Foarte alba si pufoasa a iesit aceasta paine de casa cu iaurt in aluat!
Ador sa fac paine de casa si imi place sa experimentez tot felul de aluaturi.
Acum m-am oprit la un aluat cu iaurt si mi-a placut foarte mult ca a iesit alb si foarte pufos.
Ingrediente
- 150 ml apa
- 200 ml iaurt
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie
- 50 ml ulei
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
Mod de preparare pentru reteta de paine de casa cu iaurt
Ca la orice aluat dospit, mai intai ne ocupam de drojdie, apoi de pregatirea celorlalte ingrediente. Aducem toate ingredientele, necesare prepararii aluatului, pe masa de lucru.
Preparare maia
Intr-un bol frecam drojdia cu zaharul pana la lichefiere.
Turnam putina apa calduta si adaugam o mana de faina.
Rezulta o maia de consistenta unei smantani, ceva mai subtire.
Acoperim vasul si lasam maiaua la crescut 10-15 minute, pana isi dubleaza volumul.
Preparare si coacere paine de casa cu iaurt in aluat
Cand maiaua si-a dublat volumul, adaugam peste ea, iaurtul tinut la temperatura camerei.
Amestecam bine si incepem sa adaugam faina, putin cate putin si la fel uleiul.
Framantam aluatul il acoperim si il lasam la dospit cam 40-50 de minute, sau pana isi dubleaza volumul.
Apoi, formam niste mingiute pe care le asezam intr-o forma rotunda, cu pereti detasabili, sau in orice formă de copt, rotunda.
Acoperim din nou aluatul si-l mai lasam la crescut 15-20 minute.
Il ungem deasupra cu putin ulei si dam forma la cuptor pentru 40 minute, la 200 grade.
Eu am pus aluat si in doua forme de cosulete, pe care le-am introdus in cuptor in acelasi timp cu painea. Dar le-am scos cam dupa 25 minute.
Iese o paine foarte pufoasa datorita iaurtului din aluat.
Mai multe retete de paine gasiti pe blog in sectiunea Paine si aluaturi de casa.
Si va invit si pe blogul Retetefeldefel.ro sa descopriti o colectie de retete foarte interesante de paine.
10 comentarii
Io de ce n-am stiut de blogul tau ?:) E secret ?
Buna paine trebuie neaparat facuta!
Deiule, pai ieri am inceput sa postez retete pe blog, nu aveai de unde sa stii, chiar daca blogul este vechi, nu a fost setat pana acum si inca lucrez la el.
Puuuup si multumesc pentru vizita si apreciere!!!
Felicitari pt blog, draga mea! Acusi il pun in lista preferintelor, multe bunatati ne aduci 🙂
Pupici :*
Multumesc, Danutzule! Puup :-*
O voi incerca si eu. Arata prea bine ca sa ratez asa ceva! Pupici.
Ma bucur ca iti place, draga mea! Pup si eu!
Meri … ieri am incercat painea.Este atit de buna…atit de pufoasa…multumesc tare mult pentru reteta !!! >:D<
Ma bucur ca ti-a placut! S-o faci si pe cea cu cartofi, este si mai pufoasa!!!
Acum făcut pâinea. Este super!!! Eu am făcut chifle din aluat. Pufoasă și gustoasă. Mulțumesc pentru rețetă!
Mă bucur mult că ți-a plăcut!