Aceasta reteta de prajitura Caramel am primit-o ca provocare pentru concursul Dr. Oetker.
Eu ador prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii, iar aceasta este de-a dreptul delicioasa cu crema de caramel!
Am folosit pentru aceasta prajitura, o tava cu dimensiunile de 23/36 cm.
Mai gasiti pe blog o reteta de prajitura cu caramel atat in foi cat si in blat – Prajitura Deliciu cu caramel.
Dar gasiti o intreaga colectie de retete cu crema caramel, de unde va puteti inspira.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Vă astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmariti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de prajitura Caramel.

Ingrediente
- Pentru foi:
- 3 oua
- 10 linguri ulei
- 10 linguri lapte
- 5 linguri zahar
- 650-700 gr faina
- 1 fiola Esența vanilie Dr. Oetker
- 1 plic Amoniu pentru prajituri Dr. Oetker
- 1 lingurița zeama de lamaie
- Pentru crema:
- 200 gr zahar pentru caramelizat
- 4 oua
- 150 gr zahar
- 250 gr nuca
- 1/2 l lapte
- 3 linguri faina
- 300 gr unt
- 1 plic Finesse coaja de portocale Dr. Oetker
- Pentru glazura:
- 200 gr ciocolata amaruie
- 50 ml lapte
- 1/2 lingurita ulei de masline
- Decor:
- nuca de cocos
Porții: 20
Dimensiuni tava: 23/36 cm
Timp de preparare: 60 minute
Mod de preparare pentru prajitura Caramel
Preparare foi
Mixam ouale cu cele 5 linguri de zahar rasnit, ca sa fie pudra, apoi adaugam uleiul și laptele și la final, treptat, faina și amoniul stins in zeama de lamaie.
Amestecam faina, la inceput in bol, apoi cand incepe sa se ingroase aluatul, il rasturnam pe masa de lucru bine infainata.
Vom framanta un aluat nu foarte tare, dar nelipicios si elastic.
Ne oprim din a adauga faina, atunci cand, framantand aluatul, acesta nu se mai lipeste de maini.
Acoperim aluatul cu folie si il lasam la odihnit 30 de minute la loc racoros.
Impartim aluatul în 4 bucati pe care le intindem cu sucitorul de aluaturi si le coacem pe dosul tavii, cate 3-5 minute fiecare, in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Preparare crema si asamblare prajitura Caramel
Pentru crema amestecam intr-un vas, ouale cu 150 g zahăr, putina sare, faina și laptele și punem vasul pe foc(pe baie de aburi) amestecand in el pana cand compozitia ia textura unei budinci.
In acelasi timp, intr-un alt vas, caramelizam 200 g de zahar, amestecand in el sa se caramelizeze uniform, apoi adaugam untul taiat cubulete si tinut la temperatura camerei si amestecam energic pana se topeste atat untul cat si zaharul si totul devine omogen.
Amestecam apoi cele doua creme fierbinti si la final adaugam nuca macinata grosier.
Lasam crema sa se raceasca usor si o impartim in trei parti, pe care le intindem intre foi.
Acoperim prajitura cu o folie si punem o greutate peste ea, apoi o dam la rece pana a doua zi, sau cel putin o jumatate de zi pana se fragezesc foile si se poate portiona usor.
Preparare glazura
Pentru glazura, rupem ciocolata in bucatele si o punem intr-un vas, pe foc moale, adaugand peste ea laptele si uleiul.
Amestecam continuu in vas, pana se topeste ciocolata, apoi o intindem peste ultima foaie a prajiturii, turnand ciocolata la mijlocul foii si intinzand-o rapid peste intreaga foaie, cu dosul unei linguri.
Dam prajitura din nou la rece pana se intareste ciocolata, apoi o portionam.
Pentru ornat am folosit putina nuca de cocos pe care am presarat-o peste niste forme speciale cu diverse decupaje.
SFATURI:
Cantitatea de faina depinde de tipul acesteia, precum si de
celelalte ingrediente folosite: marimea oualelor, tipul de ulei sau de lapte,
dar asa cum am precizat, punem faina treptat si ne oprim atunci cand aluatul nu
mai este lipicios(din cand in cand ne infainam mainile in timp ce il
framantam.)
Uleiul adaugat in glazura de ciocolata, ajuta ca aceasta sa fie mai lucioasa.
12 comentarii
Mmmmm…. arata grozav,iar crema un deliciu! Bravo, Merisor! Minunata prajitura! >:d<
Multumesc, draga mea draga! Te imbratisez cu mare drag si iti doresc toate cele bune! >:D<
Hmmm ce prajiturica avem aici, imi place cum arata si cred ca gustul e fantastic. Multumim pentru reteta!!!! Pupici!!! <3
Multumesc frumos, Mely, pentru vizitele si aprecierile tale. Intr-adevar, este tare buna prajitura! Pupici si de la mine! <3
Si mie imi plac prajiturile cu foi subtiri, a ta arata grozav felicitari! >:D<
Sunt foarte incantata de cum a iesit aceasta prajitura. Putin cam dulce, fata de cum ne place noua, dar am dres-o cu ciocolata neagra. Si nu am respectat cantitatile de zahar din reteta lor, am mai redus dupa cum am stiut ca folosesc eu. 🙂 >:D<
Minunata prajiturica ta .Felicitari!!!!
Multumesc frumos, Dia! >:D<
ARATA SUPER FAINA PRAJITURA TA CU FOI
Multumesc frumos pentru vizita si apreciere!
Arata foarte bine prajitura si d-abia astept sa o incerc 😀 Numai ca am o nelamurire: la ingredientele pentru foi scrie ca se pun 5 linguri de zahar, apoi la modul de preparare apar 250 g zahar pudra. imi puteti explica, va rog?
Anca, multumesc mult de observatie! Am rectificat, 250 gr zahar este la crema, la foi doar 5 linguri, pentru ca foile nu trebuie sa fie prea dulci. E destul de dulce crema. Multumesc inca odata! Sa ai spor la prepararea prajiturii! Astept recenzii! 😀