Rețeta de prăjitura cu foi fragede și cremă de vanilie cu frișcă, este ușor asemănătoare cu rețeta prăjiturii Albă ca zăpada. Însă am optat pentru o cremă de vanilie în locul celei de lămâie și am amestecat-o cu frișcă.
Este foarte delicioasă și în această variantă.
Vedeți aici și rețeta pentru prăjitura Albă ca zăpada. Iar în continuare puteți urmări lista de ingrediente și pașii necesari preparării variantei cu vanilie.
Ingrediente
- Pentru 4 foi:
- 2 gălbenușuri
- 6 linguri zahăr
- 6 linguri lapte
- 6 linguri apă minerală
- 12 linguri ulei
- 1 linguriță sare
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 plic praf de copt
- 1 vârf linguriță bicarbonat
- 800 gr făină
- Pentru cremă:
- 4 gălbenușuri
- 4 linguri gris
- 8 linguri făină
- 6 linguri zahăr
- 1200 ml lapte
- 1 linguriță esență de vanilie
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 250 ml frișcă lichidă
- 1/2 linguriță sare
- 200 gr unt
Porții: 24; Timp de preparare: sub 60 minute
Mod de preparare pentru prăjitura cu foi fragede și cremă de vanilie cu frișcă
Preparare aluat
Pentru cele patru foi de aluat procedăm în felul următor: separăm albușurile de gălbenușuri și frecăm gălbenușurile cu sarea, zahărul și zahărul vanilat până devin spumoase(eu folosesc o lingură de lemn).
Apoi adăugăm pe rând: uleiul, laptele și apa minerală și introducem mixerul în funcțiune pentru că vom incepe să încorporăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.
Mixăm pentru început la treapta inferioară, punând câte puțin din făină, apoi la o treaptă mai mare, iar când se îngroașă aluatul, eliminăm mixerul și amestecăm cu mainile înfăinate.
Încetăm să punem făina atunci când aluatul nu mai este lipicios, dar avem grijă să nu fie prea tare, trebuie să rezulte un aluat puțin elastic și ușor de întins.
Acoperim aluatul cu o folie și îl lăsăm să se odihnească până când pregătim crema.
Preparare cremă
Punem într-un vas cele 4 gălbenușuri împreună cu zahărul și sarea și le frecăm bine, apoi le diluăm cu puțin lapte rece, adăugăm grișul, făina și diluăm în continuare cu lapte rece atât cât să se omogenizeze bine totul.
Restul de lapte îl încălzim ușor pe foc și adăugăm peste el compoziția rezultată, amestecând continuu pentru a se omogeniza bine totul.
Fierbem crema la foc mediu amestecând continuu pentru a nu se lipi, iar când atinge punctul de fierbere ridicăm vasul de pe foc, încorporăm imediat untul tăiat în bucățele și adăugăm esența de vanilie.
Acoperim vasul cu o folie și îl lăsăm la rece. Punem folie pentru a nu se forma crustă la suprafața cremei( eu mai amestec din când în când în cremă pâna la răcirea definitivă)
Între timp mixăm și frișca împreună cu zahărul vanilat și o dăm la rece.
Preparare foi
Împărțim aluatul în 4 părți aproximativ egale.
Ungem dosul tăvii cu puțin ulei(eu am folosit o tavă de 36/40 cm).
Ungem masa cu puțin ulei, la fel și sucitorul și întindem prima foaie de aluat, cât dimensiunea tăvii.
Răsucim aluatul pe sucitor și îl transferăm pe tavă.
Introducem tava în cuptor și coacem foaia pentru 4-5 minute la 180 grade.
Procedăm așa și cu celelalte foi, apoi le lăsăm să se răcească bine și asamblăm prăjitura.
Asamblare prăjitura cu foi fragede și cremă de vanilie cu frișcă
Spălăm bine tava și o ștergem, așezăm o folie în interior(opțional, pentru a se frăgezi mai repede foile).
Încorporăm frișca în crema răcită și omogenizăm bine.
Punem prima foaie în tavă, întindem peste ea 1/3 din cremă, așezăm a doua foaie și o presăm ușor, acoperim iar cu 1/3 din cremă și tot așa până la ultima foaie care rămâne neacoperită.
Presăm ușor ultima foaie să se niveleze bine prăjitura, acoperim tava cu folie, punem peste prajitură o greutate și o dăm la rece.
Lăsăm prăjitura cu foi fragede și cremă de vanilie cu frișcă la rece pentru câteva ore și o porționăm, eu am lăsat-o de seara până dimineața.
Ornăm prăjitura cu zahăr pudră.
NOTĂ
Albușurile se pot adăuga în cremă, bătute spumă cu zahăr și încorporate când crema s-a răcit, iar astfel se înlocuiește si frișca, sau pur și simplu se congelează și se folosesc ulterior la altă prăjitură.
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.