Tuturor ne plac mult clatitele, asa ca m-am gandit sa impartasesc cu voi Reteta clasica de clatite umplute cu dulceata, asa cum o stiu eu.
Cred ca este desertul cel mai usor de preparat, cu toate ca ne ia ceva timp pana le invartim pe toate, dar merita.
Aceasta este reteta mea de baza, pe care o fac cel mai des.
Însa imi place din cand in cand sa mai schimb compozitia aluatului, asa cum am facut la aceste Clatite cu aluat oparit umplute cu mere in sos caramel, sau aceste Clatite cu mere in compozitie si scortisoara.
Ingrediente
- 3 oua mari
- 3 linguri zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 300 ml apa minerala
- 600 ml lapte
- aprox. 500 gr faina
- 1 varf cutit sare
- puțin ulei, pentru uns tigaia
Mod de preparare
Pregatim aluatul pentru Reteta clasica de clatite umplute cu dulceata.
Chiar daca am tigai antiaderente, mie nu imi place cum ies clatitele daca nu le ung cu putin ulei, asa doar cu cativa stropi.
Uleiul de masline este mai bun, ies clatitele mai pufoase si mai frumos colorate, mai deschise la culoare, am constatat eu.
Mai nou am vazut ca se adauga ulei de masline in compozitie.
Si eu pun, dar deja vorbim de alta reteta de clatite, nu de cea clasica.
Deci, spargem ouale intr-un bol. Adaugam putina sare, zaharul plus cel vanilat si incepem sa le mixam pana la diluarea zaharului.
Adaugam, treptat, laptele si mixam in continuare, apoi adaugam faina, in ploaie.
Va iesi o compozitie groasa, pe care o vom dilua cu apa minerala si la final vom avea o compozitie usor cursiva.
La final adaugam si esenta si omogenizam bine compozitia. O lasam 10 minute sa se odihneasca, pentru a se mai sparge bulele de apa minerala din aluat, altfel vom avea niste clatite cu multe gaurele.
Cum se coc clatitele!
Punem tot uleiul in tigaie si o punem pe foc mediu spre mare. Avem grija sa intindem uleiul pe tot fundul tigaii si il lasam sa se incinga bine.
Scurgem apoi bine uleiul din tigaie si adaugam in ea, un polonic din aluat.
Intindem aluatul inclinand usor tigaia intr-o parte si in cealalta.
Coacem clatitele cate 1-2 minute pe fiecare parte, in functie de cat de intens se incinge tigaia.
Eu lucrez la doua tigai sa scurtez timpul, ca am niste pofticiosi de care nu ma tin, cu preparatul, pe langa ei cu mancatul.
Servim clatitele atat calde cat si reci, cu gem, dulceata sau finetti.
[/preparare]
2 comentarii
Iaca, desi m-am indopat cu tort, poftesc la clatitele tale, Merisorule 🙂 Si eu fac ca tine, ung tigaia cu putin ulei – parca ies prea uscate fara 🙂
Am facut de cateva ori si fara ulei, dar nu au un aspect prea placut si nici pufoase nu sunt. 🙂