Fac aceasta prajitura frantuzeasca deseori, pentru ca este preferata unuia din baietii mei.
Este buna si aspectuoasa si se preteaza a fi preparata intr-o zi de sarbatoare, pentru ca sigur ne vom incanta musafirii cu ea.
Reteta acestei prajituri am primit-o demult, tare demult pe mail, intr-un fisier format PDF impreuna cu multe alte prajituri frumoase si gustoase.
Tot ce stiu este ca toate erau by Sidonia, dar nu stiu cine este Sidonia. Insa stiu ca-i multumesc pentru multe prajituri bune si reusite.
Despre prajitura frantuzeasca
Prajitura este compusa din doua blaturi fragede cu cacao si un blat din albusuri cu nuca de cocos. Aceste trei blaturi se asaza unul peste altul si se coc impreuna. Dupa coacere, pregatim si o crema de galbenusuri aromata pe care o intindem deasupra prajiturii. Aici puteti opta pentru aroma de vanilie sau pentru cea de lamaie. Noi am preferat-o pe cea de lamaie.
Eu am umblat putin la cantitati pentru ca prima data cand am facut-o a iesit extrem de dulce, iar noi nu ne impacam cu dulciurile exagerat de dulci.
De data aceasta am preparat-o intr-o tava de 27/35 cm, dar mergea si intr-o tava mai mare pentru ca a iesit destul de inalta.
Daca si voi adorati astfel de combinatii de blaturi in prajituri, va mai recomand de pe blog si reteta de prajitura Bounty. Este tot cu nuca de cocos si sunt sigura ca o sa va placa.
Si daca n-ati incercat-o inbca, va mai recomand reteta de prajitura Rudy. Este pe cat de simpla, pe atat de gustoasa.
Dar gasiti pe blog o colectie interesanta de retete de prajituri de unde va puteti inspira.
Iar daca regasiți gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteți urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmariti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de prajitura frantuzeasca.
Ingrediente
- Pentru foile maro:
- 200 gr unt( 82%)
- 4 linguri cacao
- 400 gr smantana
- 150 gr zahar
- 400 gr faina
- 1 plic praf de copt
- 2 lingurite esenta de rom
- 1 varf cutit sare
- Pentru foaia alba:
- 6 albusuri
- 175 gr zahar
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 150 gr nuca de cocos
- 50 gr stafide aurii
- 1 varf cutit sare
- Pentru crema:
- 6 galbenusuri
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- coaja si zeama de la o lamaie
- 500 ml lapte
- 250 gr mascarpone
- 1 varf cutit sare
- In plus:
- putin ulei pentru uns
- cacao pentru ornat
Mod de preparare pentru reteta de prajitura frantuzeasca
Pregatim aluatul pentru foile maro
Frecam untul, tinut la temperatura camerei, cu zaharul, apoi adaugam cacaua si smantana.
Amestecam bine totul, adaugam si esenta si incepem sa incorporam treptat faina pe care am amestecat-o cu praful de copt.
Va rezulta un aluat moale, lipicios, pe care il lasam la frigider timp de o ora.
Se va mai intari putin in acest timp.
Avem grija sa acoperim vasul in care este aluatul, ca sa nu prinda crusta.
Pregatim foaia cu cocos
Mixam albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie.
Zeama de lamaie ajuta bezeaua sa devina mai ferma.
Adaugam nuca de cocos, apoi incorporam stafidele pe care mai intai le-am hidratat in apa calda.
Foaia albă nu contine făină, doar nucă de cocos.
Asamblare si coacere prajitura frantuzeasca
Repet ce am spus mai sus pentru lamuriri. Prajitura este compusa din doua blaturi fragede cu cacao si un blat din albusuri cu nuca de cocos. Aceste trei blaturi se asaza unul peste altul si se coc impreuna.
Aluatul maro il vom imparti in doua.
Prima parte o intindem direct in tava tapetata cu hartie de copt, ungandu-ne mainile cu putin ulei pentru a nu se lipi aluatul.
