34
Mai ușoară ca gust și mai spornică această Zacuscă de vinete combinată cu fasole verde și dovlecei, față de zacusca clasică.
Îmi place să pregătesc zacusca în multe feluri, chiar dacă tot Zacusca clasică o prefer dintre toate, dar îmi place să umplu cămara cu multe borcane cu gusturi diferite.
Ingrediente
- 3 kg vinete coapte
- 2 kg ardei capia, copți
- 1 kg fasole verde
- 1 kg dovlecei
- 1 kg ceapă roșie + galbenă
- 800 g bulion de roșii
- 750 ml ulei
- sare
- piper
- cimbru
- oregano
- busuioc
Porții: 24
Timp de preparare: aproximativ 3 ore
Mod de preparare
Pregătim ingredientele pentru Zacuscă de vinete combinată cu fasole verde și dovlecei.
De menționat că ingredientele au fost cântărite după ce au fost curățate și scurse.
Iar cantitățile sunt aproximative, vă dați seama că nu au fost chiar atât de fixe, cu o marjă de plus sau minus câteva grame acolo.
Când toate aceste ingrediente sunt coapte, curățate, scurse, sau fierte și scurse, după caz, punem uleiul la încins într-un vas încăpător și călim ceapa tocată solzișori.
Pe parcurs, pentru a nu prinde acel gust intens de prăjeală, mai picurăm peste ea și câte puțină zeamă de la ardeii copți.
Nu aruncăm zeama, pentru că o folosim la zacuscă.
Eu mai folosesc și din cea de la vinete. Le las câteva minute să se scurgă, arunc zeama, apoi le amestec și zeama care se mai scurge, o folosesc la zacuscă.
Nu este deloc amară, dar nu exagerez, pun acolo 150 ml maxim.
Fasolea verde o fierbem, cam 3/4 din cât am fierbe-o pentru o mâncare, apoi o scurgem și o trecem prin blender.
Dovleceii curățati de coajă și semințe îi dăm pe răzătoare, dar nu îi scurgem.
Preparare Zacuscă de vinete combinată cu fasole verde și dovlecei
După ce se pătrunde ceapa și devine sticloasă, adăugăm fasolea verde, iar peste 10-15 minute, adăugăm vinetele tocate și ardeii de asemeni tocați mărunt.
Le lăsăm să fiarbă, amestecându-le din când în când, aproximativ 20 de minute la foc mediu, adăugând pe parcurs și din zeama acestora, apoi adăugăm dovleceii, amestecăm bine totul și dăm vasul la cuptor, la 180 de grade.
Lăsăm zacusca la cuptor să se prepare, până când uleiul începe să se ridice la suprafață.
În acel moment adăugăm bulionul și câte un praf din condimente.
Gustăm zacusca pe parcurs luând cu lingura din ea și lăsând-o să se răcească și în funcție de gust, mai adăugăm sare și condimente.
Mai lăsăm zacusca aproximativ 40 de minute la cuptor după ce am adăugat bulionul, reducând focul la 160 de grade Celsius. Apoi o punem fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil.
Înfiletăm capacele, le așezăm într-o tavă și le introducem la cuptor cu focul aprins pentru 6-7 minute. Apoi stingem focul și lăsăm borcanele în cuptor până a doua zi, să se răcească treptat.
Este așa de bună această zacuscă combinată, mai ales în sezonul rece sau în perioada posturilor.
Eu o folosesc și în loc de sosuri la diverse garnituri și fripturi.
Sper să vă placă și să vă inspire rețeta mea de zacuscă combinată!
[/preparare]