Supele cremă au devenit favoritele noastre de ceva timp, iar această supă cremă de praz cu cartofi și usturoi, servită cu crutoane aromate a fost peste așteptări de apreciată.
Prazul adăugat din belșug a dat aromă tare plăcută, iar în combinație cu usturoi a fost un deliciu absolut.
Am optat pentru a prepara supa în varianta de post. Am înlocuit smântâna cu laptele de cocos, deci aroma a fost și mai plăcută.
Am pregătit supa cremă vinerea, când ținem post. M-am gândit că va prinde tare bine rețeta pentru perioada posturilor care vor urma. Prazul se găsește în piețe cam în orice sezon. Este o legumă care rezistă foarte bine și temperaturilor scăzute, depozitat cum trebuie.
Rețetă de supă cremă de praz cu cartofi și usturoi
Supa cremă de praz cu usturoi nu este numai gustoasă, dar are și efecte benefice asupra organismului. Sunt două ingrediente cu rol antiseptic, bacteriostatic și stimulează imunitatea. Noi le consumăm foarte des și în stare crudă, dar și incluse în diverse preparate.
Găsiți pe blog și o Rețetă de supă cremă de usturoi, pe care v-o recomand în sezonul rece.
O recomand mai ales în sezonul rece pentru efectele pe care le are. Însă se poate prepara oricând avem poftă de o supă cremă cu gust dens, picant.
Toate supele cremă de legume sunt gustoase, dar și foarte consistente și hrănitoare. Iar crutoanele aromate le înnobilează gustul pe deplin.
Vedeți și Rețeta de crutoane aromate, pe care o folosesc cel mai des.
Însă, de data aceasta nu am folosit unt, ci ulei de măsline.
Cartofii sunt opționali în supa cremă, dar se adaugă pentru consistență, pentru textură.
Iar dacă nu o pregătim pentru o zi de post, merge servită cu bacon crocant. Fie pregătim baconul sub formă de cuburi trase la tigaie, fie sub formă de fâșii, la cuptor.
Eu deseori îl pregătesc cu foietaj, sub formă de rulouri. Merg perfect astfel de rulouri crocante cu o supă cremă delicioasă.
Vedeți un exemplu în Rețeta de supă cremă de roșii cu dovlecel, servită cu rulouri de foietaj.
INGREDIENTE
- Pentru supă cremă de praz:
- 4 fire de praz, mari
- 1/2 rădăcină de țelină
- 1 păstârnac
- 2 cartofi
- 2 căței de usturoi
- 400 ml lapte de cocos
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 1250 ml apă
- 1 lingură vegeta de casă
- sare și piper, după gust
- nucșoară
- Pentru crutoane aromate:
- 2 baghete subțiri de pâine
- ulei de măsline
- boia de ardei
- usturoi granulat
- praf de ghimbir
- măghiran uscat
- busuioc uscat
MOD DE PREPARARE
Cum preparăm supa cremă de praz.
Punem uleiul la încins și adăugăm prazul tocat rondele și un cățel de usturoi, tocat rondele. Amestecăm bine ingredientele în uleiul încins și le lăsăm să se pătrundă ușor.
Adăugăm țelina și păstârnacul, curățate și tocate cuburi. Le amestecăm cu rondelele de praz și usturoi și le lăsăm 2-3 minute să-și degaje și ele aromele. Apoi adăugăm vegeta de casă, sare și piper și completăm cu apă fierbinte.
Curățăm cartofii, îî spălăm și îi tocăm cuburi. Îi adăugăm în supa de pe foc, atunci când țelina și păstârnacul sunt bine pătrunse. Cartofii vor fierbe rapid, așa că trebuie să avem celelalte ingrediente deja fierte.
Când și cartofii sunt fierți, scurgem din supă și procesăm ingredientele cu ajutorul blenderului. Le transformăm într-o pastă densă și cremoasă. Adăugăm laptele de cocos și potrivim consistența cu supa scursă. Punem din nou supa cremă la fiert și o mai lăsăm câteva minute. În acest timp potrivim gustul cu sare, piper, nucșoară și mai adăugăm un cățel de usturoi răzuit.
Cum pregătim crutoane aromate.
Feliem baghetele de pâine, nu foarte subțire și așezăm feliile într-o tavă tapetă cu puțin ulei de măsline. Stropim feliile cu ulei de măsline și presărăm peste ele condimentele enumerate în lista de ingrediente.
Dăm tava cu crutoane la cuptor, la 200 de grade, pentru 10-12 minute, sau până când se rumenesc bine.
Servim delicioasa supă cremă de praz cu cartofi și usturoi, presărată cu verdeață, alături de crutoanele aromate.
Spor și poftă bună!
2 comentarii
Foarte buna!
Mulțumesc! 🙂