Ciorba acra de cartofi cu tarhon

de Maria Udrea
6 comentarii
Ciorba acra de cartofi cu tarhon

Foarte gustoasa si foarte consistenta o astfel de ciorba acra de cartofi  cu tarhon. Este o ciorba ingrosata cu galbenus de ou si smantana, ca la ciorbele ardelenesti. Iar tarhonul adaugat, i-a oferit o aroma deosebita si un gust minunat. A fost foarte apreciata, a fost trecută pe lista ciorbelor preferate.

Ingrediente

  • 3 cartofi rosii, mari
  • 3 cepe galbene
  • 1 ceapa rosie
  • 2 morcovi
  • 1 radacina telina
  • 1 ardei rosu
  • 25 ml ulei
  • 4 l apa
  • 1 galbenus
  • 3 linguri smantana
  • 3 linguri otet
  • tarhon uscat si maruntit
  • patrunjel verde
  • sare, dupa gust

Mod de preparare

Nu pot sa dau o cantitate la tarhon, pentru ca nu am o masura anume, eu il presar deasupra ciorbei, cat sa acopere toata suprafata vasului. Dar se poate adauga in doua prize, gustand ciorba.

Pregatim ingredientele

Curatam radacinoasele, le spalam bine si le tocam cubulete. Curatam cartofii, ii spalam si ii tocam in cuburi mai mari.

Aducem si restul ingredientelor pe masa de lucru, sa le avem la indemana.

Cum se fierbe ciorba acra de cartofi cu tarhon

In vasul in care vom prepara ciorba, punem uleiul la incins si adaugam, in acelasi timp, ceapa, morcovul si telina.
Presaram si putina sare si adaugam o cescuta de apa fierbinte.
Acoperim vasul si lasam legumele sa se inabuse bine.
Cand sunt bine inmuiate(le vom incerca, gustandu-le), adaugam cartofii si ardeiul, apoi completam cu apa fiarta.
Acoperim din nou vasul si asteptam pana cand cartofii se vor patrunde usor la testul cu furculita si vom presara tarhonul.
Eu adaug tarhonul cam in ultimele 10-15 minute de preparare.
Intr-un bol, amestecam galbenusul cu smantana si le diluam cu otet.
Adaugam peste acest amestec, cateva linguri de supa fierbinte, omogenizam bine si turnam totul in vas, amestecand continuu sa se dilueze uniform, fara a se branzi smantana.
Mai lasam vasul pe foc 5 minute, dupa care potrivim ciorba de sare, stingem focul si adaugam patrunjelul tocat.
Servim ciorba fierbinte cu ardei iute si fara paine, sau cu o ceapa rosie.

Ciorba-acra-cartof-tarhon-1 Ciorba-acra-cartof-tarhon-2 Ciorba-acra-cartof-tarhon-3 Ciorba-acra-cartof-tarhon-4 Ciorba-acra-cartof-tarhon-5 Ciorba-acra-cartof-tarhon-6

Pofta buna!

 

Rețete înrudite

6 comentarii

Tania Dabu 29 December 2014 - 5:02

E buna ciorba ta!
Noi azi am avut pofta de loboda :))))) Am avut la congelator si am acrit-o cu bors de zarzare.

Răspuns
Maria Udrea 29 December 2014 - 7:22

Buna si ciorbita ta! 🙂

Răspuns
Sidonia Toncean 29 December 2014 - 6:37

Buna, buna ciorbica asta, fara carne si afumaturi !
Chiar era nevoie de asa ceva….
La multi ani, An Nou fericit si tot ce iti doresti sa ti se implineasca !
Te tzuc

Răspuns
Maria Udrea 29 December 2014 - 7:23

La multi ani si tie, draga Sidy! Te tzuc si te imbratisez cu mare drag!

Răspuns
Ghiocel07 29 December 2014 - 7:19

Și eu fac supă de cartofi cu tarhon. Este foarte apreciată în familie.

Răspuns
Maria Udrea 29 December 2014 - 7:24

Era necesara dupa atatea mancaruri grele.
Multumesc de vizita!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.