Nuci umplute cu crema de ciocolata

de Maria Udrea
4 comentarii
Nuci umplute cu crema de ciocolata asezate in cutii de carton, intr-un decor de iarna

Nucile umplute fac parte dintre deserturile copilariei, preparate la sarbatorile de iarna, pe atunci. Acum le preparam mai des și la diferite evenimente, pentru a imbogati platoul cu fursecuri. Retetele pentru nuci sunt diferite, in functie de aluatul preparat, dar si de umplutura. Una dintre acestea, preparata de mine, este reteta de nuci umplute cu crema de ciocolata si miez de nuci.
Aluatul este unul sfaramicios, pe care il foloseam demult si la biscuitii spritati.
Iar crema este cu ciocolata si miez de nuca, foarte gustoasa si consistenta.

Mai gasiti pe blog retete de nuci preparate si in alte variante. Una dintre acestea o descoperiti AICI:

Iar aici descoperiti si o varianta a nucilor de post. Si mai gasiti pe blog o colectie de retete de fursecuri de unde va puteti inspira.

Si daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe  Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmariti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de nuci umplute cu crema de ciocolata.

Ingrediente

  • Pentru coji:
  • 150 gr unt cu 82 % grasime
  • 50 gr de untura solida
  • 150 gr zahar
  • 1 ou
  • 2 linguri iaurt cremos
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 850-900 gr de faina
  • 1 varf de lingurita cu sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 100 gr unt cu 82% grasime
  • 150 gr ciocolata amaruie
  • 100 ml lapte
  • 150 gr nuca macinata mai grosier
  • 150 gr biscuiti Petit Beurre
  • sare

Mod de preparare pentru reteta de nuci umplute cu crema de ciocolata

Incepem cu pregatirea aluatului. Intr-un bol, mixam untura cu untul, zaharul si putina sare, pana la topirea zaharului.
Eu rasnesc zaharul inainte, pentru a scurta din timp.
Adaugam oul, iaurtul in care am dizolvat bine bicarbonatul, omogenizam bine totul si incepem sa incorporam faina putin cate putin, adaugand-o mai intai in bol, apoi rasturnam aluatul pe pasa de lucru infainata si-l framantam pana obtinem un aluat nelipicios si sfaramicios.
Chiar foarte sfaramicios, as putea zice.

Acoperim aluatul cu o folie si il dam la rece, cel putin 30 de minute.

Nuci-umplute-cu-crema-de-ciocolata-1

Intre timp preparam crema

Macinam nuca, mai grosier si o pinem intr-un bol impreuna cu biscuitii sfaramati.
Rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas, la foc incet, impreuna cu laptele si untul.
Picuram si un strop de sare si amestecam in vas continuu pana la topirea ingredientelor.
Adaugam ciocolata topita, fierbinte, peste ingredientele din bol si amestecam energic sa se omogenizeze bine totul, apoi dam bolul la rece.

Nuci-umplute-cu-crema-de-ciocolata-5 Nuci-umplute-cu-crema-de-ciocolata-6

Scoatem aluatul din frigider si formam bilute mici, cat sa acopere jumatate din orificiile formei de nuci.

Incingem forma pe aragaz, punem bilutele in orificii, presam capacul peste ele si coacem cojile de nuca intorcand forma de pe o parte pe cealalta.

Nuci-umplute-cu-crema-de-ciocolata-2 Nuci-umplute-cu-crema-de-ciocolata-4

Nuci-umplute-cu-crema-de-ciocolata-3

Prima serie se va coace cam intr-un minut, apoi timpul se va scurta, pentru ca forma se va incinde destul de mult.
Umplem cojile de nuca cu crema si le lipim doua cate doua.

Coji pentru nucile umplute cu crema de ciocolata Nuci-umplute-cu-crema-de-ciocolata-8

Sunt delicioase, iar cojile sunt foarte fragede, nefiind nevoie sa fie lasate de pe o zi pe alta.

Fursecuri sub forma nucilor umplute, asezate intr-o cutie de carton Nuci umplute cu crema de ciocolata asezate in cutii de carton, intr-un decor de iarna

 

Pofta buna!

SFATURI:

  • Untura precum si bicarbonatul, au efect intens de fragezire a aluaturilor. Dar, daca va lipseste untura, mai adaugati 50 gr de unt.
  • Cu acest aluat se pot prepara si fursecuri.

 

Rețete înrudite

4 comentarii

Tania Dabu 16 December 2014 - 5:12

Ce poza fumoasa! Si imi place mult aluatul, il voi incerca si eu, dar doar cu untura, ca slava Domnului, acum avem 🙂 Poate chiar cu osanza, ce zici?

Răspuns
Maria Udrea 16 December 2014 - 8:49

Multumesc, Tania, esti o draguta!
Cat despre osanza, cred ca ar iesi tare bune, eu folosesc daca am la diverse aluaturi.

Răspuns
Anonim 22 December 2014 - 20:16

D-na Maria,daca in loc de margarina folosesc unt,are ceva ? Iar daca folosesc untura solida in loc de margarina, pun 150gr de untura ? Mai trebuie adaugat si a cea lingura cu varf de untura ?
Multumesc !
Nicoleta

Răspuns
Maria Udrea 23 December 2014 - 4:46

Margarina poate fi oricand inlocuita cu unt. Eu de obicei nu folosesc margarina, dar aici am participat la un concurs….
Puteti folosi doar untura si puneti 200 gr, pentru ca untura e grasa si este suficient sa puneti doar atat. Cantitatile celelalte le respectati, doar la faina trebuie sa puneti cat va cuprinde aluatul cu untura.
Adica, va veti opri atunci cand nu se va mai lipi de maini, dar sa nu fie exagerat de tare, aluatul.
O sa fie foarte sfaramicios, dar nu conteaza, trebuie avuta mare grija cand desprindeti nucile de pe forma, poate primele se vor sfarama, dar urmatoarele vor iesi foarte bine.
Eu folosesc acest aluat si la biscuitii aceia spritati si pun doar untura.

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.