Placinta cu mere rase si dulceata de gutui este mai deosebita pentru ca este foarte aromata de la dulceata de gutui. Este perfecta pentru perioadele de post si nu numai. Combinatia de mere acrisoare cu scortisoara si dulceata de gutui puternic aromata este cuceritoare.
Aluatul este preparat cu drojdie, dar la rece. nu necesita timp indelungat de dospire. Iese mai fraged, nu pufos, datorita uleiului si apei minerale.
Acelasi aluat il putem folosi si la retetele de nuci umplute, in varianta de post sau la retetele de cornulete. Vedeti aici si o reteta de cornulețe de post cu apă minerală, umplute cu gem de prune și nuci. Aluatul este usor asemanator cu cel de la placinta, dinferenta consta in cantitatea ingredientelor.
Si tot din categoria retetelor de deserturi de post, va mai recomand de pe blog si reteta de nuci umplute cu cremă de biscuiți și gem. Sunt delicioase si se prepara dintr-un aluat asemanator, dar cu praf de copt si bicarbonat in loc de drojdie.
Mai gasiti pe blog si alte retete de dulciuri de post de unde va puteti inspira.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter
Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de placinta cu mere rase si dulceata de gutui.
Ingrediente
- Pentru 2 foi de 23/40 cm:
- 250 ml ulei
- 250 ml apa minerala
- 100 gr zahar
- 7 gr drojdie uscata
- 800 gr faina
- 1 lingurita esenta de vanilie
- Pentru umplutura:
- 800 gr mere razuite
- 400 gr dulceata de gutui
- 2 linguri gris
- 1 lingurita scortisoara
- zahar pudra pentru ornat
Portii: 24
Timp de preparare: 40 minute
Mod de preparare pentru reteta de placinta cu mere rase si dulceata
Preparare aluat.
Mai intai cernem faina in bolul de framantare si i amestecam cu drojdia uscata.
Punem zaharul cu uleiul si sarea in alt bol si le amestecam energic pana cand se dilueaza zaharul si sarea. Apoi adaugam apa minerala si omogenizam. Turnam treptat amestecul lichid peste amestecul de faina cu drojdie, in timp ce amestecam energic. Framantam un aluat usor sfaramicios si nu foarte ferm.
Lasam aluatul sa se odihneasca 15 minute, dupa care il impartim in doua. Aluatul nu necesita timp indelungat de dospire ca si cel de paine.
O parte mai mare, pe care o vom intinde in tava si una mai mica, pe care o vom intinde deasupra umpluturii.
Preparare umplutura de mere rase si dulceata de gutui
Spalam merele si le indepartam coaja doar acolo unde este alterata.
Dam merele pe razatoare si le vom cali putin pe foc pana isi schimba culoarea si se formeaza sirop.
Apoi stingem focul si adaugam grisul si scortisoara. Punem gris in functie de siropul lasat.
Lasam compozitia de mere sa se raceasca, apoi o vom amesteca cu dulceata de gutui.
Asamblare si coacere placinta cu mere rase si dulceata de gutui
Intindem prima foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt( eu am folosit o tava de 30/40 cm).
Asezam peste ea, uniform, compozitia cu mere si gutui, apoi intindem deasupra cealalta foaie de aluat.
Dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade pana placinta cu mere rase si dulceata de gutui se rumeneste frumos.
Portionam placinta cand se raceste si o pudram cu zahar.
16 comentarii
Doamne cat de bine arata. Minunata reteta si prezentare! Bravo!
Multumesc, Didi! :-*
o minunatie, si cu gutuie!!!
Da, i-a dat o aroma foarte placuta, dulceata de gutui.
Vaaai, ce pofta mi-ai facut cu bunatatea asta. Trimite-mi vreo doua bucati prin curier. 🙂
Pup!
Pup, Alina! Ma duc sa caut un curier tinerel si frumusel :)))
Tare bine arata si sigur e delicioasa!
Merci, Timea! Chiar este delicioasa!
chiar am descoperit azi un borcan cu dulceata de gutui prin camara…deci, am ce face cu el 🙂
Pune-te pe treaba, deci! :))
O bunatate!! Si-mi place ca-i de post, dar delicioasa!! 😉
Multumesc, Liana! Am facut-o pentru mama mea, care tine tot postul 🙂
Buna Maria, ce este "garantul", ce se poate folosi in loc?
Multumesc,
Angela
Buna, Angela! Garantul este un amestec de drojdie uscata si praf de copt, care scurteaza timpul de pregatire si simplifica prepararea unui aluat dospit.
Este de la Dr Oetker, eu l-am descoperit la Carefour si am fost tare incantata de el, de textura aluatului, etc!
Deci se poate inlocui cu praf de copt si putina drojdie, sau praf de copt si bicarbonat de sodiu mai pun eu.
Arată foarte bine, o să încerc și eu rețeta!
Mulțumesc, Maria! Este foarte gustoasă, sigur o să-ți placă.