21
Foarte bune și populare în sezonul rece, aceste Pogăcele cu jumări și multe condimente!
Sunt bune de servit printre aperitivele unei mese festive, sunt bune de ronțăit în fața televizorului, sau de luat la pachet.
Ingrediente
- 2 ouă
- 400 g jumări de porc
- 300 ml apă caldă
- 1 lingură oțet
- 750 g făină
- 5 g drojdie uscată
- 1 linguriță zahăr
- chimen
- piper
- busuioc uscat
- boia de ardei dulce și iute
- nucșoară
Porții: 50
Timp de pregătire: 75 minute
Timp de preparare: 45 minute
Mod de preparare
Pregătim jumările
Trecem jumările prin mașina de tocat, dacă le dorim mai grosiere, sau prin robot, dacă le dorim transformate în pastă.
Eu le-am transformat în pastă.
Am avut și niște jumări cu șorici pe ele, care a devenit foarte tare și nu am vrut să risc ruperea dinților în el. 🙂
Amestecăm pasta de jumări cu câte 1/2 linguriță din fiecare condiment: piper măcinat, chimen măcinat, boia de ardei, nucșoară și busuioc uscat.
Am ales exact condimentele care îmi plac mie cel mai mult, dar fiecare poate pune ce preferă.
Aș mai fi pus și puțin cimbru, dar acesta este foarte aromat și nu am vrut să influențeze aroma celorlalte condimente.
Preparăm aluatul pentru Pogăcele cu jumări și multe condimente
Cernem 500 g de făină într-un vas încăpător.
Facem o adâncitură la mijloc și punem acolo drojdia cu zahărul.
Adăugăm puțină apă călduță și amestecăm până când acestea se lichefiază.
Le lăsăm așa la loc cald 6-8 minute, până când drojdia se dezvoltă, dublând volumul compoziției.
Amestecăm un ou cu jumătate din pasta de jumări și adăugăm amestecul peste drojdie.
Începem să adăugăm și făina de pe margini, turnând treptat și apa caldă, în care am dizolvat puțină sare și am adăugat oțetul.
Oțetul este recomandat a se adăuga în aluaturi, pentru a le menține fragede, după coacere, atunci când sunt păstrate mai mult timp.
Adăugăm făină atât cât să obținem un aluat ușor moale, dar nelipicios, pe care îl acoperim și îl lăsăm 15 minute la loc cald.
Nu îl lăsăm prea mult, ca la pâine, pentru că nu este necesar, de la început.
Eu nu pun de la început, toată cantitatea de făină indicată într-o rețetă, pentru că niciodată nu mi-a intrat fix, ca gramaj. Uneori mai multă, alteori mai puțină, depinde de tipul acesteia și de restul ingredientelor folosite.
Asamblare și coacere Pogăcele cu jumări și multe condimente
Întindem aluatul într-o foaie subțire, de 6-7 mm, cu aproximație și ungem 3/4 din ea cu aproximativ 3/4 din pasta de jumări oprită.
Presărăm și puțină făină peste pasta de jumări.
Partea de aluat neunsă, o îndoim peste jumătate din partea de aluat unsă.
Apoi aducem peste aceasta, cealaltă parte de aluat unsă, de la celălalt capăt al aluatului.
Împăturim astfel aluatul în trei.
Presăm ușor aluatul împăturit, ca să se mai întindă și îl ungem cu pasta de jumări rămasă și îl împăturim, exact ca la pasul anterior.
Putem să-l împăturim în două, de data aceasta, dacă ni se pare greu în trei.
Îl acoperim cu o folie și îl dăm la rece pentru o oră, sau până când pasta de jumări se mai întărește printre foile de aluat.
Apoi îl întindem într-o foaie mai groasă, cam de 3 cm și cu un decupator cilindric, decupăm rotocoale din aluat.
Le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt, le ungem cu ou bătut cu un praf de sare și presărăm semințe de chimen peste ele.
Le mai lăsăm în tavă 7-8 minute, apoi le coacem la 180 de grade, pentru 20-25 de minute, preîncălzind cuptorul cu 7-8 minute înainte.
Aluatul rămas după decuparea pogăcelelor, îl frământăm ușor și îl modelăm în bastonașe pe care le ungem cu puțin ou și presărăm chimen.
Le coacem și pe acestea până se rumenesc frumos.
Sunt bune și calde aceste Pogăcele cu jumări și multe condimente, dar sunt bune și reci și se păstrează câteva zile la loc răcoros, în pungi de hârtie, ușor găurite.
Să vă fie de folos!
O variantă interesantă de pogăcele, unele cu cașcaval, găsiți pe CartedeRețete.ro.
O voi testa cât de curând și eu.