Ruladă de dovlecei cu brânză și ardei copți

de Maria Udrea
0 comentarii 349 vizualizări
platou alb, alături de recipiente cu condimente

Această rețetă de ruladă de dovlecei cu brânză și ardei copți aduce împreună prospețimea și delicatețea dovleceilor cu aromele dulci-afumate ale ardeilor copți și cu cremozitatea brânzei fine. Blatul din dovlecei este fraged și flexibil, ceea ce îl face ideal pentru rulat, fără să se rupă. Are gust subtil de dovlecel combinat cu verdețuri și condimente.

Umplutura este, dintr-o cremă fină de brânză, onctuoasă, în care se regăsesc bucățele de ardei copt, dulci și ușor afumate. Ardeii adaugă un contrast plăcut atât vizual, cât și gustativ. Fiecare felie este un joc de culori. Avem galben-verzui de la blat, alb de la brânză și roșu aprins de la ardei. Acest joc de culori îmbie privirea și deschide pofta.

Mai găsiți pe blog o altă rețetă de ruladă aperitiv, cu blat din legume și ouă, fără făină. Este o ruladă mai specială care cucerește atât ca gust, cât și ca aspect. Umplutura este din brânză cremoasă cu șuncă presată.

Și tot din categoria ruladelor aperitiv interesante vă mai recomand de pe blog rețeta de ruladă de spanac cu cremă de brânză. Foaia de ruladă este cu mult spanac în ea. Are o culoare verde plăcută, dar și un gust deosebit.

Impresii despre rețeta de ruladă de dovlecei cu brânză și ardei copți

Ceea ce face deosebită această ruladă este echilibrul texturilor. Blatul este ușor elastic și moale, iar crema catifelată și pe alocuri cu bucăți crocante de ardei. Aroma discretă a dovleceilor din blat este completată perfect de parfumul verdețurilor proaspete și de condimentele adăugate.

Rulada este moale la tăiere, dar felia rămâne fermă. Este excelentă rece, tăiată în felii potrivite, alături de o salată verde, un mix de roșii cherry sau chiar câteva măsline. Poate fi așezată pe un platou de aperitive festive, unde se evidențiază prin aspectul său colorat și elegant. Dar este la fel de potrivită și pentru un brunch relaxat sau un picnic în aer liber.

Această ruladă este, în același timp, elegantă, gustoasă și versatilă. Poate fi adaptată după preferințe, de la un gust mai lejer, folosind brânză de vaci, până la o variantă mai intensă, cu brânzeturi maturate. Puteți adăuga chiar și un strop de usturoi pentru o notă mai îndrăzneață. Este genul de preparat care te cucerește nu doar prin gust, ci și prin aspect și prin versatilitatea lui.

Preparați și voi rețeta de ruladă de dovlecei cu brânză și ardei copți, pentru a vă convinge, urmărind mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.

platou alb, alături de recipiente cu condimente

Ruladă de dovlecei cu brânză și ardei copți

Printează
Porții: 20 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 6 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru aluatul de dovlecei:
  • 2 dovlecei medii (aprox. 800 g), rași fin
  • 3 ouă mari
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 6 linguri făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • sare și piper, după gust
  • 1 legătură de mărar verde
  • 1/2 linguriță boia de ardei dulce și afumată
  • 1 linguriță pudră de nucșoară( opțional)
  • 1/2 linguriță oregano uscat și mărunțit
  • sare și piper după gust.
  • Pentru umplutură:
  • 250 g brânză cremoasă cu verdeață
  • 150 g brânză telemea sărată
  • 2 ardei copți
  • 1 linguriță dulceață de ardei iuți.

MOD DE PREPARARE

Preparăm compoziția pentru blatul de ruladă.

Vom începe cu pregătirea dovleceilor pe care îi spălăm bine, îi ștergem și îi curățăm de coajă dacă aceasta este fermă sau deteriorată. Apoi dăm dovleceii pe răzătoare, îi punem într-o sită și presărăm sare peste ei.

Amestecăm ușor dovleceii răzuiți cu sarea și îi lăsăm 10 minute să se deshidrateze. Apoi îi scurgem bine presându-i în mâini pentru a elimina lichidul. Eu am cântărit dovleceii după scurgere și au avut 800 gr. dar pot fi și 700-750 gr, cantitățile nu trebuie să fie stas.

Punem dovleceii într-un bol încăpător și adăugăm peste ei toate condimentele. Adăugăm și mărarul tocat, cele trei ouă și făina cernută cu praful de copt. Amestecăm bine toate aceste ingrediente până când obținem o compoziție omogenă.

Făină adăugăm atâta cât să devină compoziția mai consistentă, dar nu foarte groasă. Nici la făină nu este o cantitate precisă. Chiar dacă este mai puțină, foaia de ruladă va ieși compactă. Important este să nu punem multă făină pentru că foaia va ieși mai densă și se va rupe la rulat.

Întindem compoziția pentru blatul de ruladă de dovlecei în tava tapetată cu hârtie de copt și o nivelăm. Eu am folosit o tavă de 34/38, dar merge și în tava mare a cuptorului.

Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius și coacem foaia de ruladă timp de 20-25 de minute. După coacere, transferăm rulada cu hârtia de copt pe un prosop și o rulăm cu hârtie cu tot, împachetând-o în prosop. O lăsăm acolo până când se răcește complet.

Pregătim umplutura amestecând crema de brânză cu brânza sărată, sfărâmată, ardeiul copt tăiat în bucăți mai mici și dulceața de ardei. Puteți adăuga și verdeață proaspătă.

Când foaia de ruladă de dovlecei s-a răcit o desfacem din prosop și întindem peste ea amestecul de brânză cu ardei. O rulăm strâns, o împachetăm în hârtia de copt și o lăsăm la rece cel puțin 30 de minute. Apoi o putem porționa frumos și servi. Eu am glazurat-o puțin cu ketchup, pentru un aspect mai plăcut.

Să vă fie de folos!

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.