Pentru un eveniment mai deosebit petrecut cu familia și prietenii, am preparat o delicioasă rețetă de prăjitură cu cremă caramel cu cacao și foi fragede. Foarte bine s-au combinat foile albe cu crema brună, oferind un contrast de gusturi, texturi și culori.
Inițial am vrut să pregătesc două prăjituri, pentru că am preparat 8 foi. Însă pe parcurs m-am răzgândit și le-am montat pe toate într-o singură prăjitură, mai înaltă. Rețeta este ușor asemănătoare cu cea a celebrei rețete de prăjitură Carpați.
Prăjiturile cu foi sunt favoritele mele, mai ales din punct de vedere al aspectului. Foile fragede se hidratează frumos după ce sunt umplute cu cremă și lăsate la rece un timp. Prăjiturile cu foi ies uniforme și se porționează frumos. Îmi place în mod deosebit aspectul straturilor simetrice, în secțiune.
Una dintre cele mai apreciate rețete de prăjituri cu foi de pe blog este rețeta de prăjitură cu foi și multă ciocolată neagră și albă. Este absolut delicioasă și spectaculoasă.
Iar preferata mea este rețeta de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie. Îmi place contrastul de culori și de arome.
Cum preparăm rețeta de prăjitură cu cremă caramel cu cacao și foi fragede
Aluatul foilor fragede se prepară cu gălbenușuri de ouă și ulei, în mod clasic, printre alte ingrediente. Însă eu am optat pentru folosirea ouălor întregi, ca să nu mai congelez albușurile. Se spune că albușurile adăugate în aluaturi fragede sau dospite au proprietatea de a întări aluaturile pe perioada păstrării acestora. Însă dacă folosim, pe lângă praful de copt și bicarbonat de sodiu, acestea vor deveni fragede. Și cu ocazia aceasta am răspuns și la întrebarea de ce folosesc două tipuri de agenți de creștere și coacere.
Folosesc atât praf de copt cât și bicarbonat pentru că fiecare acționează în alt mod. Praful de copt ajută la dezvoltarea aluaturilor în timpul coacerii, iar bicarbonatul le frăgezește și le oferă o textură ușor sfărâmicioasă.
Crema de caramel cu cacao am prezentat-o anterior pe blog și separat – vedeți aici rețeta. În trecut foloseam caramel condensat cu cacao din comerț, dar nu se mai găsește. Așa că am decis să prepar această cremă caramel cu cacao care iese foarte gustoasă și consistentă.
Mai găsiți pe blog și alte rețete de prăjituri cu foi fragede, de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu cremă caramel cu cacao și foi fragede.
INGREDIENTE
- Pentru 8 foi de 30/42 cm:
- 4 ouă
- 200 g zahăr
- 300 ml ulei
- 300 ml lapte
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță suc de lămâie
- 900 g făină
- 2 lingurițe esență de vanilie.
- Pentru crema caramel cu cacao:
- 500 g zahăr
- 1250 ml lapte
- 150 g făină
- 30 g cacao
- 1/4 linguriță de sare
- 250 g unt cu 82% grăsime
- zahăr pudră pentru decorul prăjiturii.
MOD DE PREPARARE
Mai întâi vom prepara aluatul fraged pentru foile coapte pe dosul tăvii. După omogenizare acesta are nevoie de un timp de relaxare pentru a deveni maleabil. În acest interval de timp preparăm crema, pentru a avea timp să se răcească.
Cum preparăm aluatul și foile pentru prăjitură cu cremă caramel cu cacao și foi fragede
Spargem ouăle în bolul mixerului și adăugăm puțină sare peste ele. Le amestecăm până la omogenizare, apoi adăugăm zahărul și esența și mixăm energic până când zahărul se dizolvă, iar compoziția devine spumoasă. Adăugăm, pe rând, uleiul și laptele și omogenizăm după fiecare adaos. Adăugăm bicarbonatul stins în suc de lămâie, iar la final, adăugăm făina amestecată cu praful de copt. Frământăm un aluat compact și ușor ferm, dar nelipicios.
Modelăm aluatul într-o bilă și îl împachetăm în folie de prospețime. Îl lăsăm la odihnit, la temperatura camerei, pentru 20 de minute.
Cu 10-12 minute înainte de a întinde foile pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pentru a coace foile, mai întâi împărțim aluatul în 8 părți aproximativ egale. Întindem pe rând fiecare parte de aluat într-o foaie de dimensiunea tăvii de copt, pe masa presărată cu făină.
Ungem dosul tăvii cu ulei și presărăm făină. Ne folosim de sucitor și rulăm foaia de aluat pe el, transferând-o pe dosul tăvii. Decupăm surplusul de aluat de pe margini și o înțepăm cu o furculiță din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.
Punem tava în cuptor și coacem foaia de aluat fraged pentru 3-5 minute la 180 de grade Celsius.
Procedăm în același mod cu fiecare foaie de aluat în parte. După coacere, le așezăm una peste alta și le lăsăm să se răcească.
Cum preparăm crema caramel
Punem zahărul la caramelizat, într-o cratiță așezată la foc mediu. Amestecăm constant să nu se ardă zahărul. În același timp, punem și laptele la fiert într-o oală și adăugăm în el sarea.
Trecem prin sită făina amestecată cu pudra de cacao. Adăugăm acest amestec dintr-o dată în cratița cu zahărul caramelizat și amestecăm intens până la omogenizare.
Începem să adăugăm câte un polonic din laptele fierbinte, în timp ce amestecăm energic cu un tel. După ce terminăm de adăugat tot laptele, mai fierbem crema timp de 7-8 minute. Iar imediat după stingerea focului încorporam în cremă untul tăiat în bucăți. Amestecăm intens până când untul se topește și crema devine omogenă.
Punem o folie de prospețime peste cremă, la contact cu aceasta și lăsăm crema caramel cu cacao să se răcească.
Apoi putem monta delicioasa prăjitură cu cremă caramel și foi fragede, așezând prima foaie în tava de copt, apoi cremă peste ea, a doua foaie, iar cremă și tot așa până când se termină și foile, și crema.
Așezăm folie peste prăjitură apoi o greutate și punem prăjitura la rece pentru cel puțin 8 ore.
Înainte de a o porționa o decorăm cu zahăr pudră.