A trecut ceva timp de când nu am mai făcut plăcinte la tigaie, așa că în weekend a venit rândul acestor delicioase Plăcinte cu cartofi la tigaie.
Cred că toată lumea iubește plăcintele sărate, preparate la tigaie.
Noi le preferăm pe cele cu varză acră – Vedeți Rețeta Aici.
De data aceasta am preferat să prepar plăcintele fără a le prăji în baie de ulei. Doar le-am uns ușor cu ulei, pentru a le da culoare.
Atunci când ai o tigaie bună, antiaderentă, cu multe straturi, cum sunt tigăile Regis Stone pe care le folosesc eu, poți reduce la minim consumul de ulei.
V-am mai povestit anterior despre acest Set de tigăi Regis Stone Diamond Maestro.
Sunt noile mele achiziții în bucătărie pe care le îndrăgesc cel mai mult din gama acestor tigăi.
Să vă spun și de ce:
- Sunt durabile și rezistente la zgârieturi, având 5 straturi antiaderente ;
- Au baza din oțel inoxidabil;
- Au înveliș special, antiaderent cu particule de diamant, ce asigură distribuirea eficientă și uniformă a căldurii pe toată suprafața tigăii;
- Au finisaj premium, lucios cu aspect de diamant;
- Sunt ușor de curățat și întreținut;
- Nu necesită adăugare de ulei / grăsimi suplimentare;
- Au mâner ergonomic din oțel inoxidabil cu o formă special concepută pentru confortul mâinii;
- Se pot folosi pe plită cu gaz, cu inducție, electrică, ceramică chiar și în cuptor.
Anterior acestei Rețete de Plăcinte cu cartofi la tigaie am preparat și:
Rețeta de Tortuleț cu mere și aluat cu scorțișoară
Rețeta de Tocană de ceapă cu pui și roșii de grădină
Pe toate vi le recomand cu drag și încredere, dar și setul de tigăi Regis Stone Diamond Maestro!
Cât despre plăcintele cu cartofi vă pot spune că ai mei le consideră cele mai bune de până acum.
Nu le-am preparat prea des pentru că nu sunt adepta combinației de făină cu cartofi. Însă, din când în când mai facem și excepții, că tare delicioase sunt!
INGREDIENTE
- Ingrediente aluat:
- 1 kg făină
- 650 ml supă de la cartofi
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță oțet
- Ingrediente umplutură:
- 1 kg cartofi
- apă pentru fiert
- 1 ceapă
- 100 ml ulei
- sare și piper
MOD DE PREPARARE
Mai întâi pregătim umplutura de cartofi pentru a avea timp să se răcească.
Tocăm cartofii, curățați și spălați, în cuburi mai mari și îi punem la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. Când încep să fiarbă, înlăturăm spuma și adăugăm o linguriță de sare.
Când sunt pătrunși, punem tigaia cu ulei la încins și călim ușor o ceapă tocată mărunt. Presărăm și puțin piper și o lăsăm doar până devine sticloasă, nu o prăjim.
Cartofii bine fierți îi scurgem de apă și îi amestecăm cu ceapa și uleiul în care aceasta s-a călit. Cu ajutorul blenderului transformăm totul într-un piure pe care îl lăsăm la răcit.
Pregătim aluatul de plăcinte cu cartofi.
Cernem făina într-un bol încăpător și turnăm, treptat, 650 ml din supa de la cartofi, ușor caldă.
Stingem bicarbonatul în oțet și îl adăugăm în timp ce amestecăm făina cu supa de cartofi.
Vom obține un aluat ușor moale și foarte ușor lipicios. Acoperim aluatul cu un bol de sticlă și îl lăsăm așa pentru 15-20 de minute.
După ce aluatul s-a odihnit îl împărțim în 12 bucăți aproximativ egale. La fel vom împărți și piureul de cartofi. Modelăm bucățile de aluat și pe cele de piure în forme sferice. Păstrăm sferele de aluat acoperite până le vine rândul să fie folosite.
Pe masa unsă cu puțin ulei, întindem fiecare bucată de aluat, în câte o foaie circulară.
Așezăm bucata de piure la mijlocul foii de aluat și adunăm marginile aluatului peste ea, unindu-le bine, așa încât să fie acoperit tot piureul.
Presăm sferele formate, până se aplatizează, dar cu mare grijă să nu iasă piureul din aluat. Le presăm cu mâinile unse cu ulei, sau cu sucitorul, de asemeni, uns.
Le dăm forma și dimensiunea tigăii în care le coacem. Eu am folosit tigaia Regis Stone Diamond Maestro cu diametrul de 24 cm.
Punem tigaia la încins, la foc mediu și coacem, pe rând, plăcintele cu cartofi. Le întoarcem de pe o parte pe cealaltă până se rumenesc frumos pe ambele părți.
Nu este nevoie să ungem tigaia cu ulei, întrucât ungem masa cu ulei când modelăm plăcintele.
Plăcintele vor fi unse pe prima parte, iar când le întoarcem pe a doua parte, mai ungem aluatul deasupra, foarte ușor cu ulei, folosind o pensulă.
Recurgem la acest procedeu doar dacă dorim puțin luciu și culoare la plăcinte, altfel, le putem coace fără pic de ulei.
Nu se vor lipi de tigaie, întrucât este antiaderentă, cu particule de diamant, ce asigură distribuirea eficientă și uniformă a căldurii pe toată suprafața tigăii.
Servim delicioasele plăcinte cu cartofi, ușor calde, cu smântână, cu brânză, sau după cum le preferă fiecare.
Ai mei le-au servit chiar și simple, că tare mult le-au plăcut.
Să vă fie de folos!