Chec cu dovleac plăcintar și ciocolată

de Maria Udrea
7386 vizualizări
Chec cu dovleac plăcintar și ciocolată amăruie

În culorile toamnei, cu arome intense de scorțișoară și dovleac, este demențial un astfel de Chec cu dovleac plăcintar și ciocolată amăruie!

Am preparat decât unul, pentru că mi-a rămas puțin dovleac de la o Plăcintă țărănească cu dovleac și scorțișoară, dar se cere rapid repetat.

Are un gust deosebit și o textură fină, ușor umed la interior, exact așa cum îi stă bine unui desert de toamnă, bun de savurat lângă un ceai cald, o cafea, sau un pahar cu lapte.

Pentru combinație, m-am inspirat de la prietena mea Oana Plăcintă de pe bucătăraș.ro, căreia îi mulțumesc frumos pentru inspirație!

Am mai preparat anterior o Prăjitură cu dovleac și nucă de cocos,  și o Prajitura cu foi in doua culori si dovleac, pe care vi le recomand cu mare drag, că tare bune și aspectuoase au ieșit!

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 100 g zahăr
  • 100 g ciocolată amăruie
  • 100 g nucă măcinată grosier
  • 100 g făină
  • 50 ml ulei
  • 275 g dovleac plăcintar, ras
  • 1 praf de sare
  • 5 g praf de copt
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • zahăr cu aromă de vanilie pentru decor

Mod de preparare  pentru rețeta de chec cu dovleac plăcintar și ciocolată 

Amestecăm, într-un vas cu pereți groși, dovleacul răzuit cu aproximativ 25 g zahăr.
Punem vasul la foc mic și caramelizăm dovleacul până se pătrunde bine, amestecând periodic în el.
La final, adăugăm scorțișoara și lăsăm compoziția de dovleac plăcintar să se răcească.
Dăm ciocolata pe răzătoare, iar nuca o măcinăm grosier, sau o tăiem cu cuțitul.
Când  compoziția de dovleac este răcită, pornim cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri, iar peste albușuri presărăm puțină sare.
Le mixăm, apoi, până devin spumoase și adăugăm, treptat, zahărul, mixând în continuare până se formează o bezea fermă.
Peste dovleacul răcit adăugăm gălbenușurile și uleiul și omogenizăm compoziția.
Adăugăm această compoziție peste bezeaua de albușuri și le mixăm împreună până la omogenizare.
Scoatem mixerul și folosim o spatulă de acum înainte.
Cernem făina amestecată cu praful de copt deasupra compoziției și o încorporăm amestecând cu spatula de sus în jos, cu mișcări circulare.
În același mod încorporăm ciocolata amăruie. Aici eu am avut și câteva pepite de ciocolată pe care le-am adăugat.
La final încorporăm nuca tăiată grosier și întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt.
Coacem deliciosul chec cu dovleac plăcintar și ciocolată amăruie, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, sau în funcție de cuptorul fiecăruia.
Îl lăsăm să se tempereze în tavă, apoi îl pudrăm cu zahăr și îl porționăm.
Eu spun că este frumos și delicios, dar aștept să-l testați și voi și să-mi împărtășiți părerea!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.