Pentru că încă mai avem prune în livadă, am preparat pentru desertul din weekend un delicios chec guguluf cu mascarpone și prune. Și l-am glazurat cu un sos de ciocolată.
Foarte bine s-au combinat toate ingredientele, checul a fost devorat imediat ce a fost porționat.
Îmi plac mult checurile cu textură densă și ușor umedă, așa cum este și cel din rețeta actuală. Îmi plac, în special cu fructe adăugate în aluat. Acestea, împreună cu iaurtul sau mascarponele oferă acea textură umedă.
Una dintre rețetele de chec de pe blog, pe care v-o mai recomand este cea de chec bicolor cu căpșuni și sana. Sana poate fi înlocuit cu iaurt sau cu chefir, au același efect asupra compoziției checului. Iar căpșunile se pot înlocui cu alte fructe prefarate.
Iar altă rețetă care are succes garantat este rețeta de chec umed cu iaurt și afine. Acest chec are în compoziție și puțin mac, pentru un aspect mai spectaculos.
Și blaturile pentru prăjituri sau torturi se pot prepara cu textură umedă. Nu mai necesită însiropare decât dacă vă plac blaturile îmbătate în sirop.
Un exemplu îl puteți descoperi la rețeta de blat umed de tort cu ciocolată. Blatul iese dens, dar spongios și ușor umed.
Cum se prepară deliciosul chec guguluf cu mascarpone și prune
Am optat pentru acest chec să îl coc în forma de guguluf, pentru aspectul spectaculos al acesteia. Am înlocuit iaurtul din rețeta clasică de chec umed cu mascarpone. Noi adorăm mascarponele în prăjituri. Chiar dacă, de obicei, acesta se adaugă în creme, se comportă tare bine și în aluaturi.
Vlăduț, bucătarul de la emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” obișnuiește să adauge mascarpone chiar și în aluaturile pentru cornuri sau pentru cozonac. Dar și mascarponele se poate înlocui cu un alt tip de brânză cremoasă.
Am mai prezentat anterior pe blog și rețeta de chec cu mascarpone și căpșuni. Acum i-a sosit timpul și pentru varianta cu prune. Si merită preparată și cu multe alte fructe. Următoarea variantă pe care o voi testa eu va fi cu pere.
Mai găsiți pe blog și alte rețete de chec umed cu fructe, de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec guguluf cu mascarpone și prune, glazurat cu ciocolată.
INGREDIENTE
- Pentru aluat într-o formă de guguluf cu diametrul de 26 cm:
- 4 ouă,
- 125 gr zahăr
- 25 gr zahăr vanilinat
- 150 ml ulei
- 250 gr mascarpone
- 250 gr făină
- 7 gr praf de copt
- 1 praf de sare
- 10-12 prune nu foarte coapte
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
- 15 gr unt moale + 1 lingură de făină pentru forma de copt.
- Pentru sos de ciocolată:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 100 ml frișcă lichidă
- 25 gr unt.
MOD DE PREPARARE
Înainte de a începe să amestecăm ingredientele pentru aluatul de chec, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim forma de chec. Ungem forma cu unt moale și presărăm 1 lingură de făină peste el.
Apoi spălăm prunele, le ștergem și le secționăm în sferturi. Îndepărtăm sâmburii și le amestecăm cu scorțișoara. Le lăsăm deoparte până când pregătim aluatul pentru chec guguluf cu mascarpone.
Punem ouăle în bolul mixerului și adăugăm un praf de sare peste ele și tot zahărul. Le amestecăm energic până când obținem o compoziție cremoasă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Amestecăm mai întâi la treaptă inferioară, apoi mărim viteza pentru a scurta timpul de amestecare.
Apoi turnăm treptat uleiul, în timp ce omogenizăm compoziția. Încorporăm mascarponele în compoziție, apoi făina amestecată cu praful de copt.
Întindem aluatul în formade guguluf și îl nivelăm la suprafață. Apoi înfigem sferturile de prune în aluat. Punem forma în cuptor și coacem deliciosul chec guguluf cu mascarpone și prune pentru 40 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lăsăm checul să se tempereze 15 minute în forma de copt, apoi îl transferăm pe un grătar de răcire sau un platou. Îl lăsăm să se răcească complet înainte de a-l glazura.
Pentru sosul de ciocolată încălzim frișca lichidă și topim în ea ciocolata ruptă și untul. Lăsăm sosul să se tempereze puțin, apoi îl turnăm peste chec.
Aici puteți opta pentru o glazură mai fermă mărind cantitatea de frișcă. Puneți 200 gr ciocolată și 200 ml frișcă. Eu am preparat glazura mai cursivă pentru că ai mei au dorit să aibă mult sos în farfurii, prin care să treacă feliile de chec. O parte din sosul de ciocolată se regăsește în interiorul gol al gugulufului, pe platou.
Este delicios, dar și aspectuos un astfel de chec guguluf cu mascarpone și prune, glazurat cu ciocolată.
Spor și poftă bună!