Pentru o zi specială petrecută alături de cei dragi am preparat un tort cu mere și budincă de griș, pe cât de simplu, pe atât de gustos și apreciat.
Budinca de griș a fost de senzație, asta pentru că toți adoră grișul cu lapte, unul dintre deserturile preferate ale copilăriei. Merele răzuite și caramelizate, de asemeni sunt adorate de toți. Iar pișcoturile ușor însiropate, au înlocuit cu succes blaturile de tort.
Am mai preparat, anterior, o rețetă de tort de biscuiți cu mere și cremă de vanilie. A avut mare, mare succes și am tot repetat rețeta cu diverse ocazii. Apoi, mi-a venit ideea ca în loc de biscuiți să folosesc pișcoturi – vedeți rețeta aici. Și de data aceasta a avut un succes neașteptat. Deseori, simplitatea ingredientelor folosite oferă rezultate absolut perfecte.
Și pentru că ne-a cucerit combinația de mere cu cremă de vanilie, am mai preparat o rețetă de prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori. Aceasta este ceva mai complexă, dar tot cu succes garantat. V-o recomand cu încredere!
Ce conține rețeta de tort cu mere și budincă de griș
Pentru tortul din rețeta de față am folosit mere răzuite de la borcan, la care am adăugat nelipsita scorțișoară, dar și stafide trase în ciocolată.
Budinca de griș este preparată cu puțin unt în compoziție. Dar am adăugat și mascarpone, pentru a-i oferi cremozitate. Iar pișcoturile am ales să le însiropez cu zeama de la un delicios compot de dovlecei, preparat anterior – vedeți aici rețeta.
Merele, dacă folosim proaspete, se caramelizează ca la rețetele de plăcintă. Însă, pentru consistență se adaugă și puțin unt, dar și griș. Decorat cu glazură și cremă de ciocolată, este chiar delicios și de efect acest tort.
- Compoziția de ciocolată se folosește și pentru glazură și pentru decor
- pentru a se porționa perfect, tortul va sta la rece cel puțin 3 ore
Dacă și voi adorați deserturile cu mere, vă invit să descoperiți pe blog o colecție interesantă de rețete.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tort cu mere și budincă de griș.

INGREDIENTE
- Pentru bază, într-o formă de cozonac (L=30 cm, B=15 cm, b=11,5 cm, H=10 cm):
- 36 pișcoturi Savoiardi
- 300 ml sirop de la compot
- Pentru crema de mere:
- 750 gr mere răzuite
- 100 gr zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
- 2 linguri de griș
- 25 gr unt cu 82% grăsime
- 100 gr stafide în ciocolată
- Pentru budinca de griș:
- 500 ml lapte
- 150 gr griș
- 25 gr amidon de porumb
- 100 gr zahăr tos
- 50 gr zahăr vanilinat
- coaja de la o lămâie
- 50 gr unt
- 250 gr mascarpone
- 1 praf de sare
- Pentru glazura și crema de ciocolată:
- 250 ml frișcă lichidă, îndulcită
- 200 gr ciocolată amăruie
MOD DE PREPARARE
Începem cu prepararea budincii de griș, care necesită timp de fierbere și timp de răcire.
Punem laptele la fiert, într-o cratiță cu pereți dubli. Când laptele atinge punctul de fierbere adăugăm un praf de sare și amestecăm intens pentru dizolvarea acesteia. Apoi adăugăm, amidonul desfăcut în puțin lapte rece și amestecăm intens pentru omogenizare. Urmează grișul adăugat în ploaie, în timp ce amestecăm cu o spatulă. Când budinca de griș capătă consistență, adăugăm untul tăiat în cuburi, zahărul tos, zahărul vanilinat și coaja de lămâie răzuită fin. Mai amestecăm budinca pe foc până când se topește zahărul și untul, apoi stingem focul. Acoperim budinca cu folie de prospețime, direct la contact și o lăsăm la răcit.
Între timp ne ocupăm și de compoziția de mere. Eu am avut mere răzuite la borcan pe care le-am pus într-un vas, la foc și le-am amestecat cu untul tăiat în cuburi și grișul. Se amestecă pe foc până când se topește untul și zahărul și se hidratează bine grișul. Înainte de stingerea focului adăugăm și scorțișoara.
Dacă nu aveți merele pregătite anterior, curățați și răzuiți merele, apoi le caramelizați pe foc cu unt și zahăr. În funcție de cât sirop se formează, adăugați și griș. Spre final de fierbere se adaugă scorțișoara și se lasă compoziția la răcit. Trebuie să iasă o compoziție mai groasă, ca o cremă, pentru a putea felia tortul frumos. Când se răcește compoziția de mere, se amestecă cu stafidele trase în ciocolată.
- Budinca de griș se amestecă cu mascarpone pentru un plus de cremozitate
Cum asamblăm deliciosul tort cu mere și budincă de griș
Când avem cele două creme răcite, putem asambla tortul.
Îmbrăcăm tava pe interior cu folie alimentară. Încorporăm mascarponele în crema de griș, pentru a-i da puțină cremozitate.
Trecem, pe rând, pișcoturile prin siropul de compot și așezăm un rând din ele la baza formei de cozonac. Le mai rupem pentru a se așeza perfect.
Peste primul strat de pișcoturi întindem crema de griș și o nivelăm bine. Urmează un alt rând de pișcoturi, apoi crema de mere și un ultim rând de pișcoturi. Acoperim tortul și deasupra cu folie și îl dăm la rece pentru 3-4 ore. În acest timp, cremele devin mai ferme, pișcoturile se hidratează și vom putea răsturna tortul pe platou.
- Pișcoturile se trec prin sirop doar pentru o fracțiune de secundă, nu mai mult
Preparăm glazura și crema de ciocolată
Punem frișca lichidă într-un vas, la foc mic și o lăsăm să se încălzească bine. Apoi, stingem focul, adăugăm ciocolata ruptă în bucăți mici și amestecăm continuu până când aceasta se topește și se omogenizează compoziția. Lăsăm compoziția de ciocolată să se tempereze 10-12 minute, apoi turnăm treptat, din ea peste tortul cu mere și budincă de griș, răsturnat pe platou. Cu o spatulă, sau cu lama unui cuțit, întindem compoziția de ciocolată pe lateralele tortului, de la bază în sus. Creăm și câteva zigzaguri de ciocolată deasupra tortului, iar compoziția rămasă o dăm la rece. Când este bine răcită, introducem mixerul și dăm cremozitate cremei. Decorăm cu ea tortul, după ce se întărește glazura de ciocolată. Folosim un posh cu dui stelat pentru decorare.
- Cu 2/3 din compoziția de ciocolată glazurăm tortul, iar cu 1/3, după ce îi oferim cremozitate cu mixerul, decorăm tortul
- Cu o furculiță, trasăm linii în zigzag și pe lateralele tortului
Este un tort cu gust ușor acrișor și aromat, de la mere, ușor amărui de la glazura și crema de ciocolată, dar și dulce de la crema de griș.
- Glazura de ciocolată se întinde peste tort după ce se temperează ușor