Rețeta de prajitura Romanita era la mare cautare prin anii ’90. Are o istorie pe care nu doresc sa o detaliez acum, pentru că ne provoaca amintiri neplacute. Dar lasand la o parte istoria, prajitura este absolut delicioasa si merita preparata.
Este formata din blaturi de pandispan cu multa nuca, glazurate cu zahar caramelizat si umplute cu crema de vanilie. Datorita umiditatii cremei, zaharul caramelizat de pe foi se topeste și insiropeaza foile care devin si mai delicioase.
Este una dintre acele prajituri pe care, odata preparata, se cere repeta!
Ulterior am preparat reteta si in varianta cu crema de lamaie. Crema de lamaie a echilibrat gustul dulce al foilor insiropate cu zaharul ars – vedeti aici reteta.
Iar mai jos va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru delicioasa prajitura cu nuca, vanilie si zahar caramelizat.

Ingrediente pentru prajitura Romanita
- Pentru blat(3 foi):
- 6 oua
- 6 linguri faina
- 8 linguri zahar
- 12 linguri apa
- 12 linguri nuci macinate
- coaja si zeama de lamaie
- 1 plic praf de copt
- zahar vanilat
- Pentru caramel:
- 6 linguri zahar(cate 2 pentru fiecare foaie)
- Pentru crema de vanilie:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 1 L lapte
- 8 linguri faina
- sare
- coaja si zeama de lamaie
- 3 plicuri zahar vanilat
- 200 gr unt cu 82% grasime
- Pentru ornat:
- ciocolata rasa
Mod de preparare pentru prajitura Romanita
Mai intai se prepara foile de pandispan cu multa nuca macinata. In timp ce acestea se coc, se poate prepara si crema de vanilie.
Preparare foi de pandispan cu nuca
Am separat albusurile de galbenusuri, iar albusurile le-am mixat bine cu putina sare si zeama de lamaie pana au devenit spumoase.
Am adaugat, treptat, zaharul si zaharul vanilat, apoi apa mixând energic pana la omogenzarea compozitiei.
Galbenusurile le-am adaugat unul cate unul, amestecand incet cu o spatula, sa nu se lase compozitia.
Mixerul il folosim doar pentru a prepara bezeaua de albusuri.
Apoi am adaugat nuca macinata, pusa cate putin.
De fapt am imprastiat-o usor deasupra compozitiei si am amestecat incet cu spatula.
La final am adaugat faina amestecata cu praful de copt si coaja de lamaie rasa.
Am impartit compozitia in trei parti egale si le-am copt pe rand in tava de 23/36 cm tapetata cu hartie de copt, la 180 grade timp de 25 minute fiecare.
Am lasat foile la racit.
Preparare crema de vanilie
Restul de lapte l-am pus caldut peste compozitia din vas si am amestecat bine.
Am adaugat un varf de lingurita sare, coaja rasa de lamaie si am pus vasul la foc incet amestecand continuu sa nu se lipeasca.
Cand a clocotit de trei ori am ridicat de pe foc si am incorporat untul tinut la temperatura cremei apoi am lasat la racit.
Dupa racire, am batut cele 4 albusuri ramase cu zaharul vanilat si zeama de lamaie si le-am incorporat in crema.
Montare prajitura Romanita
Am ars zaharul intr-un ibric si cand s-a diluat complet l-am turnat pe foi si l-am intins imediat pe toata suprafata. Zaharul l-am ars separat pentru fiecare foaie.
Dupa ce s-a racit zaharul ars pe foi am asamblat prajitura.
Am pus prima foaie inapoi in tava, iar peste ea am intins 1/3 din crema.
Peste crema am asezat a doua foaie, apoi 1/3 din crema, ultima foaie si restul de crema.
La final am ornat-o cu ciocolata rasa și am dat-o la rece pana a doua zi.
Zaharul ars s-a topit si a insiropat foile.
Prajitura Romanita sau Petre Roman este foarte gustoasa si spornica, potrivita pentru sarbatori si aniversari!
Daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter
20 comentarii
Cred ca-i foarte buna!! Ador prajiturile cu foi desi am mereu emotii cand pregatesc asa ceva. 🙂
Este grozava!
O zi buna!
Patricia, prajiturile mele preferate si pe care nu le gresesc niciodata, sunt cele cu foi coapte pe dosul tavii 🙂 Asta e un fel de pandispan coapta in interiorul tavii si e foarte buna! >:D<
Multumesc, DiaMar!
Zi buna si tie!
Mie exact de cele coapte pe dosul tavii mi-e teama. 🙂 Aceasta chiar o voi incerca ca am observat ca-i cu foaia coapta in interiorul tavii. 😉
Ador prajiturile in foi,cremoase si aromate!;)
O trec la favorite si pe tine te adaug in lista mea de urmariti generali ! :))
Multumesc, Adina! Eu cred ca te-am trecut demult! 🙂
Patricia, la cat de priceputa esti tu, m-as incumeta sa cred ca nu ti-ar reusi prajiturile cu foi 🙂 Curaj! >:D<
Si mie mi-e teama de prajiturile cu foi. Nu am niciun pe blog, poate ar fi cazul sa incerc si eu. A ta arata super!
mega delicioasa!
Iuliana, dupa ce vei incerca vei vedea ca nu sunt greu de facut! Nici eu nu am postat, inca, pe blog din cele cu foi, dar urmeaza. Multumesc!
Multumesc, Cristina!
Arata minunat! Nu as refuza o bucata!
Multumesc, Laura! cu drag te-as servi!
Tare bine arata Romanita ta!! nu poate fi decat o prajitura foarte buna!
Multumesc, Diana, chiar este buna!
Cea mai buna praji, mmmm! 🙂
Si mie imi place tare mult aceasta prajitura!
Si mie imi place aceasta prajitura, de obicei o fac odata pe luna si nu ramane nimic din ea in 2 zile.
La fel si la noi, dar eu o fac mai rar. 🙂