Prăjitura Deliciu cu lămâie și caramel este o nebunie de prăjitură cu blaturi de albușuri cu nuci, glazurate cu zahăr caramelizat și cremă acrișoară cu gust intens de lămâie.
Rețeta prăjiturii Deliciu cu lămâie și caramel este adaptată după Rețeta prăjiturii Romanița, sau Petre Roman, care era la mare căutare prin anii ’90.
Este o combinație perfectă de arome, după părerea mea. Blaturile de bezea cu nuci au un gust intens de zahăr caramelizat. Sunt perfect însiropate, deoarece zahărul caramelizat se topește sub presiunea cremei de lămâie. Iar crema de lămâie acrișoară și foarte aromată, se combină perfect cu blaturile foarte dulci.
Deasupra presărăm câțiva fulgi de ciocolată, dulci sau amărui, după preferințe.
Eu am presărat și dulci și amărui și tare bine s-au asortat.
Din categoria de prăjituri asemănătoare cu Prăjitura Deliciu cu lămâie și caramel, vă mai recomand de pe blog și:
Prăjitura cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie
Negresă cu ciocolată și cremă de lămâie
Prăjitura Fantezie în cinci straturi
Crema de lămâie este preferata noastră. De aceea o veți găsi, poate cel mai des întâlnită, la rețetele mele de torturi și prăjituri.
Dar și caramelul îl adorăm și pe acesta îl veți găsi foarte des pe blog, la diverse creme, sau chiar și în blaturi și foi pe dosul tăvii.
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- Pentru 3 blaturi în tava de 28/42 cm:
- 9 albușuri
- 9 linguri de zahăr( mai cu vârf)
- 6 linguri de nuci măcinate mai grosier
- 3 linguri de făină
- 3 linguri de pesmet
- 1 praf de sare
- Pentru glazurat:
- 12 linguri de zahăr
- Pentru crema de lămâie:
- 9 gălbenușuri
- 1250 ml lapte
- 200 gr zahăr
- 75 gr amidon
- 50 gr făină
- coaja și zeama de la 2 lămâi bio, medii
- 1 praf de sare
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- Pentru decor:
- fulgi de ciocolată cu lapte
- fulgi de ciocolată amăruie
MOD DE PREPARARE
Pentru prepararea blaturilor de bezea cu nuci avem varianta de a împărți ingredientele în trei și a pregăti pe rând cele trei blaturi, sau pregătim compoziția și o împărțium ulterior în trei.
Eu am pregătit separat fiecare blat, deci am împărțit ingredientele în trei: 3 albușuri + 3 linguri de zahăr + 2 linguri de nuci + 1 lingură de făină + 1 lingură de pesmet + 1 praf de sare.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm zahărul, treptat. Trebuie să obținem o bezea foarte fermă.
Adăugăm, treptat, nuca amestecată cu pesmetul și făina și omogenizăm compoziția.
Întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem blatul de bezea cu nuci pentru 20-25 de minute, în cuptorul încălzit deja, la 180 de grade.
Procedăm la fel cu fiecare blat de bezea cu nuci.
Când blaturile sunt reci, pregătim zahărul caramelizat.
Caramelizăm pentru fiecare foaie câte 4 linguri de zahăr și întindem siropul caramel, cât putem de uniform, peste foaia răcită.
Trebuie să-l turnăm rapid peste foi și-l întindem cu dosul unei linguri.
Pentru crema de lămâie, punem gălbenușurile într-un vas cu pereți dubli și presărăm sare peste ele. Adăugăm și coaja de lămâie răzuită fin, le amestecăm bine și le lăsăm 2-3 minute așa, pentru a li se intensifica culoarea.
Adăugăm zahărul, pe care îl măcinăm, să-l transformăm în zahăr pudră. Din nou mixăm gălbenușurile cu zahărul, până devin spumoase. Apoi, le diluăm cu puțin lapte rece, adăugăm amidonul amestecat cu făina și omogenizăm compoziția.
Restul de lapte îl adăugăm fierbinte, amestecând intens pentru omogenizare.
Punem vasul cu crema la foc mic spre mediu și amestecăm continuu până se îngroașă ca o budincă.
Stingem focul, acoperim crema cu folie alimentară, la contact, apoi o lăsăm să se răcească.
După răcire, încorporăm, treptat, untul moale, ținut la temperatura camerei și zeama de lămâie, mixând energic pentru omogenizare.
Dăm crema la rece înainte de a o folosi. După ce avem crema de lămâie răcită, o împărțim în patru și o întindem între foi și deasupra ultimei foi.
Dăm prăjitura la rece pentru 5-6 ore, sau chiar de pe o zi pe alta, pentru a avea timp zahărul caramelizat să se topească și să însiropeze blaturile.
Decorăm prăjitura Deliciu cu lămâie și caramel cu fulgi de ciocolată și o porționăm.
Este demențială, v-o recomand cu toată încrederea!
Vedeți mai jos și galeria pozelor din timpul preparării: