Prajitura cu foaie sfaramata, este una dintre cele mai bune prajituri cu foi pe dosul tavii!
Si este foarte aspectuoasa cu foaia aceea sfaramata, adaugata in crema!
Prajiturile cu foi pe dosul tavii sunt preferatele mele si ca gust, dar mai ales ca aspect. Imi place ca se pot sectiona uniform, mai ales daca avem rabdare pama a doua zi cand foile devin foarte fragede.

Ingrediente
- Pentru 3 foi în tava de 25/36 cm:
- 3 galbenusuri
- 150 gr unt
- 100 gr zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 5 linguri smantana
- 600 gr faina
- 1 plic praf de copt
- 1 varf lingurita sare
- Pentru crema:
- 150 gr unt
- 200 gr ciocolata amaruie
- 1 foaie sfaramata
- 3 linguri gem de caise
- 100 ml lapte
- 50 gr zahar
- 1 varf lingurita sare
- Pentru bezea:
- 3 albusuri
- 125 gr zahar
- zeama de la 1/2 lamaie
- 1 varf lingurita sare
- Pentru decor:
- 50 gr nuca macinata grosier
- 50 gr ciocolata rasa
Mod de preparare pentru prajitura cu foaie sfaramata
Interesant la aceasta prajitura este ca una dintre foile coapte pe dosul tavii o adaugam in crema de ciocolata cu gem de caise.
Incepem cu prepararea foilor
Pentru cele trei foi coapte pe dosul tavii, mixam untul moale, tinut la temperatura camerei, cu galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat pana se omogenizeaza. Apoi adaugam smantana, mixand in continuare, sarea si la final faina amestecata cu praful de copt.
Va iesi un aluat usor de intins si nelipicios pe care il vom lasa 10-15 minute sa se odihneasca. Dupa aceea vom intinde 3 foi si le le vom coace pe dosul tavii pentru cate 5-6 minute, in cuptorul preincalzit, la 180 de grade ( sau in functie de cuptorul fiecaruia, pana se rumenesc frumos deasupra).
Eu am folosit o tava de 25/36 cm.
Lasam foile coapte sa se raceasca.
Preparam crema
Pentru crema, sfaramam una din foile racite, pe cea mai urata de regula. Mai lasam si bucati mai mari sa iasa crema mai aspectuoasa si sa arate bine cand portionam prajitura.
Punem bucatile de foaie sfaramata intr-un bol.
Rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas la foc de intensitate minima. Adaugam untul, zaharul, laptele si putina sare.
Amestecam continuu pana cand se topesc si se omogenizeaza toate ingredientele. Apoi, ridicam vasul de pe foc si il dam putin la rece. Nu lasam crema sa se raceasca de tot, ci atat cat sa suporte degetul la incercat.
Adaugam crema de ciocolata peste foaia sfaramata si amestecam bine. Apoi adaugam gemul de caise și omogenizam compozitia.
Asamblam prajitura cu foaie sfaramata
Intindem toata crema peste una din foi, iar pe cealalta o asezam deasupra.
Acoperim ultima foaie cu folie, asezam o greutate deasupra(eu am pus DEX-ul). Dam prajitura la rece pentru cateva ore, pana cand se vor fragezi foile si se va putea portiona. Eu am facut-o seara si am tinut-o pana dimineata.
Cand foile se pot portiona, preparam bezeaua. Mixam albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul si picuram din cand in cand zeama de lamaie.
Intindem bezeaua peste prajitura si ornam cu ciocolata rasa si nuca macinata.
Dam din nou prajitura cu foaie sfaramata, la rece, 30-40 de minute, apoi o putem portiona.
Se poate portiona si imediat, dar este mai buna cu bezeaua rece.
TIPS:
Cantitatea de zahar folosita la crema variaza in functie de gustul fiecaruia si de cat de dulce este gemul de caise.
Smantana din aluatul pentru foi este optionala. Eu am pus stiind ca foile devin sfaramicioase daca au in compozitie iaurt sau smantana.
Dacă și voi îndrăgiți prăjiturile cu foi pe dosul tăvii, găsiți pe blog o colecție de rețete cu astfel de prăjituri.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
18 comentarii
Una din prajiturile mele preferate! Tare bine mai arata!
Timea si mie mi-a placut tare mult, o voi repeta cat de curand!
Foarte buna prajitura!!!
Da, Victor, chiar foarte buna este!
o minunatie! imi vine sa musc din monitor :))
nu musca din monitor ca-i pacat de dinti! :))))
Eu sunt sigura ca o vei mai face ca tare bine si aspectuoasa a iesit !
Te astept cu mare drag la Campania mea de sarbatoare :http://sidyskitchen.blogspot.ro/2014/03/campanie-de-sarbatoare.html
Te tzuc !
Multumesc mult de invitatie, Sidy! Din pacate noi nu consumam miel si nu stiu daca voi participa, dar mai este pana la finalul campaniei si nu se stie 🙂 Te tzuc si eu!
Wow, arata super bine!! Si e delicioasa! Pupici :*
Pupici, Danutza!
Wow,chiar arata grozav prajitura asta Meri! Nu stiu cum se face ca ai disparut de la mine din blogroll, dar te-am adaugat acum ca pierdusem o gramada din bunatatile tale si vad ca ai facut cu gramada, iar pozele sunt din ce in ce mai reusite. Felicitari si te pup!
Multumesc, Paula! >:D< Ma straduiesc si eu cat pot 😀 Sa-ti traiasca piticul si sa creasca mare si sanatos! :X
De o luna am inceput job-ul si nu am mai avut timp sa trec pe aici dar asa cum m-ai obisnuit, stiu ca mereu gasesc multe delicii pe blog-ul tau. Excelenta prajitura! Abia astept sa am timp sa o incerc. Te pup!
Multumesc, Paty! >:D< Nici eu nu am mai activat din cauza unor probleme de sanatate, dar sper ca totul sa revina la normal.
O minunatie de prajitura, combinatia de ciocolata cu gemul de caise este super buna!!! Imi place prajiturica foarte mult!!!!
Multumesc, Mely, draga mea! Mi-e cam dor de tine, sa stii! >:D<
Buna si aici..stiu ca prajitura este buna…am mai mancat candva,in vizita la cineva…acum o voi incerca si eu…intrebarea mea este daca bezeaua se face la bain -marie…sau simplu… tare fain blogul tau…si sper sa mi iasa….voi reveni cu siguranta…
Iulia, bine ai venit in casuta mea virtuala! Eu bezeaua am facut-o la simplu, nu la bain marie, dar daca nu tolerezi albusurile crude, o poti face la bain marie, sau chiar cu zahar caramelizat.