Dintre legumele pe care le găsim pe piață în sezonul rece cel mai mult îmi place conopida, pentru că pot prepara din ea o mulțime de rețete. De data aceasta am preparat o rețetă de budincă de conopidă cu șuncă și ardei.
Cu ani în urmă foloseam conopida doar la rețetele de murături. În zona noastră nu se cultivă conopidă și nu eram familiarizată cu gustul ei. Însă de când i-am testat gustul în diferite rețete de aperitive, a devenit una dintre legumele noastre preferate.
Cel mai mult ne place preparată sub formă pane. Este delicioasă, mai ales servită cu un sos cremos de brânzeturi sau un sos simplu de usturoi.
Vedeți aici rețeta de conopidă pane.
Al doilea loc în preferințe îl ocupă rețeta de supă cremă de conopidă. Aceasta iese chiar gustoasă, asezonată cu condimentele potrivite. Iar servită cu crutoane aromate, este chiar perfectă.
Vedeți aici și rețeta de supă cremă de conopidă.
Mai pregătesc conopida și la cuptor, întreagă sau porționată, dar și la tigaie. Iar budincile de conopidă îmi plac mult pentru că le pot prepara în multe variante.
Vedeți aici și rețeta de budincă de conopidă cu brânză sărată.
Ce ingrediente conține rețeta de budincă de conopidă cu șuncă și ardei
Pentru rețeta de azi, pe lângă conopidă, șuncă și ardei, menționate în titlu, am mai adăugat și alte ingrediente care dau savoare budincii.
Am mai adăugat și ciuperci sotate cu ceapă și usturoi. Pe acestea le putem adăuga fie proaspete, fie din conservă. Eu am apelat la cele din conservă, fiind mai la îndemână.
Nu lipsește din lista de ingrediente nici brânza sărată și nici verdeața. Ca și verdeață am adăugat frunze de pătrunjel, dar și câteva frunze de busuioc.
Condimente poate pune fiecare după propriul gust. Eu am pus boia de ardei dulce, piper, nucșoară și măghiran uscat. Cu așa combinație de ingrediente nu poate fi altfel decât extrem de gustoasă budinca noastră.
Dacă și vouă vă plac preparatele pe bază de conopidă, vă invit să descoperiți pe blog și alte rețete. Tastați cuvântul ”conopidă” în caseta de căutare și le veți descoperi.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de budincă de conopidă cu șuncă și ardei.
INGREDIENTE
- Pentru o formă de copt de 25/25 cm:
- 450 gr buchețele de conopidă
- 1 ardei gras, roșu
- 150 gr ciuperci din conservă
- 1 ceapă mică
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 250 gr brânză sărată
- 150 gr șuncă feliată subțire
- 4 ouă de mărime medie
- sare și piper
- 1/4 linguriță cu boia dulce
- 1/4 linguriță cu nucșoară măcinată
- 1 vârf de linguriță cu măghiran uscat
- 4-5 frunze de busuioc
- câteva fire de pătrunjel verde.
MOD DE PREPARARE
Începem cu pregătirea conopidei pe care o desfacem în buchete mai mari, clătim buchetele și le punem la fiert în apă cu sare. Le lăsăm să fiarbă timp de aproximativ 6-8 minute, cât să se pătrundă ușor. Apoi le transferăm într-o sită la scurs.
Între timp, preparăm la tigaie ciupercile cu ceapa și usturoiul, tocate mărunt. Le preparăm în puțin ulei, până când se pătrund bine toate.
Spălăm ardeiul, îl curățăm și îl tocăm în bucăți potrivite, iar brânza o porționăm în bucăți mai mari. Tăiem și șunca în bucăți mai mici.
Când avem toate aceste ingrediente pregătite, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și ungem cu unt moale o formă de copt cu laturile de 25/25 cm.
Formăm și coacem delicioasa budincă de conopidă cu șuncă și ardei
Amestecăm ouăle cu smântâna și toate condimentele, într-un bol. Adăugăm pătrunjelul și frunzele de busuioc, tocate mărunt și omogenizăm compoziția.
La baza formei de copt așezăm buchetele de conopidă. Peste acestea adăugăm ciupercile cu ceapa și usturoiul, bucățile de ardei, cele de brânză și cele de șuncă. Apoi turnăm compoziția de ouă cu smântână, verdeață și condimente.
Punem forma de copt în cuptor și coacem budinca pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, o lăsăm să se mai răcorească, apoi o putem porționa.
Putem servi această budincă de conopidă cu șuncă și ardei simplă sau glazurată cu diferite sosuri. Este delicioasă și cu ketchup.
O putem servi atât caldă, cât și rece. Poate constitui și baza gustărilor din pauza de masă de la birou.
Spor și poftă bună!
2 comentarii
Un articol foarte util! Multumesc pentru aceasta reteta.
Cu mare drag! Mă bucur că v-a fost de folos!