Prăjitura Valurile Dunării

de Maria Udrea
20408 vizualizări
Două porții din prăjitura Valurile Dunării

Prăjitura Valurile Dunării mi-a atras atenția cu ceva ani în urmă, mai mult datorită aspectului plăcut al blatului. Acesta chiar arată ca niște valuri, datorită vișinelor care au migrat către baza blatului.

Și să vă spun sincer, credeam că n-o să ne placă blatul, nefiind unul pufos ca de pandișpan, pe care noi îl preferăm, ci unul ușor umed.

Dar s-a dovedit să mă înșel,  prăjitura Valurile Dunării a primit notă maximă.

Pentru rețetă m-am inspirat de pe bucătăraș.ro, cu mici diferențe la cantitățile ingredientelor. Le-am potrivit așa cum am știut eu că-mi reușește prăjitura, din experiență.

Prăjitura Valurile Dunării secționată Două porții din prăjitura Valurile Dunării

Două porții din prăjitura Valurile Dunării

Prăjitura Valurile Dunării

Prăjitura Valurile Dunării mi-a atras atenția cu ceva ani în urmă, mai mult datorită aspectului… Prăjituri Prăjitura Valurile Dunării European Printează
Porții: 24 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 3 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru blat de 26/26 cm:
  • 6 ouă
  • 125 g zahăr
  • 50 g zahăr vanilat
  • 200 g unt(82% grăsime)
  • 100 ml lapte
  • 30 g cacao
  • 350 g făină
  • un praf sare
  • 10 g praf de copt
  • 250 g vișine fără sâmburi
  • Pentru cremă:
  • 3 gălbenușuri
  • 50 g zahăr
  • 50 g zahăr vanilat
  • 500 ml lapte
  • 125 g făină
  • 200 g unt(82% grăsime)
  • un praf sare
  • Pentru glazură:
  • 250 g ciocolată amăruie(50% cacao)
  • 50 g unt
  • 1 linguriță lapte

 

Mod de preparare pentru prăjitura Valurile Dunării 

Începem cu prepararea blatului care este în două culori cu adaos de vișine. Putem pune vișine proaspete în sezon sau vișine congelate sau din compot în afara sezonului.

Cum preparăm blatul sub formă de valuri

Aducem, mai întâi, untul la temperatura camerei.
Mixăm ouăle cu un praf de sare, apoi cu zahărul și zahărul vanilat, adăugăm și untul moale, apoi, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt și laptele.
Va rezulta o compoziție mai groasă decât cea de pandișpan, pe care o împărțim în două părți egale
Întindem prima parte în tava tapetată cu hârtie de copt la bază și o nivelăm uniform.
În cea de-a doua parte adăugăm cacaua și o lingură de lapte, o omogenizăm și o întindem în tavă peste prima parte.
Înfigem vișinele din loc în loc și dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade.

Preparăm crema pentru prăjitura Valurile Dunării

Amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilat, diluăm amestecul cu puțin lapte, adăugăm făina și omogenizăm, apoi turnăm în fir subțire și restul de lapte, amestecând continuu, până la omogenizare.
Fierbem crema la foc moale, amestecând continuu, până se îngroașă.
Așezăm o folie alimentară direct peste cremă și o dăm la rece.
Rolul foliei direct peste cremă este de a nu mai permite cremei să facă acea crustă la suprafață, în timp ce se răcește.
Când este complet rece, o amestecăm cu untul moale și o întindem peste blatul de prăjitură răcit deja.
Dăm tava la rece până crema devine fermă.
Trebuie să ne iasă o cremă mai groasă decât la o prăjitură obișnuită, deoarece peste ea va mai fi și glazura de ciocolată și nu trebuie să alunece de pe blatul de prăjitură.

Preparăm glazura pentru prăjitura Valurile Dunării

Topim ciocolata împreună cu untul și laptele și o turnăm fierbinte, peste cremă, nivelând-o cu o spatulă, uniform.
Cu ajutorul unei furculițe, trasăm deasupra niște onduleuri simbolizând valurile.
Dăm din nou prăjitura la rece, până când ciocolata se va întări.
O porționăm cu un cuțit cu lama subțire, trecut prin apă fierbinte.
După cum v-am spus, chiar ne-a plăcut mult această prăjitură.
Blatul ușor umed, cu aromă de vanilie, cacao și vișine, crema de vanilie și glazura de ciocolată ușor amăruie, s-au combinat chiar perfect și ca gust, dar și ca aspect.
Albușurile rămase de la cremă, ar putea fi incluse în blatul prăjiturii.
Eu le-am folosit la niște chiftele, dar data viitoare sigur le voi include în blat și voi mări cantitatea de făină.

 

Poate vă inspiră și rețeta de prăjitura combinată cu cremă de vișine și ciocolată.

Prăjitura combinată cu cremă de vișine și ciocolată porționată

Sau poate vă place și rețeta de prăjitură Duo cu brânză și vișine.

Prăjitură Duo cu brânză și vișine, porționată

Dar găsiți mai multe astfel de rețete pe blog, de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.