleiul la incins, iar cand incepe sa sfaraie, scufundam rondelele de aluat in el.
Baia de ulei trebuie sa fie mai abundenta, astfel ca gogosile sa fie scufundate in ea cel putin pana la jumatate.
Focul trebuie sa fie mai intens, ca daca este slab, riscul este ca uleiul sa patrunda in aluat si atunci vom obtine niste gogosi uleioase si cam gretoase.
Lasam gogosile pana se rumenesc bine pe prima parte, apoi le intoarcem cu o spatula, pe partea cealalta.
Le scoatem pe un prosop de hartie absorbant, dar nu le asezam una peste alta de la inceput pentru a nu se tasa.
Le lasam sa se raceasca usor, apoi le pudram cu zahar vanilat si le servim alaturi de un ceai bun sau de cafea.
Spor si pofta buna!
Daca sunteti in cautare de retete pentru deserturi de post, gasiti pe blog mai multe retete in sectiunea Dulciuri / Dulciuri de post.
Si daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmări si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.
16 comentarii
De-ai sti ca si eu azi am avut de gand sa fac gogosi, insa doar cu gandul am ramas. :))))
As lua de la tine cateva, ca tare frumos arata in cosuletul ala.
Tania, eu le am in plan de cateva zile, dar azi am poftit si le-am executat 🙂
ei, uite cum ne impingi tu la pacat, ba nu, ca sunt de post 🙂
si totusi, mai acu niste zile, o pizza la tigaie, am facut o sa stii imediat, si am avut noroc s o mananc .. cam doar eu, dar ce, nu m am suparat, dimineata reincalzita la microunde, poate nu stiai mama draga, dar merge cu o cafeluta dulceee, si evident in fata calculatorului la vanatoare de retete 🙂
asa ca si niste gogosi, doar 25? las ca impart aluatul si fac pe jumatate si restul la congelator ca se poate nu i asa? si bineinteles tot cu cafea le voi servi!
cozia
Cozia, ce-mi plac comentariile tale! Uite ca la pizza reincalzita la microunde nu m-am gandit, noi o mancam rece daca mai ramane. :))))) E buna ideea cu aluatul la congelator, eu fac asa cu cel de pizza. Te imbratisez cu drag!
Foarte atragatoare.
Deci nu ai lasat aluatul la dospit deloc inainte de a le decupa?
Dia, nu am mai lasat aluat la dospit, am lasat doar decupajele pana-n 15 minute, nu mi s-a parut ca necesita mai mult, au crescut suficient. Acum depinde si de drojdie si de faina, eu imi dau seama de calitatea acestora in functie de cat de rapid creste maiaua. >:D<
Cred ca ai dreptate,ca daca nu e buna drojdia,pot sa stea si cateva ore.
Doar ca eu nu am incercat asa.
Am notat la carnetel.
Dia, dar e bine sa fie si lasat aluatul la crescut cum zici tu, ca la paine, cozonac, insa eu am considerat ca daca le decupez asa mici, n-are rost sa il mai las, plus ca m-am si grabit sa le fac pentru ca plecau baietii si voiam sa manance si ei calde. 😀
Dupa cum am mai spus, tot ce iese din mainile tale e demential de apetisant 🙂 Si inca nu mi-a trecut pofta de gogosi, da' las ca-mi fac si eu 🙂
Multumesc, Simona! Esti o draguta, ca de obicei! :X
Ce bine arata asa pudrate, si cu ceaiul din spate! Yum, iau cateva, ca suvenir, da?:))) Ca asa e frumos cand te plimbi :)))
Muah, Laurici! Te-as servi si cu gogosi si cu ceai, tu sa vii :))))
Am deschis pagina sa le arat teroristilor :))))
Si acum faci gogosi? :))))))))))
Cat de aratoase sunt!!!
Multumesc, Victor!