Prăjitură cu foi cu bulion – varianta dulce

de Maria Udrea
2503 vizualizări
Prăjitura cu foi cu bulion, cremă de griș și gem

Am tot preparat această prăjitură cu foi cu bulion și cremă de griș în varianta de post și iată că i-a sosit timpul și în varianta de frupt, de dulce.

N-aș putea spune că este mai gustoasă decât cea de post, însă altfel se lucrează cu ingredientele de dulce.

Untul adăugat în compoziția de griș cu lapte o face mai cremoasă. Iar aluatul cu ouă adăugate se întinde mult mai bine, este mai elastic.

Vedeți și: Rețeta de prăjitură cu suc de roșii în varianta de post!

Iar dacă vă plac prăjiturile cu foi pe dosul tăvii, găsit pe blog o Colecție de rețete de prăjituri cu foi pe dosul tăvii.

Rețeta de Prăjitură cu foi cu bulion – varianta dulce

Pentru foile cu bulion optăm pentru un bulion dulce, cremos pe care îl diluăm cu 2 linguri de apă. Să nu fie sărat și nici picant.

Crema de griș am preparat-o simplă, comparativ cu cea de la prăjitura de post unde am adăugat și nucă de cocos. Am aromatizat-o cu lămâie.

Iar pentru stratul de la mijloc am folosit gem de prune ușor acrișor. Este preferatul nostru la prăjituri, ca și cel de caise, de altfel.

Aș mai avea de adăugat că trebuie puțină atenție la cantitatea de făină din aluat. Eu folosesc făină achiziționată direct de la moară, de tip 650.

Pornind de la cantitatea trecută în rețetă, dați deoparte 100 de grame. O adăugați ulterior, dacă aluatul mai necesită. Aluatul nu trebuie să fie foarte ferm, dar nelipicios.

Acestea fiind punctate, vă invit să urmăriți mai jos ingredientele și modul de preparare pentru rețeta mea de prăjitură cu foi pe dosul tăvii, cu bulion!

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Prăjitura cu foi cu bulion, cremă de griș și gem

Prăjitură cu foi cu bulion - varianta dulce

Am tot preparat această prăjitură cu foi cu bulion și cremă de griș în varianta… Prăjituri cu foi pe dosul tăvii Prăjitură cu foi cu bulion – varianta dulce European Printează
Porții: 35 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 5 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat pentru 4 foi cu bulion ( 37/42,5 cm):
  • 2 ouă
  • 400 gr bulion +2 linguri de apă
  • 200 ml ulei
  • 150 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 7 gr amoniu pentru prăjituri
  • 3 gr praf de copt
  • 1 linguriță oțet
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 800 gr făină
  • Pentru crema de griș:
  • 2 l lapte
  • 250 gr zahăr
  • 350 gr griș
  • 30 gr amidon de porumb
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • coaja răzuită de la o lămâie bio
  • 1/4 linguriță cu sare
  • 16 ml esență de lămâie(2 fiole)
  • În plus:
  • 720 gr gem de prune
  • zahăr pudră pentru decor

MOD DE PREPARARE

Pregătim foile pentru prăjitură cu foi cu bulion - varianta dulce

Punem în bolul mixerului cele două ouă, sarea și zahărul, plus cel vanilinat. Le mixăm până la topirea zahărului, apoi adăugăm uleiul și bulionul diluat cu apă. Omogenizăm compoziția și adăugăm amoniul stins în oțet și o parte din făină amestecată cu praful de copt. Am optat pentru a pune și amoniu și praf de copt pentru că au acțiuni diferite. Dar, praful de copt este opțional, în schimb, măriți cantitatea de amoniu. Pe plic scrie cât trebuie la o anumită cantitate de făină.

Încorporăm, treptat și restul de făină, urmărind să obținem un aluat nelipicios, dar nu foarte tare. Îl acoperim cu folie și îl lăsăm la odihnit 20-30 de minute.

Pornim cuptorul la 180 de grade.

Împărțim aluatul în patru părți aproximativ egale. Le întindem, pe rând, pe masa înfăinată, în foi de dimensiunea tăvii. Eu am folosit cea mai mare tavă de la cuptor. Coacem foile cu bulion pe dosul tăvii pentru 4-5 minute fiecare, la 180 de grade.  Dacă aveți două tăvi de aceeași dimensiune, va merge mai rapid, că nu mai așteptați să se răcească tava.

Lăsăm foile să se răcească și pregătim crema. Crema trebuie să fie ușor caldă când o întindem peste foi. Dacă o lăsăm să se răcească, se va întinde mai greu.

Punem laptele la fiert. Când începe să fiarbă, tragem vasul de pe foc, adăugăm zahărul și sarea și amestecăm până acestea se topesc. Presărăm deasupra, grișul amestecat cu amidonul și coaja de lămâie răzuită fin, amestecând intens pentru a nu se forma cocoloașe.

Fierbem crema de griș, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. Stingem focul, adăugăm esența de lămâie și untul tăiat în cuburi. Omogenizăm bine crema, o lăsăm să se tempereze ușor înainte de a umple foile cu ea.

Cum asamblăm Prăjitură cu foi cu bulion - varianta dulce?

Așezăm în tavă prima foaie de aluat cu bulion și întindem peste aceasta jumătate din crema de griș.  Adăugăm a doua foaie, o presăm ușor peste crema de griș și întindem peste ea gemul de prune. Urmează a treia foaie, cealaltă jumătate de cremă de griș și ultima foaie. Acoperim prăjitura cu hârtie de copt, așezăm o greutate peste ea și o dăm la rece pentru 5-6 ore, sau de seara până dimineața.

O servim pudrată fin cu zahăr cu aromă de vanilie.

Să vă fie de folos!

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: