Prajitura cu fructe

de Maria Udrea
6 comentarii

Este o prajitura cu multe fructe, foarte delicioasa si racoroasa!
Blatul este facut din bezea cu nuca de cocos, iar crema este asemanatoare diplomatului, sau cremei de vanilie.
Pentru aceasta prajitura am avut stranse 6 albusuri, care au ramas de la maioneza si fursecuri.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Pentru blat:
  • 10 albusuri
  • 10 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 100 gr nuca de cocos
  • 1 varf cutit sare
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • visine din compot(borcan de 370 gr)
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 1 varf cutit sare
  • 1 l lapte
  • 10 linguri faina
  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml frisca lichida
  • 2 clementine
  • 1 compot ananas(350 gr)
  • Pentru decor:
  • 150 gr ciocolata amaruie
  • 200 ml frisca lichida
  • 2 clementine

[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]

Pentru blat, mixam albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie.
Mixam la treapta maxima pana cand bezeaua devine tare, astfel ca atunci cand intoarcem vasul invers, aceasta va ramane fixata pe peretii lui si nu va curge.
Adaugam apoi faina, mixand incet, la treapta minima si la final nuca de cocos.
Tapetam tava cu hartie de copt(eu am folosit o tava de 23/36 cm) si intindem compozitia in ea.
Presaram visine din compot, scurse bine, apoi le presam sa intre in interiorul compozitiei si dam tava la cuptor pentru 35 de minute sau pana cand blatul trece testul cu scobitoarea.
Prajitura-cu-fructe-1
Lasam blatul sa se raceasca.
Pentru crema, punem laptele la incalzit cu putina sare si cele 4 linguri(mai cu varf) de zahar.
In alt vas, amestecam galbenusurile cu faina si putin lapte rece, dupa care incepem sa punem laptele fierbinte, amestecand continuu cu un tel, pana cand se omogenizeaza crema bine.
Fierbem crema pe foc mediu, amestecand continuu in ea sa nu se lipeasca de peretii vasului, pana cand se ingroasa ca o budinca, apoi stingem focul si lasam crema sa se raceasca, acoperind-o cu o folie, pentru a nu se forma crusta.
Intre timp mixam frisca, decojim clementinele si le taiem in cubulete si scurgem ananasul de sirop.
Cand crema este rece, o amestecam mai intai cu mascarponele, apoi cu frisca si incorporam in ea fructele de ananas si clementinele taiate cubulete.
Prajitura-cu-fructe-2
Initial, n-am avut intentia sa mai adaug si frisca in crema, dar pentru ca a iesit prea groasa, am reparat-o cu frisca si i-a dat si textura mai cremoasa.
Cu siropul de la ananas insiropam blatul, apoi intindem crema peste el si dam tava la rece pentru cateva ore.
Pentru decor, rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas pe foc, impreuna cu frisca lichida.
Amestecam continuu in vas pana cand ciocolata se topeste si se omogenizeaza compozitia, dupa care il dam la rece.
Cand se raceste definitiv, introducem mixerul in ciocolata si mixam pana devine cremoasa.
Prajitura-cu-fructe-3 Prajitura-cu-fructe-4
Cu ajutorul unui posh, ornam prajitura cu aceasta crema si presaram peste ea cubulete de clementine.
Am folosit pentru aceasta prajitura ingrediente de la Lidl: frisca, ciocolata, mascarponele, m-am obisnuit cu ele si mi se par mai accesibile si de calitate.
Prajitura-cu-fructe-6
SFATURI:

Daca preferati prajiturile mai dulci, mai adaugati 1-2 linguri de zahar la crema, sau folositi frisca dulce.
Daca albusurile nu se mixeaza bine, sa se formeze acea bezea tare de care am amintit la blat, pentru siguranta reusite blatului, se poate adauga un plic praf de copt.

Sa va fie de folos retata mea de prajitura cu fructe!

Prajitura-cu-fructe-5

[/preparare]

Rețete înrudite

6 comentarii

Timea 29 December 2014 - 12:58

Buna prajitura ai facut!

Răspuns
Maria Udrea 29 December 2014 - 13:04

Multumesc, Timea!

Răspuns
Sidonia Toncean 29 December 2014 - 15:57

Tu sti ca eu sunt fan prajituri cu fructe !Asta este deosebita, asa ca de la mine ai…trei de DA !!!
An nOu fericit, Merisorule ! La multi ani !
Te tzuc

Răspuns
Maria Udrea 29 December 2014 - 17:07

Ma bucur, draga Sidy, ca iti place prajitura mea! Un an nou fericit si tie si la multi ani cu sanatate! Te tzuc si eu cu drag!

Răspuns
simonacallas 29 December 2014 - 16:26

O explozie de arome e prajitura ta, si diafana pe deasupra, cu blatul din albusuri si crema cu fructe si frisca <3 <3 Brava!

Răspuns
Maria Udrea 29 December 2014 - 17:09

Intr-adevar, e tare buna prajituara aceasta cu atatea fructe. Pacat cea ceea ce este bun se termina repede! Multumesc, Simona, pentru aprecierile tale! <3

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.