A doua parte de aluat o vom aseza pe o folie de plastic, iar deasupra vom pune alta folie.
Trecem cu sucitorul peste folia de deasupra pentru a intinde aluatul intre cele doua folii, cat dimensiunea tavii.
Peste prima foaie maro din tava intindem foaia alba cu nuca de cocos. Apoi, rulam pe sucitor foaia dintre cele doua folii, dar cu folii cu tot. Ne folosim de cele doua folii pentru ca aluatul este lipicios.
Aducem aluatul astfel rulat deasupra tavii si il intindem peste foaia alba, deruland putin cate putin prima folie.
A doua folie o indepartam cand deja aluatul este frumos intins in tava.
Dam tava la cuptor pentru si coacem delicioasa prajitura frantuzeasca pentru 40 de minute la 180 de grade.
Trebuie avut grija sa nu se usuce prea rau prajitura, putem sa facem si testul cu scobitoarea.
Preparare crema pentru prajitura frantuzeasca
Pentru crema, amestecam cele 6 galbenusuri cu sarea si zaharul, adaugam coaja de lamaie si faina si diluam cu putin lapte rece.
Restul de lapte il vom pune fierbinte peste amestecul rezultat, omogenizam bine si dam vasul la foc moale, amestecand continuu pana cand crema se va ingrosa ca o budinca.
Acoperim vasul cu o folie si il dam la rece.
Dupa racire, mixam crema cu mascarponele, adaugand si zeama de lamaie, apoi intindem crema peste prajitura racita.
Presaram putina cacao deasupra sau putem sa radem ciocolata.
Eu am ales aroma de lamaie pentru crema, dar se poate aromatiza cu vanilie sau portocala.
De asemeni, stafidele pot fi inlocuite cu visine, iese mult mai delicioasa si aspectuoasa.
Sper sa va placa si sa va fie de folos reteta mea de prajitura frantuzeasca!
18 comentarii
Tare buna trebuie sa fie!!
Multumesc, Liana! Chiar este foarte buna!
Buna prajitura ai facut Meri >:D<
Multumesc, Timi! Noua ne place mult!
Ce mult imi place!
arata foarte-foarte apetisant, gustul ar fi pe placul sotului meu care e mort dupa budinca de vanilie 🙂 dar si mie mi-ar placea. bravo!
Multzu, Rocsi! Ma bucur ca iti place!
Multumesc, Didi! 🙂
Oooooooooooooooo , Merisorule … cat ma bucur ca te-am descoperit si in blogosfera culinara , n-am stiut ca mai ai timp si de asa ceva . Am dorit sa ma abonez la blogul tau , dar nu mi-a fost permis , de ce oare ?
Prajitura ta este grozava , asa c-am retinut-o-n caietul meu 🙂
Diana, nu stiu de ce nu ai reusit sa te abonezi, dar poti sa-l incluzi la tine, la bloguri pe care le urmaresti si poti sa te inscrii pe blogul meu, ca si altii au facut-o. Pup.
Merisor , abia acum am reusit , ai facut tu ceva … :d
Diana, multumesc mult pentru interesul tau si pentru atentionare!!!
Da, schimbasem numele blogului si de acolo eroarea, am remediat datorita observatiei tale :-* Pup cu drag si multumesc inca odata!
Imi place, si cel mai mult ca se coc impreuna! Arata mai mult decat apetisant, bravo, Merisor!
Superb ,tot ce faci Merișor 😍😍😍
Mulțumesc frumos! 😍😍😍
Muah, Laurici! Si mie imi place ca nu muncesc prea mult la ea 🙂
Bună ziua, între cele 3 foi nu este nevoie de crema? Foile de cacao au o compoziție umeda?
Nu este nevoie, avem cremă deasupra: Cele trei foi sunt ca un blat pentru că se coc toate odată, nu separat. Foule cu cacao sunt fragede, sfărâmicioase, nu sunt umede.