Am tot prezentat pe blog diferite rețete de creme pentru torturi și prăjituri, iar acum, în plin sezon al dovleacului plăcintar, am preparat și o rețetă de cremă de dovleac cu mascarpone și scorțișoară. Este delicioasă, este foarte aromată și plăcut colorată.
Crema poate fi folosită pentru umplerea torturilor, a prăjiturilor sau pentru deserturile la pahar. Eu nu am mai apucat să o folosesc la alte deserturi. Pofticioșii mei au devorat-o cu biscuiți și nuci. Dar o voi repeta cât de curând pentru un desert la pahar.
Ai mei adoră dovleacul plăcintar, iar eu îl folosesc toamna din plin, pentru rețete de deserturi. Una dintre acestea, care are un mare succes de câte ori o prepar, este cea de brownie cu dovleac plăcintar și brânză. Are o combinație de ingrediente pline de culoare și savoare și o textură ușor umedă. Ne plac tare mult prăjiturile cu textură umedă, chiar și blaturile de tort, pe care nu le mai însiropăm.
Și tot din categoria rețetelor de deserturi cu dovleac de pe blog, vă mai recomand să încercați rețeta de prăjitură turnată cu dovleac plăcintar. Se numește așa pentru că aluatul este unul cursiv, deci se toarnă în tavă. Se coace prima parte de aluat, doar pentru jumătate, se întinde compoziția de dovleac, apoi se toarnă peste aceasta a doua parte de aluat.
Ce conține rețeta de cremă de dovleac cu mascarpone și scorțișoară
Rețeta de cremă din dovleac se poate prepara în două moduri. Fie folosim miez de dovleac copt, fie răzuim miezul și îl caramelizăm pe foc cu zahăr și scorțișoară.
Eu am optat pentru varianta cu dovleacul răzuit și caramelizat. Am ales-o pe aceasta pentru a scurta timpul preparării cremei. Pudra de scorțișoară este opțională. Eu o adaug pentru că ai mei o adoră. Iar în combinație cu aroma dovleacului este irezistibilă.
Merge tare bine și vanilia. Putem adăuga puțin și din aceasta sau putem înlocui scorțișoara cu ea.
Tot din categoria rețetelor de creme de pe blog, v-o mai recomand și pe cea de lemon curd sau cremă fină de lămâie. Este una dintre cele mai delicate, mai fine și mai aromate creme pe care noi o adorăm.
Dar mai găsiți și alte rețete de cremă prezentate separat, de unde o puteți încerca pe cea care vă reprezintă gustul.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de cremă de dovleac cu mascarpone și scorțișoară.
Mai întâi ne ocupăm de dovleacul răzuit pe care îl caramelizăm într-o cratiță, pe foc, împreună cu zahărul și scorțișoara. Lăsăm dovleacul să se caramelizeze bine, până când este bine pătruns. Adăugăm untul, apoi îl lăsăm să se mai răcească și introducem blenderul în el. Îl transformăm într-un piure delicios și fin. Punem smântâna rece în bolul mixerului și o amestecăm intens până când capătă consistență. Adăugăm treptat zahărul și o amestecăm în continuare până când începe să devină fermă. Adăugăm mascarponele și continuăm să amestecăm până când obținem o cremă destul de fermă. Apoi adăugăm dovleacul caramelizat și bine răcit. Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului și omogenizăm bine crema. Dacă se dorește o cremă mai fermă, se poate adăuga și 5 gr de gelatină, nu mai mult. Eu nu am adăugat pentru că am fost mulțumită de textura cremei. Punem delicioasa cremă de dovleac cu mascarpone și scorțișoară la rece înainte de a o folosi la torturi sau prăjituri. Va deveni mult mai fermă după răcire.INGREDIENTE
MOD DE PREPARARE