Placinta cu mere rase si dulceata de gutui

de Maria Udrea
16 comentarii
Patru portii de placinta cu mere rase si dulceata de gutui pe o farfurie si pe o tava, alaturi de o ceasca de cafea

Placinta cu mere rase si dulceata de gutui este mai deosebita pentru ca este foarte aromata de la dulceata de gutui. Este perfecta pentru perioadele de post si nu numai. Combinatia de mere acrisoare cu scortisoara si dulceata de gutui puternic aromata este cuceritoare.

Aluatul este preparat cu drojdie, dar la rece. nu necesita timp indelungat de dospire. Iese mai fraged, nu pufos, datorita uleiului si apei minerale.

Acelasi aluat il putem folosi si la retetele de nuci umplute, in varianta de post sau la retetele de cornulete. Vedeti aici si o reteta de cornulețe de post cu apă minerală, umplute cu gem de prune și nuci. Aluatul este usor asemanator cu cel de la placinta, dinferenta consta in cantitatea ingredientelor.

Si tot din categoria retetelor de deserturi de post, va mai recomand de pe blog si reteta de nuci umplute cu cremă de biscuiți și gem. Sunt delicioase si se prepara dintr-un aluat asemanator, dar cu praf de copt si bicarbonat in loc de drojdie.

Mai gasiti pe blog si alte retete de dulciuri de post de unde va puteti inspira.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe  Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter

Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de placinta cu mere rase si dulceata de gutui.

Ingrediente

  • Pentru 2 foi de 23/40 cm:
  • 250 ml ulei
  • 250 ml apa minerala
  • 100 gr zahar
  • 7 gr drojdie uscata
  • 800 gr faina
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • Pentru umplutura:
  • 800 gr mere razuite
  • 400 gr dulceata de gutui
  • 2 linguri gris
  • 1 lingurita scortisoara
  • zahar pudra pentru ornat

Portii: 24

Timp de preparare: 40  minute

Mod de preparare pentru reteta de placinta cu mere rase si dulceata

Preparare aluat.

Mai intai cernem faina in bolul de framantare si i amestecam cu drojdia uscata.

Punem zaharul cu uleiul si sarea in alt bol si le amestecam energic pana cand se dilueaza zaharul si sarea. Apoi adaugam apa minerala  si omogenizam. Turnam treptat amestecul lichid peste amestecul de faina cu drojdie, in timp ce amestecam energic. Framantam un aluat usor sfaramicios si nu foarte ferm.

Aluat pentru plăcintă

Lasam aluatul sa se odihneasca 15 minute, dupa care il impartim in doua. Aluatul nu necesita timp indelungat de dospire ca si cel de paine.

O parte mai mare, pe care o vom intinde in tava si una mai mica, pe care o vom intinde deasupra umpluturii.

Preparare umplutura de mere rase si dulceata de gutui

Spalam merele si le indepartam coaja doar acolo unde este alterata.

Dam merele pe razatoare si le vom cali putin pe foc pana isi schimba culoarea si se formeaza sirop.

Apoi stingem focul si adaugam grisul si scortisoara. Punem gris in functie de siropul lasat.
Lasam compozitia de mere sa se raceasca, apoi o vom amesteca cu dulceata de gutui.

Asamblare si coacere placinta cu mere rase si dulceata de gutui

Intindem prima foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt( eu am folosit o tava de 30/40 cm).

Asezam peste ea, uniform, compozitia cu mere si gutui, apoi intindem deasupra cealalta foaie de aluat.
Dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade pana placinta cu mere rase si dulceata de gutui se rumeneste frumos.

Portionam placinta cand se raceste si o pudram cu zahar.

Umplutura de mere întinsă peste foaia de aluat Placinta cu mere rase si dulceata de gutui in tava, inainte de coacere Placinta cu mere rase si dulceata de gutui in tava, dupa coacere Placinta cu mere rase si dulceata de gutui decorata cu zahar si portionata in tava

Placinta cu mere rase si dulceata de gutui decorata cu zahar si portionata in tava Patru portii de placinta cu mere rase si dulceata de gutui  pe o farfurie si pe o tava, alaturi de o ceasca de cafea

 

Rețete înrudite

16 comentarii

Didi 5 April 2014 - 8:06

Doamne cat de bine arata. Minunata reteta si prezentare! Bravo!

Răspuns
Maria Udrea 5 April 2014 - 8:42

Multumesc, Didi! :-*

Răspuns
coco 6 April 2014 - 7:24

o minunatie, si cu gutuie!!!

Răspuns
Maria Udrea 6 April 2014 - 9:43

Da, i-a dat o aroma foarte placuta, dulceata de gutui.

Răspuns
Alina Vicu 6 April 2014 - 8:50

Vaaai, ce pofta mi-ai facut cu bunatatea asta. Trimite-mi vreo doua bucati prin curier. 🙂
Pup!

Răspuns
Maria Udrea 6 April 2014 - 9:45

Pup, Alina! Ma duc sa caut un curier tinerel si frumusel :)))

Răspuns
Timea 6 April 2014 - 14:56

Tare bine arata si sigur e delicioasa!

Răspuns
Maria Udrea 6 April 2014 - 18:02

Merci, Timea! Chiar este delicioasa!

Răspuns
adnia 6 April 2014 - 17:26

chiar am descoperit azi un borcan cu dulceata de gutui prin camara…deci, am ce face cu el 🙂

Răspuns
Maria Udrea 6 April 2014 - 18:02

Pune-te pe treaba, deci! :))

Răspuns
Liana10 8 April 2014 - 6:49

O bunatate!! Si-mi place ca-i de post, dar delicioasa!! 😉

Răspuns
Maria Udrea 9 April 2014 - 6:16

Multumesc, Liana! Am facut-o pentru mama mea, care tine tot postul 🙂

Răspuns
Angy 10 April 2014 - 10:16

Buna Maria, ce este "garantul", ce se poate folosi in loc?

Multumesc,
Angela

Răspuns
Maria Udrea 10 April 2014 - 12:11

Buna, Angela! Garantul este un amestec de drojdie uscata si praf de copt, care scurteaza timpul de pregatire si simplifica prepararea unui aluat dospit.
Este de la Dr Oetker, eu l-am descoperit la Carefour si am fost tare incantata de el, de textura aluatului, etc!
Deci se poate inlocui cu praf de copt si putina drojdie, sau praf de copt si bicarbonat de sodiu mai pun eu.

Răspuns
Maria Bichiș 24 November 2022 - 22:42

Arată foarte bine, o să încerc și eu rețeta!

Răspuns
Maria Udrea 29 November 2022 - 9:08

Mulțumesc, Maria! Este foarte gustoasă, sigur o să-ți placă.

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.